DOMOV

Predavanji o medičejskih vilah in Firencah!

Umetnostnozgodovinski predavanji dr. Jureta Vuge

Leto je naokrog in tudi letos smo za vas pripravili zelo pestro ponudbo krajev, ki jih je vredno odkriti. A ne bomo se ustavili tukaj. V želji, da bi našim potnikom potovalne užitke kar se da izpopolnili, se trudimo naša potovanja vsebinsko dopolniti.

 

Umetnostni zgodovinar dr. Jure Vuga vam bo pomagal odkrivati lepote Medičejskih vil v Toskani in renesančnih Firenc. Da bi vas pripravili na lepote, ki jih boste obiskali, smo pri agenciji Quo Vadis za vas pripravili dve predavanji dr. Jureta Vuge.

 

  • Predavanje o Medičejskih vilah in vrtovih, 19. junija 2020 ob 17.30

  • Predavanje o Firencah, 10. junija 2020 ob 17.30

 

Udeležba na predavanjih je brezplačna, število mest je omejeno!

 

Kje? V prostorih potovalne agencije Quo Vadis, Vodnikova 130, 1000 Ljubljana.

 

Kdo je dr. Jure Vuga?

 

“V Firence sem prišel kot študent zgodovine umetnosti na študentski izmenjavi in kmalu je sozvočje med mojim notranjim predstavnim svetom (ki sem ga najprej skozi igro gojil od otroštva) in renesančno mitopoetsko razsežnostjo pričelo dajati neslutene sadove. Moja fascinacija do starodavnega, skrivnostnega in svetega, ki me je delala tujega okolju in času iz katerega sem izhajal, je korespondirala s kulturno tradicijo renesančnih Firenc, ki so me naklonjeno sprejele, posvojile in obdarovale s kristalizacijo najplemenitejših stremljenj človeškega duha, na način, da sem se tukaj počutil bolj doma kot kjerkoli drugje.

 

Eno leto bivanja v Firencah in zatem v Rimu me je v intelektualnem in osebnostnem smislu formiralo bolj kot vsa leta pred tem: in to kar se je v meni gostilo ni bil zgolj seštevek naučenega. V sebi sem odkril temelj: avtonomno merilo presoje. Odtlej sem se lahko strastno navduševal nad nečim, za kar drugim morda ni bilo mar in odločno nasprotoval etabliranim pogledom, četudi so za njimi stale svetovno znane avtoritete. Tisto leto so se, in to sem fizično občutil, na mojem nebu zvezde postavile v strahovito (pošastno) konjunkturo in nisem vedel kako bom tolikšno notranje kipenje zmogel vzdržati.

 

Vzporedno s pesniškim navdihom, ki mi ni dal predaha, mi je operutničeni Hermes stal ob strani in me silil v pozorno motrenje: na podlagi natančnega opazovanja sem v tistem letu razvil nekaj zame ključnih teorij o umetnosti, ki jih po več kot desetih letih še nisem uspel v celoti prenesti na papir in tudi dvomim, da bo še eno desetletje zadoščalo. Slast spoznavanja, ki sem jo tako visoko vrednotil, se je izkazala za efemerno v trenutku, ko sem izkusil blaženost ljubezenskega objema sinka in žene v katerem ne-ločen danes bivam.

 

Za diplomsko nalogo Interpretacija Botticellijeve Pomladi v misterijskem kontekstu sem decembra 2010 prejel študentsko univerzitetno Prešernovo nagrado. Avgusta 2016 sem na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani uspešno zagovarjal disertacijo z naslovom Vpliv Hypnerotomachie Poliphili na Giorgionejevo »Nevihto«. Za izdajo dopolnjene in predelane različice te razprave se zanimajo pri Slovenski matici. V predalu imam še izvirno interpretacijo Leonardovega Poklona svetih treh kraljev, Giorgionejeve slike Concerto campestre in druge odprte teme.

 

Leta 2014 sem po srečnem spletu okoliščin na Markovem hribu nad Koprom odkril kamnit maskeron (iz časa okoli leta 1600), ki je nekoč služil kot okras mestne fontane. Najdbo sem predal Pokrajinskemu muzeju v Kopru. Objavil sem dve pesniški zbirki pri založbah Beletrina in Mladinska knjiga, tretja zbirka še čaka na objavo. Za esej o metaforičnem mišljenju, z naslovom Kelih, ki ogroža krzno, sem letos prejel nagrado za najboljši slovenski esej pri reviji Sodobnost. Napisal sem tudi spremno besedo ob izidu knjige Psihoanalitična alkimija Matjaža Regovca. Živim v Ljubljani in delam kot turistični vodnik.

 

Predavanje o Medičejskih vilah, 18. junija 2020 ob 17.30:

 

Dr. Jure Vuga bo orisal pomen podeželskih vil z vrtovi (ki utelešajo predstave o antičnem razkošju, bukolični ustvarjalni idili in otium-u ali plemenitem brezdelju). Italijanske vile so bile prostor odmika, intelektualnega druženja in ustvarjalnega udejstvovanja. Na dvoru Caterine Cornaro v Asolu (severno od Benetk) je deloval humanist in literat Pietro Bembo ter slikar Giorgione, v vrtovih premožne trgovske družine Rucellai so se sestajali florentinski humanisti, v medičejski vili Careggi, pa je zasedala platonična akademija. Lorenzu Veličastnemu najljubša je bila vila Poggio a Caiano, kjer je napisal pesnitev L’Ambra (ki poje o nimfi bližnjega potoka). Notranjščina vile je poslikana z imenitnimi freskami, medtem ko nam terakotni friz na pročelju omogoča vpogled v pretanjene dimenzije neoplatonične duhovne interpretacije antičnih mitov. Renesančno fascinacijo do vrtov, posejanih z antičnimi ostalinami, najnazorneje prezentira slavni roman Hypnerotomachia Polifili. V medičejskih vrtovih je mladi Michelangelo kopiral antične spomenike. Na potovanju se bodo potniki posvetili predvsem poznorenesančnim vilam, ki so nastale v času nadvojvode Cosima I in Ferdinanda de Medici, ki dominirajo nad bogato oblikovanimi vrtovi. Spregovorili boste o Vili Petraia, ki je ena najlepših medičejskih vil, zasnovanih okoli starejšega srednjeveškega stolpa, o vili Castello in votlini, okrašenimi s skulpturami živali, o prelepem parku vile Garzoni v Collodiju ter o edinstvenem intimnem sklenjenem vrtu vile Gamberaia, ki je svetovno znan.

 

Preverite program potovanja!

 

Predavanje o Firencah, 10. junija 2020 ob 17.30:

 

Pročelje cerkve v Firencah

Firence

Predavanje bo dr. Vuga začel s krajšim ekskurzom o preporodu antike in ponovnem zanimanju za Platonovo filozofijo, ki sta vplivala na kulturo Firenc, o filološki prenovi in iskanju ter prevajanju antičnih del. Spregovoril bo o pomenu korporacij (Arti Maggiori) za florentinsko gospodarstvo, o novih tehnoloških in znanstvenih dognanjih, o družabnem življenju, šegah in navadah. In seveda tudi o velikih umetnikih in mislecih, ki so inicirali duhovno prenovo, imenovano “renesansa”.

 

 

 

 

Odpotujte na odkrivanje Firenc!

 

Prijava na predavanje

 

Udeležba na predavanjih je brezplačna, število mest je omejeno. Zagotovite si svoj sedež in se prijavite čim prej!

 

Prijavite se lahko tako, da izpolnite spodnji obrazec, pokličete na tel 01/518-50-50 ali pa po elektronski pošti na naslov: info@quovadis.si.

 

Preko obrazca se prijavite tako, da izpolnite svoje podatke in obkljukate predavanje, ki se ga nameravate udeležiti. Z oddajo obrazca in našo povratno potrditvijo, ki jo prejmete na vaš elektronski naslov, je vaša prijava zaključena.

 

Prijavljam se na predavanje o: