DOMOV

Okusi Gruzije

Junaški zakavkaški biser, dežela odličnega vina

Prvomajska potovanja

9 dni

Gruzija

Datum

24.04. - 02.05.2020

Cena

1.299,00 € pri najmanj 35 osebah1.459,00 € pri najmanj 25 osebah1.659,00 € pri najmanj 15 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: Po pogojih zavarovalniceEnoposteljna soba: 245,00 €

Akontacija

500,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno za vse prijave do 2 meseca pred odhodom.

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

GRUZIJA, JUNAŠKI ZAKAVKAŠKI BISER. DEŽELA NEŠTETIH OKUSOV, ODLIČNEGA VINA, TISOČLETNE ZGODOVINE IN NEPONOVLJIVIH NARAVNIH LEPOT.

 

Gruzijo bomo obiskali malo drugače. Zgodovinske in kulturne znamenitosti bomo tokrat spoznali “skozi želodec”! V vsaki regiji se bomo srečali z lokalnimi okusi, katerih posebnosti nam bo vsak večer razložil vodnik, največkrat v kakšni izmed odličnih tradicionalnih restavracij! Bogat folklorni program, vožnja s terenskimi vozili do cerkve svete Trojice visoko med kavkaškimi vršaci, kosilo z domačini, skupaj bomo spekli tradicionalni kruh “shoti” in se posladkali s sladico “churchkela”. Nepozabno doživetje!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane in vožnja do enega izmed okoliških letališč, od koder bomo z enim postankom poleteli v prestolnico Gruzije, Tbilisi, kamor bomo prispeli v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

(ta dan vožnja iz Ljubljane do letališča)

Po pristanku letala vožnja v Kutaisi, nekdanjo prestolnico Kolhide, tretje največje mesto v Gruziji. Zajtrk. Ogled mesta nad katerim kraljuje katedrala Bagrati, mojstrovina srednjeveške gruzijske arhitekture, ki jo bomo tudi pobliže spoznali. Z avtobusom se bomo odpravili proti samostanskemu kompleksu Gelati, ki ga je v 12. stol. ustanovil najslavnejši gruzijski kralj David IV. (1073-1125), imenovan tudi Graditelj, saj je združil deželo in jo z reformami povedel v boljše čase. V 12. in 13. stol. je bil Gelati eno največjih verskih, izobraževalnih, znanstvenih in filozofskih središč Gruzije. V kompleksu je tudi Akademija, kjer so delovali najslavnejši gruzijski učenjaki tistega časa, zato ni čudno, da so Gelati poimenovali tudi “nova Grčija” in “drugi Atos”. Vrnitev v Kutaisi. Namestitev v hotelu. Večerja v tradicionalni restavraciji. Nočitev.

(ta dan približno 270 km)

Zajtrk. Vožnja skoraj čisto na jug Gruzije v Vardzio, eno najbolj slikovitih zgodovinskih spomenikov Gruzije. Mesto, ki ga je konec 12. stol., v zlatem obdobju srednjeveške Gruzije, zgradila kraljica Tamar, je vklesano v skalo nad dolino reke Mtkvari. Dosega kar 13 nadstropij, ki so povezana s sistemom tunelov in stopnic. Videli bomo stanovanja, jedilnice, cerkve, vinske kleti, hleve … 

Popoldne obisk parka Borjomi, ki se razprostira vzdolž reke Borjomula. Tu so izviri zdravilne mineralne vode Borjomi. Vožnja do hotela. Večerja v tradicionalni restavraciji. Nočitev.

(ta dan približno 160 km)

Zajtrk. Vožnja po rodovitni pokrajini Kartli v starodavno mesto Uplistsikhe, vklesano v živo skalo, ki sodi med najstarejše urbane naselbine na svetu (začetki v 8. stol. pr. n. št.) Ogled osrednje dvorane za poganske obrede, bivalnih prostorov ter cerkve iz 9. stol. 

Nadaljevanje poti po osrednjem delu Gruzije do trdnjave Ananuri, ki je odličen primer utrdbe iz 17. stol. Nato nas čaka vožnja po Gruzijski vojaški cesti oz. zgodovinski cesti, ki je vodila iz Tbilisija na sever, v Rusijo. Nadvse slikovita cesta z odličnimi razgledi nas bo čez prelaz Jvari (2379 m) pripeljala v Kazbegi – v samo osrčje Velikega Kavkaza. Mestece, ki je najboljše izhodišče za planince obkrožajo pettisočaki, med njimi tudi mogočni Kozbek (5033 m) – tu bomo izvedeli zgodbo o Prometeju … Nastanitev, večerja in nočitev.

(ta dan približno 290 km)

Zajtrk. Vzpon do cerkvice sv. Trojice iz 14. stol. (Gergeti), ki kraljuje na hribu nad mestom. Od tod so dih jemajoči razgledi na goro Kazbeg. Do cerkvice je dobro uro in pol hoje, z doplačilom po želji, pa se lahko do tja odpeljete s terenskim vozilom. Slovo od prelepih gora. 

Vožnja v Mtskheto, eno najstarejših gruzijskih mest, nekdanjo prestolnico ter kulturno in versko središče Gruzije. Leži na sotočju rek Aragvi in Mtkvari. Obiskali bomo samostan Jvari iz 6. stol. ter katedralo Svetitskhoveli, katere začetki segajo v 4. stol, današnja cerkev pa je iz 11. stol. Velja za enega najbolj svetih krajev gruzijskih pravoslavnih kristjanov. Samostan in katedrala sta zaradi zgodovinske in umetnostne vrednosti na Unescovem seznamu. Vožnja v Tbilisi. Večerja v tradicionalni restavraciji. Nočitev.

(ta dan približno 180 km)

Zajtrk. Vožnja na jugovzhod dežele, v vinsko pokrajino Kakheti. Sprehod po živahnem vinogradniškem mestecu Sighnaghi, ki ga obdajajo ostanki obzidja iz 18. stol. s 23 obrambnimi stolpi. Za tem bomo obiskali samostan Bodbe, kjer se nahaja grob sv. Nina, svetnika, ki je v Gruzijo prinesel krščanstvo. 

Vožnja v Gurjaani, kjer bomo obiskali vinsko klet, prijazna domača družina pa nas bo seznanila s tradicionalnim načinom pridelave vina, ki ga bomo iz kvevrija natočili v kozarce in tudi poskusili. Skupaj bomo spekli tradicionalni kruh shoti, se malo posladkali in odpravili h kosilu, kjer nas bodo domačini med petjem tradicionalnih pesmi naučili, kako pomemben je “tamada”, “nazdravljalec”, mogoče bodo kakšno lepo pesem naučili zapeti tudi nas. Po kosilu se bomo odpravili na posestvo kralja Aleksandra Chavchavadzeja, ki slovi po lepem botaničnem vrtu in zbirki vin z vsega sveta. Vožnja v hotel v Telaviju. Večerja in nočitev.

(ta dan približno 190 km)

Po zajtrku se bomo odpravili v Gremi, prestolnico nekdanje kraljevine Kakheti. Obiskali bomo slikovit arhitekturni kompleks iz 16. stol. na griču, s kraljevo citadelo, cerkvijo Nadangelov in zvonikom. 

Nadaljevanje poti v vasico Napareuli, kjer bo čas za kosilo po želji ali pa ogled s pokušnjo v vinski kleti. Sledi obisk katedrale sv. Jurija oz. katedrale Alaverdi, ki stoji na ravnini sredi vinogradov. Začetki segajo v 6. stol., današnja stavba pa je iz 11. stol. Vidna je že od daleč, saj je najvišja katedrala v Gruziji. 

Dan bomo zaključili z obiskom samostana Ikalto, kjer sta razsvetljeni vladar David IV. in Arsenij Ikaltski pred skoraj tisoč leti ustvarila akademijo. Ponovno nas bo presunila naprednost in stoletja dolga bogata zgodovina tega zakavkaškega naroda. Vožnja v Tbilisi. Večerja v narodni restavraciji. Nočitev.

(ta dan približno 170 km)

Zajtrk. Ogled znamenitosti Tbilisija, prestolnice Gruzije, ki leži v dolini reke Mtkvari. Mesto je v 5. stol. ustanovil kralj Gorgasali – nastanek mesta, pa tudi njegovo ime sta povezana s toplimi vrelci. Prikupne lesene hiše starega mesta s čipkasto izrezljanimi balkoni rastejo po pobočju griča na katerem kraljuje trdnjava Narikala – od tod je prekrasen razgled daleč naokoli. Ogled glavnih znamenitosti: žveplene kopeli, trdnjave Narikala, katedrale Sioni, bazilike Anchiskhati … Obiskali bomo tudi Narodni muzej, ki hrani arheološke zaklade, med njimi tudi sloviti zlati nakit iz Kolhide (od 8. do 3. stol. pr. n. št.). Večerja v tradicionalni restavraciji. Nočitev.

(ta dan približno 20 km)

V zgodnjih jutranjih urah odhod proti letališču, od koder bomo z enim postankom poleteli do enega izmed okoliških letališč. Vožnja z avtobusom v Ljubljano.

(ta dan približno 20 km v Gruziji in prevoz z letališča v Ljubljano)

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz do letališča, letalski prevoz v Gruzijo, ročna prtljaga velikosti največ 55x40x23 cm in en osebni predmet (npr. ženska torbica, torbica za prenosnik, dežnik ... ) velikosti največ 30x40x10 cm, kjer lahko ročna prtljaga in osebni predmet skupaj tehtata največ 8 kg, 1 kos oddane prtljage velikosti največ 100x50x80 cm in teže največ 20 kg, zajtrk v Kutaisiju drugi dan, kosilo z domačimi pevci v Gurjaaniju, 5 nočitev z zajtrki in 2 polpenziona (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 in 4 zvezdicami, 5 večerij v tradicionalnih gruzijskih restavracijah, delavnica peke kruha shoti, pokušnja vina, voda v avtobusu, osnovno nezgodno zavarovanje, lokalno vodstvo, naše vodstvo in organizacija. Vstopnine in prevoz s 4x4 vozili do cerkve sv. Trojice nad Kazbegijem niso vračunani.

Slovenski državljani za vstop v Gruzijo ne potrebujejo vizuma za bivanje do enega leta. V Gruzijo lahko slovenski državljani vstopijo tudi z veljavno osebno izkaznico. Več informacij o vstopu in bivanju v Gruziji si oglejte na spletni strani MZZ.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi