DOMOV

28. tradicionalno pomladansko romanje: na Hrvaško in Hercegovino

Tradicionalno pomladansko romanje

Romanja

3 dnevi

Bosna in Hercegovina

Hrvaška

Datum

19.03. - 21.03.2021

Cena

265,00€

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: Po pogojih zavarovalniceEnoposteljna soba: 42,00€Odhod iz Nove Gorice: 30,00€

Akontacija

100,00€

Prijavnina

15,00€ za prijavo

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

 

IMOTSKI – MODRO IN RDEČE JEZERO – MEDŽUGORJE – RAMSKO JEZERO – MOSTAR

 

Romanju na pot:

Pot nas bo vodila v Dalmacijo in Hercegovino. Prvi dan bomo v dalmatinskem zaledju obiskali Imotski s frančiškanskim samostanom. Še posebej nas bosta navdušili kraški božji stvaritvi Modro in Rdeče jezero. Glavni cilj našega romanja bo Ramski samostan sredi istoimenskega jezera. Frančiškani, bratje sv. Frančiška Asiškega, so skozi stoletja v najtežjih zgodovinskih razmerah ohranjali krščanstvo ter skrbeli za dobrobit ljudi. Danes je tu pomembno hercegovsko središče duhovnosti in kulture. Na večerni molitvi se bomo priporočili še medžugorski Kraljici miru in jo prosili tudi za tako pomembno spravo v našem narodu. Romanje bomo sklenili s sveto mašo v Mostarju. Letošnje romanje bo predvsem pod Marijinim varstvom in to bo tudi naša priprava na praznik Gospodovega vstajenja.

msgr. Alojz Uran

 

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5.30 (iz Nove Gorice ob 3.30).

Vožnja mimo Novega mesta proti Dalmaciji v Imotski, mestece, ki izvira iz starega hrvaškega okraja Emothe, in se v zapisih omenja že v 10. stol. Danes je mesto del Imotske krajine, ki slovi po znameniti kraški pokrajini za gorovjem Biokovo, še posebno čudoviti pa sta dih jemajoči jezeri – Modro in Rdeče. Ugodna mediteranska klima omogoča prijetno življenje skozi vse leto, legenda pa pravi, da je v tem mestu nastala tudi južnoslovanska narodna balada Hasanaginica.

Naša prva romarska maša bo v župnijski cerkvi sv. Frančiška Asiškega. Nato si bomo v frančiškanskem samostanu ogledali muzej z etnografsko in arheološko zbirko. Kamnito staro mestno jedro je vpeto med turško trdnjavo Topano, Modro jezero in frančiškanski samostan. Na sprehodu po ljubkih ulicah si bomo ogledali glavne mestne znamenitosti, nato pa se nam bo odprl čudovit pogled na Modro jezero elipsaste oblike.

Z avtobusom se bomo nato zapeljali do razgledne točke, od koder bomo občudovali še Rdeče jezero, za katerega menijo, da je med globljimi jezeri Evrope. Nadaljevanje vožnje v Medžugorje. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

(ta dan približno 560 km)

Zajtrk. Vožnja po čudoviti in nadvse slikoviti dolini reke Neretve in mimo Jablaničkega jezera, kjer se nam bodo odpirali dih jemajoči razgledi na prelepo pokrajino.

Po panoramski vožnji bomo prispeli v Šćit, majhen kraj, ki se je do leta 1968 nahajal nad rodovitno dolino reke Rame s pritokoma Buk in Krupić. Ob zasnovi akumulacijskega jezera, se je veliko področje Ramske doline potopilo, a Šćit je skupaj s frančiškanskim samostanom in cerkvijo ostal na romantični, zares rajski lokaciji sredi polotoka na Ramskem jezeru. Frančiškani so samostan v Šćitu postavili pred prihodom Turkov v 15. stol. Tekom stoletij je bil večkrat napaden, požgan, poplavljen in uničen. Cerkev je bila prvotno posvečena sv. Petru, danes pa Marijinemu Oznanjenju, na kar nas opozori tudi oltarna slika zagrebškega slikarja Josipa Bifla. Današnja arhitektura je iz šestdesetih let 20. stol., v samostanskem parku pa najdemo več modernih skulptur: Ramski križ in spominsko obeležje ramskim žrtvam akademskega kiparja Mile Blaževića, ter druga kiparska dela Kuzme Kovačića.

Na tej čudoviti lokaciji v cerkvi Marijinega Oznanjenja bo naša druga romarska maša. Po maši nas čaka malica, nato pa ogled samostanskih galerijskih prostorov, ki skrivajo čudovito slikarsko in mozaično zbirko, ter etnološke muzejske zbirke, kjer bomo spoznali življenje in delo ljudi v tem delu Hercegovine. 

Vrnitev v hotel. Po zgodnji večerji bomo čas namenili Medžugorju. V tej skromni hercegovski vasici se je 24. junija 1981 Marija prikazala šestim otrokom. Njeno sporočilo je bil klic k spreobrnjenju in molitvi za mir in spravo. Od takrat dalje romajo k medžugorski Mariji ali Kraljici miru romarji z vsega sveta, ustavila jih ni niti zadnja huda vojna. Zapeli bomo litanije Matere Božje, nato pa prosto za individualne pobožnosti. Vrnitev v hotel in nočitev.

(ta dan približno 230 km)

Zajtrk. Vožnja v Mostar, kulturno središče Hercegovine. Sprehod po starem orientalskem delu mesta z ogledom glavnih znamenitosti: džamija, Turška hiša, bazar … Podali se bomo tudi do slavnega mostu čez Neretvo, simbola mesta, ki je v zadnji vojni doživel hude trenutke, zdaj pa spet kraljuje nad reko!

Zadnja maša našega romanja bo pri bratih frančiškanih v Mostarju.

Pred odhodom nas čaka še skupno druženje ob kosilu s tradicionalnimi dobrotami. Slovo od lepega mesta in vrnitev proti domu. Vožnja mimo Zadra in Novega mesta proti Ljubljani.

(ta dan približno 610 km)

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 polpenziona (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 4 zvezdicami, malica drugi dan, skupno kosilo s pijačo (sok, pivo ali voda) tretji dan, osnovno nezgodno zavarovanje, duhovno vodstvo, naše vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane in bodo 12,00 EUR za osebo.

Doplačilo za odhod iz Nove Gorice in vrnitev tja je 30,00 EUR za osebo, če bo prijavljenih najmanj 20 potnikov.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi