DOMOV

Strokovno

ZAGOTOVLJENO

V palačo Sarcinelli v bližnji italijanski Conegliano prihaja 60 del največjih imen slikarstva 19. in 20. stol., ki so prepotovali 11.000 km iz južnoafriške Umetnostne galerije v Johannesburgu, ki velja za najpomembnejšo galerijsko ustanovo afriške celine. Na ogled bodo dela angleškega slikarstva 19. stol., čudovite kompozicije velikih evropskih impresionističnih slikarskih imen ter dela slikarskih smeri z začetka 20. stol.

ZAGOTOVLJENO

V Videm prihaja razstava, posvečena velikemu italijanskemu baročnemu slikarju Giuliu Quagliu (1668–1751), katerega poslikave najdemo tudi na Slovenskem. Soavtor razstave v cerkvi sv. Antona Puščavnika je dr. Ferdinand Šerbelj, ki nas bo po sami razstavi tudi vodil.

ZAGOTOVLJENO

V veronsko palačo Gran Guardia prihaja razstava “Čas Giacomettija - od Chagalla do Kandinskega”, na kateri bo moč občudovati dela iz slovitega muzeja moderne umetnosti Fondation Maeght, ki se nahaja v bližini francoske Nice in velja za najpomembnejšo muzejsko ustanovo umetnosti 20. stol. v Evropi.

Padovanska palača Zabarella gosti novo razstavo "Van Gogh, Monet in Degas", kjer bodo na ogled dela iz zbirke Paula Mellona in njegove žene Rachel »Bunny« Lambert, dveh pomembnih umetnostnih mecenov. Bolonjska palača Albergati pripravlja razstavo »Chagall, sanje in magija«, ki bo na ogled postavila 160 del slavnega Marka Chagalla.

Na razstavo v Milano prihaja petdeset najlepših del največjih umetnikov impresionizma, postimpresionizma in avantgardnih smeri 20. stol. Uživali bomo ob Paulu Cézannu, Augustu Renoirju, Edgarju Degasu, Paulu Gauguinu, Edouardu Manetu, Claudu Monetu, Vincentu van Goghu in Picassu.

V dunajsko Albertina prihajajo na ogled najlepša dela iz Hahnloserjeve zbirke, ki velja za eno izmed najpomembnejših zasebnih zbirk francoske moderne umetnosti. Dela sta zbrala velika umetnostna mecena Arthur in Hedy Hahnloser-Bühler ter njuni prijatelji Pierre Bonnard, Ferdinand Hodler, Henri Matisse in Félix Vallotton, kasneje pa so se pridružili še Cézanne, Renoir, Toulouse-Lautrec, Van Gogh in drugi.

Vabljeni v Toskano, kjer vas bodo navdušile vile slavne renesančne družine Medičejcev! Ogledali si bomo vilo Petraia, vrt vile Castello, dih jemajoča vila v vasici Cerreto Guidi, vila Lorenza Veličastnega v Poggio a Caiano ter vrt vile Gamberaia. Spotoma pa še Puccinijeva vila in mondeno letovišče Viareggio ob Ligurskem morju!

V Padovo prihaja izjemna razstava, posvečena velikemu postimpresionističnemu slikarju Vincentu van Goghu, ki jo pripravlja ena izmed najpomembnejših fundacij na področju umetnosti v Italiji Linea d'ombra ob svoji 25-letnici obstoja. Razstava »Van Gogh, barve življenja« se posveča slikarjevemu celotnemu opusu in želi predstaviti vsa glavna stičišča na njegovi umetniški poti.