DOMOV

Portugalska

Dežela slastnega portovca in nostalgičnega fada!

Potovanja

8 dni

Portugalska

Datum

08.10. - 15.10.2020

Cena

1.190,00 € pri najmanj 35 osebah1.270,00 € pri najmanj 30 osebah1.350,00 € pri najmanj 25 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 69,00 €Enoposteljna soba: 336,00 €Dodaten kovček na letalu (do 20kg): 60,00 €

Akontacija

400,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno za vse prijave do 3 mesece pred odhodom.

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

PORTUGALSKA, DEŽELA SLAVNIH POMORŠČAKOV, RIBIŠKIH VASIC IN PISANIH ČOLNOV,  

DEŽELA SLASTNEGA PORTOVCA, PA TUDI DEŽELA NOSTALGIČNEGA FADA! 

 

PORTO – DOLINA REKE DOURO – GUIMARÃES – BRAGA – BATALHA – TOMAR – COIMBRA – CABO DA ROCA – SINTRA – BELÉM – ÉVORA – ESTREMOZ – LIZBONA

Opis poti

Odhod iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah in vožnja do enega izmed severno-italijanskih letališč, od koder bomo poleteli na sever Portugalske, v čudoviti Porto. Vožnja v središče mesta, kjer se bomo ustavili pri vznožju stolpa, ki krasi razglednice Porta – stolpa Clérigos iz 18. stol. Povzpeli se bomo po 225 stopnicah do vrha, od koder se nam bo odprl najlepši razgled na s hišicami posejane bregove reke Douro. 

Nato sprehod do svetovno znane železniške postaje São Bento, zgrajene v začetku 20. stol. na temeljih nekdanjega samostana. Njeno notranjost je s tradicionalnimi modrimi ploščicami (azulejos) okrasil slikar Jorge Colaço. Od tod se bomo odpravili mimo katedrale Sé do zgornjega nivoja slavnega mostu Dom Luís I., ki je v celoti zgrajen iz jekla in povezuje Porto z mestom Vila Nova de Gaia na drugem bregu reke Douro. Vožnja v hotel. Namestitev, večerja in nočitev.

(ta dan vožnja iz Ljubljane do letališča in približno 20 km na Portugalskem)

Zajtrk. Vožnja v pristanišče, kjer se bomo vkrcali na ladjo in odpluli na krajšo plovbo po reki Douro. Reka Douro in njena dolina slovita kot eden najbolj znanih vinorodnih okolišev. Iz lokalnega grozdja proizvajajo svetovno znani portovec, ki ga bomo tekom dneva lahko tudi poskusili. 

Po izkrcanju sledi nadaljevanje ogledov v starem delu Porta, ki slovi po Jesejevi koreniki v cerkvi sv. Frančiška in mostu Dom Luís I., ki ga bomo tokrat prehodili s spodnje strani. Sprehodili se bomo po boemski četrti Cais da Ribeira in uživali v bučanju Doura ob bregove. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

(ta dan približno 20 km)

Zajtrk. Pot bomo nadaljevali proti severu, do Brage, enega izmed središč portugalske duhovnosti. Ustavili se bomo pri svetišču Bom Jesus, enem najpomembnejših portugalskih svetišč, ki ga krasi mogočno baročno stopnišče zgrajeno na prehodu iz 18. v 19. stol. Po ogledih se bomo zapeljali v središče mesta do katedrale Sé, ki so jo začeli graditi že v 11. stol., ter si ogledali še mestno hišo in Park sv. Barbare. Ozke tlakovane ulice, presekane z zelenimi parki, nam bodo pričarale pridih srednjeveškega obzidanega mesta. Nato se bomo odpravili po gričevnatih obronkih do Guimarãesa, prve prestolnice samostojne portugalske države. Zgodovinsko središče mesta je pod zaščito Unesca. Poleg čudovito obnovljenih uličic v srcu mesta, ki so jih še posebej uredili v času, ko si je Guimarães delil naslov evropske prestolnice kulture z našim Mariborom, mesto slovi še po gradu iz 10. stol. in palači Braganza. 

Nato se bomo odpeljali v Amarante, prikupno  mestece, ki je stisnjeno ob strme bregove reke Tâmega. Mesto krasijo ozke uličice na razgibanem površju in prelepa pročelja tradicionalnih hiš ter veliko število pomembnih in starih samostanov in cerkva. Po mestu se bomo sprehodili in si jih nekaj tudi pobliže pogledali. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

(ta dan približno 190 km)

Zajtrk. Vožnja v Coimbro, univerzitetno središče Portugalske in rojstno mesto šestih portugalskih kraljev. Mesto slovi po najstarejši univerzi na Portugalskem, stari (11. stol.) in novi katedrali (16. stol.) … Nato vožnja v Batalho, mesto, ki je doživelo mnogo zgodovinskih bitk, o čemer priča samo ime mesta, ki pomeni bitka. Mesto slovi po biseru manuelinske arhitekture, samostanu Santa Maria da Vitória, zgrajenem po bitki pri Aljubarroti, v kateri so Portugalci premagali Kastiljce. 

Po sprehodu po mestu se bomo odpeljali še do čudovitega Tomarja. Mesto na sedmih gričkih je v približno tisočletje dolgi zgodovini doživelo veliko vzponov in padcev. Preživelo je mavrska obleganja, kugo, mnoge demografske spremembe … V mestu so živeli različni narodi, ki so vsi pustili svoj pečat. Tomar je slovel po slikoviti judovski skupnosti in se še danes ponaša z najbolje ohranjeno sinagogo na Portugalskem. Mesto je očarljivo kot redko katero, grad, cerkve in hiške zgrajene ob bregovih reke Nabão, pa mestu dajo prav tipičen portugalski šarm. 

Po ogledih vožnja proti glavnemu mestu Portugalske, Lizboni. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

(ta dan približno 390 km)

Po zajtrku vožnja proti vzhodu države, skoraj do španske meje. Ogledali si bomo Évoro, obzidano mesto, stičišče rimske, mavrske in portugalske kulture, dom druge najstarejše univerze na Portugalskem (Unesco). Vstopili bomo skozi obzidje in si peš ogledali glavne znamenitosti mesta: vodnjak Portas de Moura, rimski tempelj, kraljevo palačo, katedralo … 

Vožnja do obzidane vasice Estremoz, še enega dragulja vzhodne Portugalske. Na horizontu nas bo kot čuvaj meje pričakalo utrjeno mesto na gričku, podobno sokoljemu gnezdu. Mestece je znano po proizvodnji marmorja in kot pomembno zgodovinsko mesto na meji med Portugalsko in Kastiljo. Sprehodili se bomo po tlakovanih uličicah med apnenčasto belimi hišicami in si ogledali glavne znamenitosti ljubljenega mesta kralja Dinisa: stolp Menagem, kapela kraljice sv. Izabele … 

Vožnja še v bližnji Monsaraz, kjer nas bo pričakalo prav tako na hribčku zgrajeno mestece, ki ga krasi čudovito grajsko obzidje, male obrtniške delavnice, taverne in restavracije. V neposredni bližini je tudi pomembno prazgodovinsko nahajališče z megalitskimi kamni. Vrnitev v Lizbono, večerja in nočitev.

(ta dan približno 430 km)

Zajtrk. Čaka nas bližnji Belém in ogled spomenika odkritjem, samostana sv. Hieronima, kjer so pokopani mnogi kralji in kraljice, pa tudi sloviti pesnik Camões in pomorščak Vasco da Gama, stolpa Belém … Seveda bomo poskusili tudi svetovno znani Pastéis de Nata! 

Nadaljevanje poti proti rtu Cabo da Roca, najzahodnejši točki kontinentalne Evrope, kjer bomo uživali v prečudovitih pejsažih in mogočnih klifih, ki odpirajo pot čez Atlantik. Nato vožnja po prelepem portugalskem podeželju do Sintre, čudovite vladarske počitniške vasice (Unesco) in si ogledali glavno palačo Nacional, zgrajeno v poznem 14. stol. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

(ta dan približno 100 km)

Zajtrk. Dopoldanski ogled glavnih znamenitosti Lizbone: gradu sv. Jurija, nekdanje mavrske, kasneje pa portugalske utrdbe na griču nad Lizbono. Grad je bil po uničujočem potresu leta 1755 v precej slabem stanju, vse do diktature Antonia de Oliveira Salazarja, ki je ukazal grad popolnoma obnoviti. Z gradu je čudovit razgled na živahno Lizbono. Nato se bomo spustili do slikovite četrti Alfama, doma neštetih tavern z modro-belimi pregrinjali na mizicah, melanholičnega fada in najokusnejših ribjih jedi … Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

(ta dan približno 30 km)

Še malo se bomo, kolikor nam bo dopuščal čas, ustavili v središču mesta, nato pa vožnja do lizbonskega letališča in polet do enega izmed severno-italijanskih letališč. Vožnja z avtobusom v Ljubljano.

(ta dan približno 30 km na Portugalskem in prevoz z letališča v Ljubljano)

V ceno je vračunano: letalski prevoz na Portugalsko, 1 manjša torbica (velikost največ 40x20x25 cm), 1 manjši kovček teže do 10 kg (kabinska prtljaga, velikost največ 55x40x20 cm), avtobusni prevoz na letališče, avtobusni prevozi po Portugalski po programu, 7 polpenzionov (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, plovba po Douru in 1 kozarec portovca na krovu, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi