DOMOV

Slovite medičejske vile in vrtovi v Toskani z dr. Juretom Vugo

tudi Puccinijeva vila in in Viareggio ob Ligurskem morju

Potovanja

3 dnevi

Italija

Datum

09.10. - 11.10.2020

Cena

165,00 € pri najmanj 45 osebah195,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: Po pogojih zavarovalniceEnoposteljna soba: 50,00 €

Akontacija

60,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno za vse prijave do 3 mesece pred odhodom.

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Vabljeni v Toskano, kjer vas bodo navdušile vile slavne renesančne družine Medičejcev! Ogledali si bomo vilo Petraia, vrt vile Castello, dih jemajoča vila v vasici Cerreto Guidi, vila Lorenza Veličastnega v Poggio a Caiano ter vrt vile Gamberaia. Spotoma pa še Puccinijeva vila in mondeno letovišče Viareggio ob Ligurskem morju!

Z umetnostnim zgodovinarjem dr. Juretom Vugo

 

Na podlagi temeljitega premisleka in ker ne želimo sklepati kompromisov pri varnosti in zdravju naših potnikov, smo se v agenciji Quo Vadis odločili, da potovanje “Slovite medičejske vile in vrtovi v Toskani z dr. Juretom Vugo” PRESTAVIMO na poznejši datum.

Potovanje “Slovite medičejske vile in vrtovi v Toskani z dr. Juretom Vugo” je tako prestavljeno na datum od 9. do 11. oktobra 2020

 

Udeležite se predavanja o medičejskih vilah!

 

Kdo je dr. Jure Vuga?

“V Firence sem prišel kot študent zgodovine umetnosti na študentski izmenjavi in kmalu je sozvočje med mojim notranjim predstavnim svetom (ki sem ga najprej skozi igro gojil od otroštva) in renesančno mitopoetsko razsežnostjo pričelo dajati neslutene sadove. Moja fascinacija do starodavnega, skrivnostnega in svetega, ki me je delala tujega okolju in času iz katerega sem izhajal, je korespondirala s kulturno tradicijo renesančnih Firenc, ki so me naklonjeno sprejele, posvojile in obdarovale s kristalizacijo najplemenitejših stremljenj človeškega duha, na način, da sem se tukaj počutil bolj doma kot kjerkoli drugje.
Eno leto bivanja v Firencah in zatem v Rimu me je v intelektualnem in osebnostnem smislu formiralo bolj kot vsa leta pred tem: in to kar se je v meni gostilo ni bil zgolj seštevek naučenega. V sebi sem odkril temelj: avtonomno merilo presoje. Odtlej sem se lahko strastno navduševal nad nečim, za kar drugim morda ni bilo mar in odločno nasprotoval etabliranim pogledom, četudi so za njimi stale svetovno znane avtoritete. Tisto leto so se, in to sem fizično občutil, na mojem nebu zvezde postavile v strahovito (pošastno) konjunkturo in nisem vedel kako bom tolikšno notranje kipenje zmogel vzdržati.
Vzporedno s pesniškim navdihom, ki mi ni dal predaha, mi je operutničeni Hermes stal ob strani in me silil v pozorno motrenje: na podlagi natančnega opazovanja sem v tistem letu razvil nekaj zame ključnih teorij o umetnosti, ki jih po več kot desetih letih še nisem uspel v celoti prenesti na papir in tudi dvomim, da bo še eno desetletje zadoščalo. Slast spoznavanja, ki sem jo tako visoko vrednotil, se je izkazala za efemerno v trenutku, ko sem izkusil blaženost ljubezenskega objema sinka in žene v katerem ne-ločen danes bivam.  
Za diplomsko nalogo Interpretacija Botticellijeve Pomladi v misterijskem kontekstu sem decembra 2010 prejel študentsko univerzitetno Prešernovo nagrado. Avgusta 2016 sem na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani uspešno zagovarjal disertacijo z naslovom Vpliv Hypnerotomachie Poliphili na Giorgionejevo »Nevihto«. Za izdajo dopolnjene in predelane različice te razprave se zanimajo pri Slovenski matici. V predalu imam še izvirno interpretacijo Leonardovega Poklona svetih treh kraljev, Giorgionejeve slike Concerto campestre in druge odprte teme.
Leta 2014 sem po srečnem spletu okoliščin na Markovem hribu nad Koprom odkril kamnit maskeron (iz časa okoli leta 1600), ki je nekoč služil kot okras mestne fontane. Najdbo sem predal Pokrajinskemu muzeju v Kopru. Objavil sem dve pesniški zbirki pri založbah Beletrina in Mladinska knjiga, tretja zbirka še čaka na objavo. Za esej o metaforičnem mišljenju, z naslovom Kelih, ki ogroža krzno, sem letos prejel nagrado za najboljši slovenski esej pri reviji Sodobnost. Napisal sem tudi spremno besedo ob izidu knjige Psihoanalitična alkimija Matjaža Regovca. Živim v Ljubljani in delam kot turistični vodnik.”

 

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Benetk in čez Apenine v Toskano, ki je ena najlepših pokrajin Italije. Mehka razgibanost gričev posejanih s cipresami, oljkami in vinogradi ter čudovita arhitekturna dediščina, nad katero se razliva zlata svetloba, pritegneta vsakogar, zlasti pa umetnike, ki so že od nekdaj radi ustvarjali tukaj.

Rdeča nit našega tridnevnega popotovanja po Toskani so slovite medičejske vile in vrtovi, ki sodijo v sam vrh italijanske kulturne dediščine. V bližini Firenc bomo obiskali vilo Petraia, ki je ena najlepših medičejskih vil. Leta 1576 jo je dal zgraditi kardinal Ferdinand iz družine Medici. Leži sredi romantičnega vrta na vzpetini s panoramskim pogledom na Firence. Ogled vile: bogato poslikano pokrito dvorišče, dvorana gobelinov, glasbena dvorana, stara in nova kapela, kraljevska dvorana … Navdušil nas bo tudi vrt s pritlikavim sadnim drevjem, agrumi, cvetličnimi gredami …

Nato bomo obiskali vrt bližnje vile Castello, ki ga imenujejo tudi vrt kipov, in ga uvrščajo v zlato dobo Medičejcev. Videli bomo fontane, jamo živali, vrt zelišč, vrt agrumov in jasminov, nasade pritlikavih hrušk …

Še vožnja v Montecatini Terme, ene izmed najbolj obiskanih in elegantnih italijanskih toplic, kjer so radi počitnikovali slavni Italijani, med njimi Verdi, Puccini, Pirandello … Nastanitev v hotelu. Večerja. Po želji sprehod do znamenitih toplic z imenom Tettuccio Terme. Nočitev.

(ta dan približno 530 km)

Zajtrk. Vožnja v Collodi (od tod je doma pisatelj Carlo Collodi, avtor slavnega Ostržka). Obiskali bomo vrt Garzoni, ki je eden najlepših v Italiji. Predstavlja sožitje med renesančno geometrijo in veličastnostjo porajajočega se baroka. Obisk fantazijskega vrta s stopnišči, ki jih krasijo mnogi kipi mitoloških bitij in ženskih figur, z igrivimi vodnimi domislicami in pisanim rastlinjem, bo za nas izjemno doživetje.

Nadaljevanje poti mimo Lucce v Viareggio, eno najpomembnejših italijanskih letovišč ob Ligurskem morju s prekrasnimi peščenimi plažami in imenitnimi dragimi hoteli. Slovi tudi po svojem karnevalu. Sprehod po glavni ulici Viale Giosuè Carducci, kjer so najlepše stavbe z začetka prejšnjega stoletja (art deco, art nouveau).

Nato vožnja v Torre del Lago Puccini, vasico ob slikovitem jezeru Massaciuccoli, kjer poleti v odprtem gledališču skoraj nad samim jezerom, poteka operni festival – na sporedu so večinoma Puccinijeve opere. Obiskali bomo Puccinijevo vilo, kjer je mojster napisal večino svojih oper. V lepo oskrbovani vili, kjer je vse ostalo iz časa skladateljevega življenja, je veliko spominskih predmetov, tu je tudi njegova grobnica.

Popoldne vožnja do vasice Cerreto Guidi. Na najvišji točki sredi vasi kraljuje vila Medičejcev, do katere vodi mogočno stopnišče. Sredi 16. stol. jo je dal zgraditi Cosimo I., služila pa je za lovski dvorec. Lepo obnovljena vila je danes narodni muzej, ki se poleg imenitnih soban odlikuje še po bogatih zbirkah portretov Medičejcev in lovskega orožja. Še vrnitev čez razgibano gričevje v naš hotel. Večerja in nočitev.

(ta dan približno 170 km)

Zajtrk. Vožnja v Poggio a Caiano. Sredi vasice se razprostira veliko posestvo z mogočno vilo v sredini. V 15. stol. jo je zgradil Lorenzo Veličastni po načrtih Giuliana da Sangalla, sodelovali pa so še drugi vidni umetniki renesanse. Vila se ponaša s prostornim gledališčem in velikimi, s freskami poslikanimi saloni, saj so v poletnih mesecih vedno gostili imenitne goste. Še posebej pomembna je dvorana Leona X., imenovana po papežu Giovanniju, sinu Lorenza Veličastnega. Sprehod po parku do oranžerije, ki je služila za prezimovanje agrumov.

Nadaljevanje vožnje proti Firencam in dalje na vzhodno podeželje. Obiskali bomo vrt vile Gamberaia, ki je po mnenju mnogih najčarobnejši kraj na svetu. Razprostira se na enem od mirnih toskanskih gričev s pogledom na Firence in dolino Arna. Videli bomo drevored cipres, nimfej, vodnjake, vrt limon, geometrično pristriženo živo mejo, mnoge kipe … Zares raj na zemlji! Popoldne vrnitev mimo Benetk v Ljubljano.

(ta dan približno 590 km)

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 polpenziona (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi