DOMOV

Srbski samostani z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Strokovno vodstvo dr. Ferdinanda Šerbelja!

Potovanja

5 dni

Srbija

Datum

27.05. - 31.05.2021

Cena

319,00 € pri najmanj 40 osebah369,00 € pri najmanj 30 osebah399,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 68,00 €Odpovedni riziko: 20,00 €Prazen sedež: 55,00 €

Akontacija

30% cene aranžmaja

Prijavnina

15,00 €

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

OBISKALI BOMO PRAVOSLAVNE SAMOSTANE, FRUŠKOGORSKE, MORAVSKE IN TISTE V DOLINI KRALJEV, VELIKA ŽARIŠČA SRBSKE KULTURE IN UMETNOSTI,

KJER SE JE PORAJALA SREDNJEVEŠKA SRBIJA

 

SPOTOMA PA ŠE: BEOGRAD, SREMSKI KARLOVCI, PETROVARADIN IN OPLENAC

 

VEČ O LEPOTI PRAVOSLAVNIH SAMOSTANOV SI LAHKO PREBERETE V NAŠI SPLETNI REVIJI!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Zagreba v Beograd, prestolnico Srbije. Mesto ima zelo lepo in strateško ugodno lego na hribovitih obronkih Avale na sotočju dveh rek, Save in Donave. Ogled glavnih znamenitosti starega dela mesta z avtobusom in peš: Kalemegdan s trdnjavo – od tod je lep pogled na sotočje Save in Donave, Trg svobode, Terazije, skupščina in seveda tudi prekrasna cerkev sv. Save, ki sodi med največje pravoslavne cerkve na svetu (z marmorjem jo krasijo slovenski strokovnjaki). Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

(ta dan približno 550 km)

Zajtrk. Vožnja na Fruško goro, kjer je v poznem srednjem veku nastalo 16 pravoslavnih samostanov, ki imajo za Srbijo izjemen kulturno-zgodovinski pomen. Večinoma so zgrajeni pod vplivom moravske in raške graditeljske šole, ob kasnejših predelavah pa so dobili mnoge baročne elemente. Obiskali bomo dva pomembnejša samostana: Krušedol iz 16. stol. z mavzolejem, kjer počivajo odlične srbske osebnosti, med njimi tudi kralj Milan Obrenović, ter samostan Velika Remeta iz 15. stol.

Nadaljevanje poti v Sremske Karlovce, najbolj slikovito baročno mestece v Vojvodini. Sremski Karlovci so bili dolgo časa središče vojvodinskih Srbov in sedež pravoslavne metropolije, tukaj je bila ustanovljena tudi prva srbska gimnazija (1791) in tukaj se je rodil veliki srbski romantični pesnik Branko Radičević (1824-1852). Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti: saborne cerkve, patriarhove palače, …

Nato se bomo zapeljali še na mogočno Petrovaradinsko trdnjavo, ki kraljuje nad Donavo, in se uvršča med najbolje ohranjene trdnjave v Evropi. Petrovaradin oz. “Gibraltar na Donavi” so za obrambo pred Turki, začeli graditi leta 1692, današnja podoba pa je iz 18. stol. Napotili se bomo na gornjo ploščad, od koder so lepi razgledi na Donavo in Novi Sad. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

(ta dan približno 210 km)

Zajtrk. Vožnja v Smederevo. Zgodovinsko mesto ob Donavi je zraslo na ostankih starega rimskega naselja. Ogled mogočne trdnjave, ki jo je na bregu Donave postavil despot Juraj Branković. Mnogo let je kljubovala turškim napadom in sodi med najbolje ohranjene evropske utrdbe tega obdobja.

Vožnja proti jugu, kjer bomo najprej obiskali Pokajnico, leseno cerkvico z začetka 19. stol. Zgradil jo je knez Vujica Vulićević v znak kesanja zaradi umora svojega botra Karadžordža.

Sledi ogled samostana Manasija iz 15. stol. Cerkev sv. Trojice je obdana z močnim obzidjem z enajstimi stolpi. Samostan s svojo arhitekturo in freskami sodi med največje srednjeveške srbske zaklade.

Še en samostan nas čaka ta dan: Ravanica. Samostan s cerkvijo Vnebohoda je zgradil knez Lazar v 14. stol. Razgibano črtasto pročelje iz belega kamna in opeke ter notranje poslikave so izreden umetnostni dosežek moravske šole. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

(ta dan približno 220 km)

Zajtrk. V Kruševcu si bomo ogledali cerkvico Lazarico, “zadužbino” kneza Lazarja. Sezidali so jo leta 1380, obnovili pa v 19. stol. Lazarica je ena izmed prvih zgradb moravske šole in je služila za vzor številnim drugim cerkvam.

Vožnja do samostana Kalenić ob vznožju Gledićkih planin. Zgradili so ga v začetku 15. stol. Zunanjost cerkve je slikovito okrašena z vodoravnimi venci in pilastri ter stebrički, v notranjosti pa z odličnimi freskami. Samostan sodi v sam vrh moravske umetnostne šole.

Nadaljevanje poti do samostana Ljubostinja, ki je “zadužbina” kneginje Milice, vdove kneza Lazarja. Postavili so ga konec 14. stol., freske pa so iz 15. stol. in je eden najpomembnejših spomenikov moravske šole.

Nato se bomo odpeljali v Dolino kraljev: v dolini rek Ibra in Raške, kjer se je rodila srbska srednjeveška država. Obiskali bomo samostan Žiča, ki ga je v začetku 13. stol. dal zgraditi srbski kralj Štefan Prvovenčani. Samostan je bil prvi sedež patriarhije. V cerkvi je bilo kronanih več srbskih kraljev, z umetnostnega vidika pa sodi v raško šolo.

Za zadnjega smo prihranili slavno Studenico, samostan, ki je najbogatejši in najpopolnejši izmed vseh. Konec 12. stol. ga je začel graditi Štefan Nemanja ter si ga izbral za grobnico. Studenica je bila ves srednji vek najpomembnejša cerkev in kulturno središče Srbije. Samostan, ki je skozi stoletja ostal popolnoma nepoškodovan, je ena sama velika zakladnica srednjeveške umetnosti. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

(ta dan približno 270 km)

Zajtrk. Vožnja po slikoviti Šumadiji, srcu Srbije. Obiskali bomo Topolo, mestece na pobočju hriba Oplenac, kjer se je odvijala pomembna srbska zgodovina. Ogledali si bomo naslednje znamenitosti: z mozaiki okrašeno cerkev sv. Jurija – mavzolej kraljevske dinastije Karadžordžević, hišo kralja Petra I. – muzej o dinastiji Karadžordžević, v značilnem šumadijskem slogu zgrajeno Vinogradnikovo hišo, Karadžordževo utrjeno mesto z obnovljeno rezidenco, cerkvijo in šolo ter Kraljevo vinsko klet, pokrajina okoli Topole namreč že od nekdaj slovi po odlični vinski trti. Vrnitev mimo Beograda v Ljubljano.

(ta dan približno 710 km)

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 4 polpenzioni (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, lokalno vodstvo po Beogradu, osnovno nezgodno zavarovanje, vodja poti (umetnostni zgodovinar) in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi