DOMOV

Portugalska: Potovanje na zahod celine

... in 5 stvari, ki jih tam ne smete izpustiti

Portugalska – potovanje v deželo na skrajnem zahodu celinske Evrope vedno postreže s čim posebnim. Gre za tisti košček iberskega polotoka, ki nam je velikodušno podaril Ferdinanda Magellana in Vasca da Gamo, z nalogo odkrivanja sveta. Dežela, ki je svetovni kulturni dediščini rodila tenkočutne Pessoo in Camõesa. Svetovni prvaki v odličnosti ribjih jedi in vina ter evropski prvaki v žogobrcu! Ravno prav temperamentni, da se pri njih počutimo domače in ravno prav umirjeni, da nas ne prestrašijo in vznemirijo s preglasnim, hitrim govorjenjem in poseganjem v osebni prostor.

 

Portugalska slovi po velikih mestih, Lizboni in Portu, ter po romarskih središčih, recimo Fátimi in svetišču Bom Jesus. V bližini Lizbone je možno videti tudi svetovno znano Sintro, kraljevsko vas z gradovi posejanimi po bližnjih gričih in hribih. V Portu nad reko Douro kraljuje most Dom Luis I., po katerem se je nujno sprehoditi. Na poti iz enega v drugi kraj ne gre izpustiti zibelke portugalske učenosti, Coimbre. Gre za svetovno znane atrakcije, ki z razlogom vabijo potnike iz vsega sveta. A tokrat se bomo osredotočili na kraje, dogodke in utrinke, ki jih mogoče ne najdete v programih vseh turističnih agencij, ali pa zanje ob preteklem obisku niste imeli dovolj časa. Poglejmo si bisere Portugalske, ki nam bodo obisk svetovno znanih krajev dodatno izpopolnili.

Preskoči na najljubšo portugalsko aktivnost:

 

 

1. Plovba po reki Douro s pokušnjo vina

 

Svoje portugalsko potovanje je vredno začiniti s plovbo po kateri izmed mogočnih tamkajšnjih rek. K sreči se  Porto nahaja na bregu reke Douro, nekaj kilometrov pred izlivom reke v Atlantski ocean. Reka izvira v Španiji, severno od Madrida, svoj polni sijaj pa doživi na Portugalskem. Tukaj si je skozi stoletja izborila tok med griči in hribi severovzhodne Portugalske vse do oceana. Na bregovih so zaradi ugodne klime nastale nepregledne terase vinogradov. Iz tukaj pridelanega grozdja nastaja svetovno znani Portovec, sladko alkoholizirano vino. Med proizvodnjo mu, podobno kot šeriju, dodajajo alkohol.

 

Obisk doline in plovbo po toku navzgor je možno urediti na več načinov. Najlažji način predstavljajo krajša križarjenja ali plovbe z enim izmed mnogih ladjarjev v Portu, kjer si med portugalskim potovanjem ogledate predvsem Porto in njegovo okolico iz rečne perspektive. Čudovit pogled na rustikalne pejsaže vas ne bo pustil ravnodušnih. Po želji je možno organizirati tudi prehrano, vsekakor se pa izplača urediti pokušino portovca v edinstvenem ambientu.

 

… ali pa mogoče z vlakom?

 

Drugi zanimiv način je obisk z vlakom, ki je odlična odločitev predvsem za tiste, ki so si na svojem portugalskem potovanju namenili veliko časa za obisk doline Doura. Potovanje z železnico teče neprimerno hitreje kot z ladjo, prav tako je pa znana železniška proga Linha do Douro speljana dlje, kakor pa je končna postaja ladij, ki plujejo iz Porta na enodnevne plovbe po rečni dolini. Ladje svojo pot najpogosteje zaključijo v kraju Pinhão na vzhodu Portugalske, vlak vas pa pelje še dlje do Pocinha. Od tod se je možno vrniti z vlakom do Pinhãa in nazaj z ladjo v Porto. Vsekakor gre za prvovrstno doživetje predvsem za ljubitelje vin in narave. Za polno doživetje svojega portugalskega potovanja je pa priporočljivo, kot vedno, imeti dobrega vodnika, saj tako od portugalskega potovanja odnesete največ.

2. Klobase in vino, njam.

 

Brez dvoma bo glavno priporočilo, ki ga boste prejeli s strani potnikov, ki so že opravili svoje potovanje na Portugalsko, da si za hitri prigrizek privoščite famozni Pastéis de Belém, oz. Pastéis de Nata in Francesinho. Majhni sladki kolački so res vredni temeljite degustacije, prav tako tudi recept za infarkt, imenovan Francesinha. A imamo še predlog, ki bo bolj teknil ljubiteljem mesnih jedi. Svetovno znana klobasa Chouriço je idealna za tiste, ki bi radi pojedli hitro malico, ki je tako okusna, da mu Wiener Würstchen ne sežejo do kolen. 

Preverite ponudbo potovanj!

Klobaso spremlja podobna zgodba o izvoru kot falafel. Ne, ni z Bižnjega vzhoda, se pa tudi za nosilce ‘avtentične’ klobase Chouriço poteguje več narodov, med njimi tudi portugalski sosedje Španci. Svinjska klobasa je okusna tudi z domačim kruhom, zraven se pa vsekakor prileže kozarec vina (nekaj predlogov si lahko ogledate tukaj). A pozor, v ta prigrizek nikakor ne mešajte sladkega portovca! Če želite prigrizek popestriti, vam lahko kuhar v lokalni taverni klobaso v posebni glineni posodi speče kar na mizi pred vami.

3. Večerni sprehod po Bairro Altu – caipirinhe in jazz!

 

Lizbona je zaradi bližine Atlantika blagoslovljena z blagodejno klimo, ki v mesto prinaša večno pomlad. To v prevodu pomeni, da so redki dnevi ko vas bo sonce prežgalo do onemoglosti. Prav tako pa pomeni, da so večeri prijetno sveži, a topli, tudi v bolj hladnih mesecih. Za pravi boemski večer po ogledu vseh znamenitosti priporočamo vožnjo z vzpenjajočim rumenim tramvajem do parka São Pedro de Alcantara. Razgled na čudovito Alfamo in grad sv. Jurija vas bo nedvomno očaral in (preverjeno) za vse večne čase v vašem srcu pustil mesto, posebej namenjeno Lizboni in vašem portugalskem potovanju.

 

 

Iz vrta, oz. parka se odpravite med uličice Bairro Alta. Ozke tlakovane ulice so polne barov, ki ponujajo vse, kar si lahko človek zvečer sploh zaželi. Naš predlog je jazz bar Páginas Tantas – kot nasprotje vsekakor prelepi izkušnji tavern s predstavami Fada na Alfami. Skoraj vsak dan lahko poslušate živo glasbo brez vstopnine, privoščite si pa lahko kozarec Super Bock piva, kot velevajo jazz kanoni, ali pa naročite natakarju, da vam zmeša caipirinho, ki so tukaj res poceni in odlične.

4. Tomar

 

Severno od Lizbone Portugalska ozeleni. Narava je, zaradi milejše klime, precej bolj bogata z rastjem. Za naše razmere, iskreno, nič posebnega, a vseeno navdaja domačine s posebnim ponosom in sami sebe smatrajo za enega bolj zelenih delov Evrope. Na tem prostranem področju kraljuje romarsko središče Fátima, ki ga letno obiskujejo trume romarjev z vsega sveta. A v neposredni bližini Fátime se nahaja še en biser, ki bi ga bilo škoda izpustiti, Tomar

 

Mesto na sedmih gričkih je v približno tisočletje dolgi zgodovini doživelo veliko vzponov in padcev. Preživelo je mavrska obleganja, kugo, mnoge demografske spremembe. V mestu so živeli različni narodi, ki so vsi pustili svoj pečat. Mesto je slovelo po slikoviti judovski skupnosti in še danes se Tomar ponaša z najbolje ohranjeno sinagogo na Portugalskem. Mesto je očarljivo kot redko katero, grad, cerkve in hiške zgrajene ob bregovih reke Nabão pa mestu dajo prav tipičen portugalski šarm.

5. Alentejo – pot na vzhod

 

Zakaj bi se ustavili samo pri klasični portugalski “osmici”, pri kateri obiščete samo kraje okoli dveh večjih mest, Porta in Lizbone? Vzhod Portugalske predstavlja pravo zakladnico srednjeveških in prazgodovinskih mest in ostalin.

 

Najprej se odpravite po avtocesti do Évore, bisera srednje Portugalske. Tukaj vas bo vstop skozi enega izmed zevajočih vhodov v mestnem obzidju katapultiral naravnost v srednji vek. Ozke tlakovane uličice med čudovitimi belo-rumenimi pročelji hišk vas nekoliko navkreber vodijo mimo neskončnih restavracij in tavern do pravega rimskega templja. Évora je eno najstarejših evropskih mest. Kot tudi ostala velika portugalska mesta, je tudi tukajšnje prebivalstvo doživelo več gospodovalcev, tudi Rimljane in Arabce. Po Rekonkvisti je mesto polagoma dobivalo današnjo obliko univerzitetnega mesta in centra znanosti v tem delu države. Ponuja idealen ambient za avtentično portugalsko kosilo in kozarec odličnega lokalnega vina med množico lepot, ki so pod zaščito Unesca.

 

Samo malo izven mesta si lahko ogledate portugalski Stonehenge, megalitski krog, kar kaže na pomembnost te regije že v prazgodovini. Ampak ne samo, da spominja na Stonehenge, megalitski krog v Évori je še vsaj dva tisoč let starejši. Évora je neke vrste “hidrografsko križišče” treh rek (Tejo, Sado, Guadiana) in je tako bilo izjemno rodovitno in pomembno že v prazgodovini.

 

… portugalsko potovanje podaljšajmo še malo dlje na vzhod

 

Če pridete tako daleč, je pa vredno narediti še kakšen kilometer več in obiskati Marvão, Estremoz in Monsaraz na skrajnem vzhodu dežele. Na današnji meji s Španijo je bilo na hribčkih zgrajenih veliko gradov, veliko med njimi v času arabskih osvajalcev. Vsa tri mesta imajo skupno to, da se nahajajo na varnih položajih na vrhovih vzpetin in budno prežijo nad usodo prostranih planjav pod njimi. Vsa tri pa ponujajo prelepo izkušnjo obiska srednjeveških gradov, romantičnega izgubljanja med ozkimi tlakovanimi uličicami in gurmanskih užitkov tam, kjer so nekoč jedli plemiči.

Portugalska je zares vredna obiska …

 

Portugalska je dežela, ki je res pisana na kožo slovenskim popotnikom. Portugalci so ravno dovolj temperamentni, kar se pokaže na njihovi gostoljubnosti in odprtosti, a vseeno dovolj umirjeni in omikani, da nas njihov temperament ne zapopade in, no, preveč prevzame. 🙂 Na vsakem koraku se kažejo spomini na ta mogočen in radoveden narod, ki nam je odstrl svetovna obzorja in popeljal v novi svet. Preliva se veliko različnih vplivov, od evropskih do arabskih. Hrana je odlična, vino še boljše, obenem pa je odlična izbira za potovanje vse leto, ker gre za deželo večne pomladi. Ste pripravljeni doživeti svojo pravo portugalsko dogodivščino?

Odpotujte zdaj!