DOMOV

Severna Makedonija

čudovita dežela starodavnih samostanov

Prvomajska potovanja

7 dni

Severna Makedonija

Srbija

Datum

26.04. - 02.05.2021

Cena

465,00 € pri najmanj 40 osebah525,00 € pri najmanj 30 osebah595,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 100,00 €Odpovedni riziko: 35,00 €Prazen sedež: 89,00 €

Akontacija

30% cene aranžmaja

Prijavnina

15 €

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

SPOZNAJMO ČUDOVITO DEŽELO BOGATIH ARHEOLOŠKIH NAJDIŠČ, STARODAVNIH SAMOSTANOV, IZJEMNE LJUDSKE ARHITEKTURE, NEPOPISNO LEPE NARAVE DIVJIH SOTESK IN ROMANTIČNIH JEZER
TER SEVEDA PRIJAZNIH IN DOBRIH LJUDI!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Zagreba, Beograda in Niša v Severno Makedonijo. Zvečer prihod v Skopje. Nastanitev, večerja in nočitev.

(ta dan približno 960 km)

Zajtrk. Vožnja do Mavrovskega jezera – postanek za razglede. Nadaljevanje vožnje po slikovitem kanjonu reke Radike, ki sodi v Mavrovski narodni park. Obiskali bomo samostan sv. Jovana Bigorskega, do katerega bo treba malce peš. Začetki segajo v 12. stol., pozneje je bil večkrat prenovljen. Največja znamenitost samostana je lesen ikonostas, delo Debarske rezbarske šole.

Nato vožnja mimo Debarskega jezera ter dalje po čudoviti soteski Črnega Drima proti Ohridskemu jezeru. Struga je staro letoviško mestece ob jezeru, znano kot mesto poezije. Na sprehodu po mestu bomo videli most, park poezije ter kraj, kjer se iz jezera izliva reka Črni Drim. Nadaljevanje vožnje v Ohrid. Nastanitev, večerja in nočitev.

(ta dan približno 210 km)

Zajtrk. Vožnja do največje znamenitosti Ohridskega jezera, samostana sv. Nauma, ki kraljuje na skalah nad jezerom v bližini izvira Črnega Drima. Sledi ogled Ohrida, gotovo najlepšega makedonskega mesta in bisera Balkana. S svojo tradicionalno arhitekturo je tudi na Unescovem seznamu. Ponaša se z imenitno zgodovino. V Ohridu je bilo središče slovanske pismenosti – sem so konec 9. stol. iz Velike Moravske pribežali učenci Cirila in Metoda (Kliment, Naum), gradili so cerkve in samostane, tu naj bi nastala cirilica.

Ohrid je bil tudi prestolnica makedonskega carja Samuela. Mesto je zaradi jezera in ugodnega podnebja tudi priljubljeno letovišče. V starem delu mesta, ki je zgrajeno v obliki amfiteatra, se nahaja tudi slikovita tržnica s številnimi trgovinicami in delavnicami, kjer prodajajo slavne ohridske bisere, lesoreze, zlatarske izdelke … Ogled znamenitosti: značilna makedonska hiša družine Robev, cerkev sv. Sofije iz 11. stol., antično gledališče, Marijina cerkev (Bogorodica Perivlepta), galerija ikon iz 11. do 19. stol., Samuelova trdnjava, samostan sv. Klimenta na Plaošniku s slavnimi mozaiki iz 5. stol. … Videli bomo tudi cerkvico sv. Jovan Kaneo iz 13. stol. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

(ta dan približno 60 km)

Zajtrk. Panoramska vožnja na planino Galičico, narodni park neokrnjene narave, ki se razprostira med Ohridskim in Prespanskim jezerom. Spust do Prespanskega jezera. Upamo, da bomo imeli srečo in bomo lahko občudovali pelikane, ki se radi zadržujejo ob jezeru.

Nadaljevanje poti proti Bitoli. Obiskali bomo ostanke antičnega mesta Heraclea Lincestis, ki ga je v 4. stol. pr. n. št. ustanovil Filip Makedonski. Ime je dobilo po slavnem grškem mitološkem junaku Herkulu in slovi po čudovitih mozaikih z rastlinskimi in živalskimi motivi. Nato bo na vrsti Bitola, nenavadna mešanica starega in novega, stičišče različnih kultur in civilizacij. Pomembno zgodovinsko mesto, ki se imenuje tudi “mesto konzulov”, mesto odličnih šol (tukaj se je šolal tudi veliki turški reformator Kemal Atatürk) in mesto pomembnih muslimanskih in pravoslavnih spomenikov. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti: kip Filipa Makedonskega na konju, stara čaršija, živahna glavna ulica Širok Sokak, katedrala sv. Dimitrija … Vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in nočitev. 

(ta dan približno 190 km)

Zajtrk. Vožnja v Kavadarce, slavno vinogradniško področje Tikveš. Obiskali bomo vinsko klet in dobro kapljico tudi poskusili. Nadaljevanje vožnje v Stobi – ogled arheološkega področja grško-rimsko-bizantinskega mesta, ki je nastalo v bližini sotočja Črne reke in Vardarja, in je eno najpomembnejših arheoloških najdišč Makedonije. Videli bomo baziliko, amfiteater, terme, mozaike, krstilnico …

Vožnja v Skopje, prestolnico Makedonije. Mesto leži na obeh bregovih Vardarja, kjer je nekoč bilo rimsko mesto Scupi. Imelo je burno preteklost, saj so ga sovražni osvajalci velikokrat osvojili in porušili. Po katastrofalnem potresu leta 1963 so mesto moderno obnovili, kljub temu pa se je iz različnih obdobij ohranila bogata dediščina, ki jo bomo na ogledu spoznali: antično-srednjeveška trdnjava Kale – od tod je tudi lep razgled na vse mesto, cerkev sv. Spasa, stara turška čaršija, kamniti most, glavni trg, stara železniška postaja … Nekaj časa bomo posvetili tudi novim monumentalnim spomenikom in zgradbam, ki poveličujejo severnomakedonsko zgodovino in s katerimi so hoteli olepšati prestolnico: Aleksander veliki, slavolok zmage … Nastanitev v hotelu. Večerja v narodni restavraciji.  Nočitev.

(ta dan približno 150 km)

Zajtrk. Vožnja v slikovito sotesko Matko, skrivnostni svet visokih sten in mogočnih pečin. Obiskali bomo samostan sv. Andreja iz 14. stol. Notranjost krasijo več kot imenitne freske, ki se razlikujejo od fresk, ki so nastajale v istem obdobju v drugih cerkvah, po motivu in po načinu upodabljanja.

Nato bomo v vasi Nerezi, ki leži na pobočju planine Vodno nad Skopjem, obiskali še samostan sv. Pantelejmona iz 12. stol. Cerkvica s svojimi odličnimi freskami predstavlja višek bizantinske umetnosti. Pozno kosilo v narodni restavraciji v Skopju. Slovo od Severne Makedonije. Vožnja v Niš. Nastanitev v hotelu in nočitev.

(ta dan približno 260 km)

Zajtrk. Dopoldne bo namenjeno Nišu, kulturnemu, gospodarskemu in univerzitetnemu središču jugovzhodne Srbije ter enemu najstarejših mest v Evropi. Arheološka izkopavanja pričajo, da je bil naseljen že v prazgodovini. Rimljani so ga osvojili v 1. stol. pr. n. št. Mesto z imenom Naissus se strateško razvija in že v 2. stol. ga Klavdij Ptolemaj, astronom, matematik in geograf iz Aleksandrije, v svoji “Geografiji” opiše kot eno štirih največjih mest Dardanije. Z mestom so povezani pomembni zgodovinski dogodki – več o tem na sami poti.

Niš se ponaša tudi kot rojstni kraj slavnega rimskega cesarja Konstantina I. Velikega, ki je leta 313 z milanskim ediktom priznal krščanstvo za uradno religijo rimskega cesarstva. Leta 2013 so v Nišu proslavili 1700-letnico priznanja krščanstva. Ogled glavnih znamenitosti: spominsko obeležje cesarju Konstantinu, iz lobanj srbskih upornikov narejen spomenik Ćele kula, ki pripoveduje o hudih turških časih, trdnjava na obali reke Nišave, saborna cerkev sv. Trojice, cerkev sv. Konstantina in sv. Helene … In še vrnitev proti domu. Vožnja mimo Beograda in Zagreba v Ljubljano.

(ta dan približno 770 km)

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 4 polpenzioni in 2 nočitvi z zajtrkom (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 in 4 zvezdicami, ogled vinske kleti s pokušnjo, 1 večerja in 1 kosilo v narodnih restavracijah, osnovno nezgodno zavarovanje, lokalno vodstvo, naše vodstvo in organizacija. Vstopnine niso vračunane.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi