DOMOV

27. tradicionalno romanje IN MEMORIAM nadškofu Alojzu Uranu po njegovi ljubljeni Sloveniji

Romanja

3 dnevi

Slovenija

Datum

23.10. - 25.10.2020

Cena

239€ pri najmanj 40 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 56€Odpovedni riziko: 16€

Akontacija

100€

Prijavnina

15€

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Romanje v spomin na nadškofa Alojza Urana po njegovi ljubljeni Sloveniji

Malo pred Veliko nočjo smo se poslovili od našega nadškofa, msgr. Alojza Urana, ki je bil skoraj 30 let duhovni steber naših tradicionalnih pomladanskih romanj. Z njegovim škofovskim posvečenjem leta 1993 smo sklenili, da vsako leto pred Veliko nočjo skupaj poromamo in se tako tudi duhovno pripravimo na največji krščanski praznik. Romali smo po Italiji, Avstriji, Madžarski, Hrvaški, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Slovaški in Češki ter odkrivali najlepše romarske kraje.

Skupaj z drugimi duhovnimi vodji je skrbel za duhovno hrano množice romarjev, ki je vsako leto vedno znova z največjim veseljem odhajala na pot. Njegov prijazen, vselej širok nasmeh, njegova dobrota, razumevanje ter povezovalnost – vse to ga bo v naših srcih še naprej ohranjalo v večnem spominu kot velikega, plemenitega človeka, ki je za vsakogar našel dobro besedo.

Za letošnjo jesen smo tako pripravili 27. tradicionalno romanje, ki bo posvečeno nadškofu Alojzu Uranu in njegovemu spominu in se odpravili po čudovitih krajih njemu tako ljube domovine Slovenije. Obiskali bomo Ptujsko goro in Ptuj, si ogledali Maribor in občudovali cerkvene spomenike Slovenskih goric, na Koroškem pa prisostvovali romarski maši na Kronski gori, se sprehodili po Slovenj Gradcu in romanje sklenili z litanijami v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja, kjer počiva naš nadškof Alojz Uran.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja mimo Celja na Ptujsko Goro, kjer z obzidjem obdana kraljuje romarska bazilika Marije Zavetnice, ki sodi med največje spomenike gotske umetnosti na Slovenskem. Poleg bogato razgibane arhitekture bomo občudovali tudi freske, kipe in reliefe. Romarji častijo na oltarju reliefno upodobljeno Marijo Zavetnico s plaščem, pod katerega se je v njeno varstvo zatekla množica klečečih in v molitev zatopljenih oseb. Sem prihajajo romarji od blizu in daleč že od 15. stol. Tu bo naša romarska maša. Po maši bo čas za oglede vseh teh lepot in pa za razglede daleč naokoli na Haloze in Dravsko polje.

Vožnja na Ptuj, ki velja za naše najstarejše mesto, o katerem pišejo dokumenti. Mesto leži med Halozami, Slovenskimi goricami ter Dravskim in Ptujskim poljem na zgodovinsko pomembnem prehodu čez Dravo, kjer je že v davnini potekala trgovska pot med Baltskim in Jadranskim morjem. Prvi razcvet je mesto doživelo v rimskih časih, kasneje pa v srednjem veku. Veliko arhitekturnih lepot je še vedno ohranjenih, tako da jih bomo lahko občudovali v osrednjem, spomeniško zavarovanem delu mesta. Najprej bomo obiskali grad, ki se dviguje nad mestom in Dravo, in si ogledali zanimive zbirke Pokrajinskega muzeja, še posebej turkerij.

Nato bo na vrsti nekdanji dominikanski samostan, katerega začetki segajo v 13. stol. – ogled lepega križnega hodnika in zbirk v nekdanjem samostanu (lapidarij). Na sprehodu po mestu bomo videli proštijsko cerkev, Orfejev spomenik, mestni stolp, mestno hišo … Vožnja v hotel in namestitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dan bomo posvetili Mariboru, štajerski prestolnici. V stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika, kjer je tudi grob blaženega Antona Martina Slomška, bomo imeli našo drugo romarsko sv. mašo. Sledil bo ogled cerkve, ki se ponaša z imenitno notranjostjo iz obdobja romanike, gotike in baroka, Slomškovega trga, prenovljenega Glavnega trga, kjer stojijo stavbe vredne naše pozornosti: mestna hiša (rotovž), cerkev sv. Alojzija, zgradba nekdanje gimnazije in kužno znamenje. Po želji se bomo napotili do Lenta in se sprehodili vse do Vodnega stolpa.

Popoldne vožnja v razgiban svet Slovenskih goric. Pot nas bo vodila proti Sv. Trojici. Božjepotna cerkev, ki je posvečena Sv. Trojici in je dala tudi ime kraju, nas s svojimi visokimi zvoniki ter samostanskim kompleksom opozarja na njeno nekdaj pomembno vlogo v tej pokrajini. Že v začetku 17. stol. so prihajali ljudje iz bližnje in daljne okolice k mali kapeli, ki je bila posvečena Sv. Duhu. Leta 1636 so pričeli z gradnjo nove zidane cerkve, ki so jo že čez štiri leta dokončali. Na takrat zidano cerkvico, posvečeno Sveti Trojici, nas spominja le ohranjen zvonik in del prezbiterija ter zanimivo pripovedovanje domačinov o čudežnih znamenjih na vrhu hriba. Leta 1692 so avguštinci postavili samostansko stavbo in ob koncu 18. stol. je postala Sv. Trojica pomembna božja pot. Današnji videz svetišča je iz 18. stol., notranjost pa krasijo freske umetnika J. Brolla. Ogledi.

Za konec dneva nas čaka še kratka vožnja do cerkvice Sv. treh kraljev v istoimenskem naselju v občini Benedikt. Cerkev velja za enega najpomembnejših srednjeveških poznogotskih umetnostnih spomenikov z dragocenimi krilnimi oltarji. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja ob reki Dravi na Kronsko goro. Že od daleč nas bosta pozdravila zvonika romarske cerkve sv. Petra, ki kraljuje tu na gori, na obronkih zelenega Pohorja. Tu bo sklepna maša našega romanja. Po ogledu cerkve bomo lahko uživali tudi ob lepem razgledu na Mislinjsko dolino.

Sledilo bo dobro kosilo z domačimi dobrotami Koroške.

Vožnja v Slovenj Gradec – sprehod po mestu z mnogimi kulturnimi spomeniki. Obisk župnijske cerkve sv. Elizabete, cerkve sv. Duha in pa Sokličeve muzejske zbirke.

Popoldne vrnitev v Ljubljano. V stolnici sv. Nikolaja, kjer počiva nadškof Alojz Uran, se bomo v večernih urah poklonili njegovemu spominu in zapeli litanije. Tu bo tudi konec našega romanja.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 polpenziona (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, kosilo tretji dan, osnovno nezgodno zavarovanje, duhovno vodstvo, naše vodstvo in organizacija.
Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi