DOMOV

Renesančne Firence z dr. Juretom Vugo

Središče italijanske umetnosti in kulture

Strokovno

3 dnevi

Italija

Datum

16.10. - 18.10.2020

Cena

199,00 € pri najmanj 45 osebah239,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 11,95 €Enoposteljna soba: 40,00 €

Akontacija

70,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 3 mesece pred odhodom.

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Mehka razgibanost gričev posejanih s cipresami, oljkami in vinogradi ter čudovita arhitekturna dediščina, nad katero se razliva zlata svetloba, pritegne vsakogar, zlasti pa umetnike, ki so že od nekdaj radi ustvarjali tukaj. Naš cilj so Firence, prestolnica Toskane, središče italijanske umetnosti in kulture. Italijanska umetnost se je v Firencah razmahnila do brezmejnih razsežnosti, kar velja predvsem za obdobje od 13. do 16. stol., iz katerega je vzcvetela renesansa. Naj naštejemo le nekaj velikih imen, ki so povezani s Firencami: Dante, Machiavelli, Cimabue, Giotto, Uccello, Botticelli, Ghirlandaio, Leonardo da Vinci, Michelangelo …

 

Udeležite se predavanja o renesančnih Firencah!

 

Kdo je dr. Jure Vuga?

“V Firence sem prišel kot študent zgodovine umetnosti na študentski izmenjavi in kmalu je sozvočje med mojim notranjim predstavnim svetom (ki sem ga najprej skozi igro gojil od otroštva) in renesančno mitopoetsko razsežnostjo pričelo dajati neslutene sadove. Moja fascinacija do starodavnega, skrivnostnega in svetega, ki me je delala tujega okolju in času iz katerega sem izhajal, je korespondirala s kulturno tradicijo renesančnih Firenc, ki so me naklonjeno sprejele, posvojile in obdarovale s kristalizacijo najplemenitejših stremljenj človeškega duha, na način, da sem se tukaj počutil bolj doma kot kjerkoli drugje.
Eno leto bivanja v Firencah in zatem v Rimu me je v intelektualnem in osebnostnem smislu formiralo bolj kot vsa leta pred tem: in to kar se je v meni gostilo ni bil zgolj seštevek naučenega. V sebi sem odkril temelj: avtonomno merilo presoje. Odtlej sem se lahko strastno navduševal nad nečim, za kar drugim morda ni bilo mar in odločno nasprotoval etabliranim pogledom, četudi so za njimi stale svetovno znane avtoritete. Tisto leto so se, in to sem fizično občutil, na mojem nebu zvezde postavile v strahovito (pošastno) konjunkturo in nisem vedel kako bom tolikšno notranje kipenje zmogel vzdržati.
Vzporedno s pesniškim navdihom, ki mi ni dal predaha, mi je operutničeni Hermes stal ob strani in me silil v pozorno motrenje: na podlagi natančnega opazovanja sem v tistem letu razvil nekaj zame ključnih teorij o umetnosti, ki jih po več kot desetih letih še nisem uspel v celoti prenesti na papir in tudi dvomim, da bo še eno desetletje zadoščalo. Slast spoznavanja, ki sem jo tako visoko vrednotil, se je izkazala za efemerno v trenutku, ko sem izkusil blaženost ljubezenskega objema sinka in žene v katerem ne-ločen danes bivam.  
Za diplomsko nalogo Interpretacija Botticellijeve Pomladi v misterijskem kontekstu sem decembra 2010 prejel študentsko univerzitetno Prešernovo nagrado. Avgusta 2016 sem na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani uspešno zagovarjal disertacijo z naslovom Vpliv Hypnerotomachie Poliphili na Giorgionejevo »Nevihto«. Za izdajo dopolnjene in predelane različice te razprave se zanimajo pri Slovenski matici. V predalu imam še izvirno interpretacijo Leonardovega Poklona svetih treh kraljev, Giorgionejeve slike Concerto campestre in druge odprte teme.
Leta 2014 sem po srečnem spletu okoliščin na Markovem hribu nad Koprom odkril kamnit maskeron (iz časa okoli leta 1600), ki je nekoč služil kot okras mestne fontane. Najdbo sem predal Pokrajinskemu muzeju v Kopru. Objavil sem dve pesniški zbirki pri založbah Beletrina in Mladinska knjiga, tretja zbirka še čaka na objavo. Za esej o metaforičnem mišljenju, z naslovom Kelih, ki ogroža krzno, sem letos prejel nagrado za najboljši slovenski esej pri reviji Sodobnost. Napisal sem tudi spremno besedo ob izidu knjige Psihoanalitična alkimija Matjaža Regovca. Živim v Ljubljani in delam kot turistični vodnik.”

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 4.30. Vožnja mimo Benetk in čez slikovite Apenine v Toskano, ki je ena najlepših pokrajin Italije. Za začetek se bomo najprej ustavili na znamenitem trgu Piazzale Michelangelo, kjer se nam bo odprl čudovit razgled na Firence. V bližini si bomo ogledali še romansko cerkvico San Miniato al Monte. V mestu si bomo nato ogledali cerkev sv. Lovrenca, ki je nekdaj pripadala Medičejcem, kar nekaj pomembnih članov družine je tukaj tudi pokopanih. Gradnja cerkve se je začela leta 1420 pod budnim očesom arhitekta Brunelleschija. Obiskali bomo staro zakristijo, ravno tako delo Brunelleschija, za kiparski okras pa je poskrbel Donatello; ter novo zakristijo oz. medičejske kapele, ki veljajo za prvo Michelangelovo delo. Nato vožnja v Montecatini Terme. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

(ta dan približno 550 km)

Zajtrk. Ta dan nas pričakuje znameniti trg “Piazza della Signoria”, kjer so Palazzo Vecchio s prepoznavnim 94 m visokim zvonikom, Loggia della Signoria, galerija Uffizi in Michelangelov David. Najprej si bomo ogledali gotsko palačo Palazzo Vecchio, ki jo je konec 13. stol. zasnoval kot mestno hišo arhitekt Arnolfo di Cambio. V 16. stol. je palačo v svojo rezidenco spremenil Cosimo I. Medičejski ter za prenovo najel znamenitega Giorgia Vasarija. Notranjost skriva čudovito dvorano oz. Salone dei Cinquecento, ki ga je poslikal Vasari z alegoričnimi prizori, ki slavijo Firence in Cosima I. Prosto za kosilo po želji in samostojna raziskovanja, nato pa ogled slavne firenške galerije Uffizi. Arhitektura je nastala po letu 1560, ko je Cosimo I. naročil gradnjo poslopja z uradniškimi prostori za medičejsko administracijo. Dela so bila zaupana Vasariju, ki je ustvaril čudovit poznorenesančni objekt z dvema kriloma, ki se na eni strani povežeta. Danes je tukaj ena izmed najpomembnejših umetnostnih galerij na svetu, zato je prav, da si bomo nekaj izbranih, najpomembnejših del tudi ogledali, še posebno bomo uživali v Botticellijevi Primaveri! Videli pa bomo tudi t.i. studiolo Francesca I. de Medici, posebno sobico, nekdaj skrito očem javnosti! Sprehod čez znameniti most »Ponte Vecchio« do palače Pitti. Prosto za večerjo po želji ali samostojna raziskovanja. Vrnitev v hotel in nočitev.

(ta dan približno 120 km)

Zajtrk. Nadaljevanje ogledov firenških znamenitosti. Začeli bomo z obiskom cerkve Santa Maria Novella iz 13. stol., ki so jo ustvarjali in krasili sami slavni umetniki (Masaccio, Giotto, Giovanni della Robbia, Brunelleschi, Ghirlandaio, Uccello …). Slovi tudi po prostranih križnih hodnikih – odlične freske iz 14. stol. bomo občudovali v Kapeli Špancev. Nato nas čaka še ogled cerkve sv. Pankracija s kapelo Rucellai, ki jo je zasnoval Leon Battista Alberti, grobnica pa je replika cerkve Božjega groba v Jeruzalemu. Sledi ogled katedrale Santa Maria del Fiore, Giottovega zvonika in krstilnice z znamenitimi Ghibertijevimi vrati. Na trgu tako lahko opazujemo čudovit preplet srednjeveške in renesančne umetnosti. Prosto za kosilo po želji in samostojna raziskovanja. Vrnitev mimo Benetk v Ljubljano. 

(ta dan približno 550 km)

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 1 polpenzion in 1 nočitev z zajtrkom (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi