DOMOV

Turistični boni

Odkrivajmo Slovenijo

Kakor ste verjetno že uspeli zaslediti, boste čez nekaj dni za potovanja po Sloveniji lahko končno začeli unovčevati turistične bone. Gre za enega izmed protikoronskih ukrepov za oživljanje slovenskega turizma v upanju, da naša lepa dežela ne bo ostala brez prevelikega števila radovednih raziskovalcev. Ponuja nam toliko lepot, da bi bil greh brez primere, če bi samevale brez občudovalcev. No, turistični boni so tukaj zato, da bi spodbudili domače obiskovalce k počitnikovanju doma.

 

Kako smo prišli do sem? Že s prihodom koronavirusa v Italijo konec februarja je turistično povpraševanje upadlo dobesedno čez noč. V naslednjih dneh so sledila zaprtja hotelov, ki so ostali brez gostov, letalskih linij brez novih potnikov. Avtobusni prevozniki brez naročil. Situacija se je valila kot snežna kepa. Ostali smo doma, prevzeli odgovornost za naše skupno dobro in nekako pripeljali ta val okužb h koncu.

 

Kot nagrado za našo odgovornost smo dobili priložnost, da se lahko gibamo dosti bolj prosto, kot pred tedni. Mnogi smo že z mislimi na sončenju pod obronki slovenskih vršacev ali pa med valovi Mesečevega zaliva. Eni boste peljali vnuke na jezdenje konjičkov na podeželju, drugi pa zaplavali v termalne vode. A poglejmo si najprej nekaj idej in najpogostejših informacij glede turističnih bonov.

 

Kam se boste odpravili s turističnim bonom?

 

 

Sedaj, ko je prihod turističnih bonov postal resničnost, lahko končno načrtujemo počitnikovanje na sončni strani Alp. Če ste v res hudi dilemi, kam se naj odpravimo, bodite brez skrbi – zakaj ne bi za nekaj dni skočili pod Alpe in potem nekaj dni na morje? Bone bomo lahko namreč porabili v večih delih in ne naenkrat!

 

K sreči je turistična ponudba v naši deželi res zelo pestra in vsak lahko najde namestitev po svojem okusu. Za ljubitelje morja je to obdobje kot nalašč za novo odkrivanje obalno-kraškega predela. Ste prepričani, da ste že obiskali naše soline v Sečovljah? Ali pa se ustavili v čudovitem Štanjelu, ki kraljuje nekoliko višje na Krasu? Na naši obali lahko najdete čudovite namestitve in se potem odpravite na dnevno odkrivanje lepot domovine.

 

Vabljeni na aktivne počitnice v Radence, kjer lahko izkoristite turistične bone! S prevozom in vodenimi izleti!

 

Izkoristite turistični bon za najboljše počitnice v Sloveniji!

 

Alpska dolina pomladi

Bovška dolina

 

Ali pa mogoče skok v hladnejšo Kolpo? Prepogosto smo prezrli čudovito Belo krajino, kjer lahko okusimo čudovita vina, sokove in tradicionalne jedi, ob vsakodnevnem odkrivanju neokrnjene narave. V Beli krajini imajo na voljo dovolj zelo raznovrstnih namestitev, od hotelov do turističnih kmetij. Za tiste bolj avanturistične pa priporočamo kampiranje v živozelenem okolišu tega obmejnega področja.

 

Kamorkoli jo mahnemo, v katerokoli stran neba, nas bo nekje v Sloveniji pričakal topel nasmeh, neokrnjena narava in čudovita hrana. Čas je, da te lepote okusimo tudi sami. Če nikakor drugače, pa z enodnevnimi izleti, na katerih pod odličnim vodstvom odkrivamo čare naše domovine.

 

Odkrijte Slovenijo, dan za dnem!

 

Pogosta vprašanja glede turističnih bonov

 

Kdaj lahko unovčimo turistične bone?

 

Bone bomo lahko unovčili od 19. junija do 31. decembra 2020.

 

Kdo bo prejel turistični bon?

 

Vsaka polnoletna oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji bo prejela bon v vrednosti 200,00 €, vsaska mladoletna oseba pa bon za 50,00 €.

 

Boni so deljivi in se lahko unovčijo v večkratnem znesku (več različnih nočitev na različnih lokacijah).

 

Turistični boni za Piran

Čudoviti Piran

Za katere storitve lahko porabimo turistični bon?

 

Turistični bon lahko unovčimo za nočitev ali nočitev z zajtrkom. Ostale storitve doplačamo sami.

 

Bomo turistične bone prejeli v fizični obliki?

 

Ne, bon bo digitalen in vezan na vašo davčno številko preko portala eDavki.

 

Kje lahko unovčimo turistične bone?

 

Turistične bone lahko unovčite v:

  • hotelih
  • počitniških domovih in letoviščih
  • turističnih kmetijah s sobami
  • zasebnih sobah
  • planinskih domovih in mladinskih prenočiščih
  • avtokampi, tabori, mobilne hišice

… vsekakor pa pred rezervacijo obvezno preverite, ali so pri izbrani namestitvi upravičeni do sprejema turističnih bonov.

 

Kako unovčimo turistične bone?

 

Ob prihodu v namestitev moramo gostitelje obvestiti, da nameravamo vnovčiti turistični bon. Predložiti boste morali svojo davčno številko, na katero bo vezana prijavnica, ki vam jo bodo pripravili ponudniki namestitve. Turistični bon bo torej vezan na vašo davčno številko, stanje porabe boste pa lahko spremljali preko portala eDavki.

 

Za mladoletno osebo bon unovčijo starši oz. zakoniti zastopniki. Ob privolitvi in pisni izjavi zakonitega zastopnika oz. skrbnika pa tudi stari starši, sosedje …

 

POZOR: Ponudnik namestitve ne sme za plačilo z bonom zaračunati višje cene storitev, kot če bi to plačali z gotovino ali drugim načinom plačila.

 

Ali lahko bon podarimo drugi osebi?

 

Bon lahko podarite:

  • sorodnikom v ravni vrsti do drugega kolena (več na tej povezavi)
  • zakoncem, zunajzakonskim partnerjem
  • partnerjem v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi
  • otrokom in njihovim zakonitim zastopnikom, če to niso njihovi starši

 

Vsekakor upamo, da bodo turistični boni dosegli želeni učinek in da bomo to obdobje res dodobra izkoristili za odkrivanje neodkritega v naši deželi. Če smo butična destinacija za celotni svet, si zaslužimo v teh butičnih delikatesah uživati tudi sami.