DOMOV

Romunija je čudovita

Poslikani samostani v Bukovini in lesene cerkve v Maramuresu!

Prvomajska potovanja

8 dni

Romunija

Datum

25.04. - 02.05.2021

Cena

619,00 € pri najmanj 40 osebah679,00 € pri najmanj 30 osebah749,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 35,00 €Enoposteljna soba: 185,00 €Prazen sedež: 49,00 €

Akontacija

30 % cene aranžmaja

Prijavnina

15,00 €

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Vseh lepot, ki jih skriva Romunija ni moč opisati, zato vas vabimo z nami na pot! Videli bomo prelepa mesta, mogočne trdnjave in gradove, utrjene cerkve, preproste vasice in neokrnjeno naravo, spoznavali bomo njeno bogato zgodovino ter vsakdanje življenje! Poseben poudarek bo na poslikanih samostanih v Bukovini ter na lesenih cerkvah v Maramuresu – te izredne umetnine na severu dežele so tudi na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja preko Madžarske v Arad, lepo univerzitetno mesto. Avtobusni ogled najlepših palač, cerkva in drugih spomenikov. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

(ta dan približno 720 km)

Zajtrk. Vožnja v Transilvanijo, v osrednjo in največjo romunsko deželo, nadvse slikovito in razgibano pokrajino, ki jo na zahodu, jugu in vzhodu obdajajo Karpati. Vožnja v Hunedoaro, kjer se vzdiguje mogočen gotski grad z istim imenom, ki sodi med največje dragulje romunske arhitekture. Začetki segajo v 14. stol. in najbrž še dlje nazaj. Kasneje so ga večkrat povečevali in obnavljali, danes pa lahko občudujemo skoraj do popolnosti ohranjeno grajsko obzidje, obrambne stolpe, dvorane, kapelo … Zgodovina gradu je povezana z družino Korvin – z madžarskimi kralji, ki so bili dolga leta lastniki gradu. 

Po ogledih nadaljevanje vožnje v starodavno vasico Sibiel, kjer nam bodo prijazni domačini pripravili pozno kosilo. Vožnja v srednjeveški Sibiu. Mesto je najbolj cvetelo v času saškega naseljevanja, ko je bilo tukaj kar 19 različnih cehov. Germanski vpliv je bil izredno močan tudi na področju kulturnega življenja, kar opazimo še danes. Sprehod po starem mestu z ogledom obzidja, zanimivih ulic, Trga oči, Železnega mostu ali Mostu lažnivcev, pravoslavne katedrale … Nastanitev v hotelu in nočitev.

(ta dan približno 340 km)

Zajtrk. Nadaljevanje poti čez Južne Karpate v deželo Vlaško, bolj ravninsko pokrajino, po kateri na jugu ob meji z Bolgarijo teče Donava. Vožnja v Bukarešto, glavno mesto Romunije, ki leži sredi vlaške nižine. Njena zgodovina je dolga in zanimiva, saj je bilo mesto ustanovljeno že leta 70 pr. n. št.

Za zlato dobo Bukarešte štejejo leta v začetku 20. stol., ko si je Romunija za zgled postavila Pariz. Takrat so nastali široki bulvarji, prekrasne palače, priljubljeni moderni parki, in tako si Bukarešta ni zaman pridobila še dveh imen: “Mali Pariz” in “Pariz Balkana”. Avtobusni ogled glavnih mestnih znamenitosti: palač ministrstev, slavolokov, avenij, fontan, parlamenta, ki je za ameriškim Pentagonom druga največja stavba na svetu, Patriarhove cerkve, Muzeja na prostem … Nastanitev v hotelu. Večerja v narodni restavraciji s folklornim programom. Nočitev. 

(ta dan približno 280 km)

Zajtrk. Nadaljevanje vožnje proti severu. Spet se vračamo v Transilvanijo, v razgibano karpatsko hribovje. Naš cilj je Sinaia, prelepo gorsko letovišče, priljubljeno poleti in pozimi. Ime Sinaia je povezano z romanjem plemiča Mihaia Cantacuzina na goro Sinai v Egiptu. Leta 1695 je tukaj ustanovil istoimenski samostan – ogled samostanske cerkve. Kasneje so Sinaio zaradi izredne lepote imenovali tudi “Biser Karpatov”, še posebej potem, ko jo je za svojo poletno rezidenco leta 1870 izbral kralj Karel I. Ogled pravljično lepega kraljevega gradu Peleş, zgrajenega večinoma v slogu nemške renesanse z bogato opremljeno notranjščino. 

Nadaljevanje poti v Bran. Na skali nad vasjo kraljuje mogočen grad Bran. Leta 1382 so ga za obrambo pred Turki zgradili prebivalci Braşova. Grad je poznan tudi z imenom “Drakulov grad”, saj naj bi nekaj časa tukaj preživel tudi princ Vlad Ţepeş. Še vožnja v Predeal, najvišje ležeči romunski kraj in priljubljeno smučarsko letovišče. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

(ta dan približno 220 km)

Zajtrk. Nadaljevanje vožnje v Braşov, prijetno srednjeveško mesto. Sprehod po obzidanem mestu z ogledom najlepših arhitektonskih stvaritev: Mestne hiše, Črne cerkve … 

Vožnja v Sighişoaro, do popolnosti ohranjeno srednjeveško mesto (Unesco). Današnja oblika je delo germanskih prebivalcev Sasov, ki so se od 12. stol. dalje priseljevali v te kraje. Obiskali bomo staro citadelo na hribu, ki jo obkroža obzidje z mnogimi obrambnimi stolpi iz 14. stol. Vanjo bomo vstopili skozi stolp z uro. Na potepu po starodavnem mestu bomo videli dominikansko cerkev, glavni trg, hišo, kjer se je rodil in nekaj let živel Vlad Ţepeş – Drakulovo hišo … Vožnja do našega hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

(ta dan približno 150 km)

Zajtrk. Nadaljevanje poti na sever v Bukovino, slikovito pokrajino v severni Romuniji. Dežela se ponaša s številnimi poslikanimi pravoslavnimi samostani, ki so zaradi izjemne umetniške vrednosti na Unescovem seznamu. Čudovite freske, ki od vrha do tal krasijo zunanje stene cerkva so zelo redek umetniški zaklad in zares vredne naše pozornosti. Obiskali bomo tri najslavnejše samostane. Danes si bomo ogledali samostan Voronet s cerkvijo sv. Jurija, ki ga je leta 1487 dal zgraditi Štefan Veliki v zahvalo za zmago nad Turki. Zaradi intenzivnih barv, predvsem modre (“voronetsko modra”) ter motiva “Poslednje sodbe” si je cerkev prislužila tudi ime “Sikstinska kapela vzhoda”. Vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in nočitev.

(ta dan približno 320 km)

Zajtrk. Nadaljevanje ogledov poslikanih samostanov. Najprej bo na vrsti samostan Moldovita z začetka 16. stol., ki se lahko pohvali z najbolje ohranjenimi freskami, nato pa še Sucevita z zunanjimi in notranjimi freskami, ki so nastale leta 1601 in prikazujejo prizore iz Stare in Nove zaveze. 

Vožnja po razgibanem severnem delu Romunije v prestolnico Maramuresa z imenom Baia Mare. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

(ta dan približno 350 km)

Zajtrk. Naše popotovanje po Romuniji bomo sklenili v idilični podeželski pokrajini Maramures, kjer je stoletno izročilo še vedno del vsakdanjega življenja. Maramures slovi po bogati kulturni dediščini odlično ohranjenih lesenih cerkva, ki so jih gradili od 17. do 19. stol. Najprej bomo videli cerkev Desesti (1770), ki je zaradi harmonične celote in dobro ohranjenih notranjih poslikav na Unescovem seznamu. Nato bomo obiskali samostanski kompleks Barsana z leseno cerkvijo (1720), ki je prav tako na Unescovem seznamu. 

Za konec nas čaka še nekaj posebnega: ogled Veselega pokopališča v Sapanti (Cimitirul Vesel po romunsko) – ime si je prislužilo zaradi živahno pobarvanih križev oz. nagrobnikov in zabavnih epitafov na njih, ki pripovedujejo o dogodkih iz življenja umrlih. Po ogledih vožnja mimo Budimpešte in Maribora v Ljubljano – prihod v poznih nočnih urah.

(ta dan približno 990 km)

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 5 polpenzionov in 2 nočitvi z zajtrkoma (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 in 4 zvezdicami, pozno kosilo drugi dan, večerja s folklornim nastopom v Bukarešti, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi