DOMOV

Vrednotnice

Kaj so, čemu so namenjene in kako jih koristiti

V letošnjem izjemno turbulentnem letu, ko je pandemija virusa covid-19 čez noč popolnoma zaustavila turistično panogo in jo spravila na kolena, so se uvedle vrednotnice. Če ste zanje slišali le bežno ali če ste jo morda od vaše turistične agencije prejeli, smo za vas v nadaljevanju pripravili podrobnejša pojasnila. Kaj vrednotnice so, čemu so namenjene in kako jih koristiti? Preverite.

Kaj so vrednotnice?

 

V začetku maja je v veljavo stopil Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo – ZIUZEOP. V okviru zakona so bile sprejete tudi vrednotnice. Gre za plačilni instrument v vrednosti vplačanih sredstev za potovanja, ki so bila razpisana med epidemijo ter zaradi posledic epidemije odpovedana s strani agencij ali potnikov. V prihodnosti jih lahko koristite za katerikoli turistični aranžma v organizaciji potovalne agencije, ki vam je vrednotnico izdala. Namesto vračila vašega vplačanega denarja torej prejmete vrednotnico, nekakšen voucher oziroma bon v znesku vaših dosedanjih vplačil.

 

Vrednotnice lahko koristite v roku 24 mesecev od izdaje. V primeru, da se s ponujeno vrednotnico ne strinjate, pa zakon organizatorju nalaga, da vrne vsa vplačila v 12 mesecih po razglasitvi prenehanja epidemije.

Čemu so vrednotnice namenjene?

 

Potovalnim agencijam se je s pandemijo virusa dobesedno ustavil promet. Trenutne razmere so izjemno zahtevne za številna podjetja. Še zlasti za tista, ki se ukvarjamo s turizmom, saj panoga trenutno preživlja izjemno težke čase. Če bi vsi potniki hkrati zahtevali izplačilo sredstev, pa bi v nekaj dneh vodilo do hudih težav pri poslovanju vseh turističnih agencij. Omenjeni ukrep tako omogoča likvidnost turističnih podjetij.

 

Turistične vrednotnice med koronakrizo

Ostanite zdravi, po krizi pa unovčite vrednotnice!

Zavedamo se, da se marsikdo s prejemom vrednotnice ne strinja, kar je popolnoma razumljivo. Tudi sami menimo, da ukrep ni najboljši, in da se reševanje omenjene krize ne bi smelo reševati na plečih potrošnikov. A trenutno je to edina možnost, ki omogoča preživetje potovalnih agencij. Vsekakor si agencije močno prizadevamo, da bi do podobne pomoči, kot so jo bile deležne namestitvene enote v obliki turističnih bonov, prišli tudi sami, a trenutno sprememb še ni na vidiku.

 

Zagotovo je za vse agencije zelo dobrodošlo, da je ne unovčite takoj ob prejemu, čeprav vam to zakon omogoča. Trenutno stanje ni za turizem še čisto nič rožnato. Ob ponovnem razglasu epidemije v oktobru pa se je dodatno ustavilo še tisto malo, kar smo agencije želele organizirati oziroma izpeljati.

Kako vrednotnico koristiti?

 

Po prejemu vrednotnice jo torej lahko koristite za aranžmaje turistične agencije, ki vam je vrednotnico izdala. Za koriščenje imate na voljo 24 mesecev od  datuma izdaje. Ob prijavi le navedete, da jo želite koristiti ter vrednotnico tudi predložite. Vrednotnica je tudi prenosljiva, tako da jo lahko namesto vas izkoristit kdo drug. V primeru prenosa vrednotnice na drugega upravičenca, o tem obvestite agencijo.

 

Ob tem bi se radi iskreno zahvalili vsem, ki nas podpirate, se v teh časih spomnite na nas in razumete izjemno težko situacijo, v kateri smo se znašla turistična podjetja.