DOMOV

Džerdap in vzhodna Srbija

Odkrivanje antičnih zakladov Srbije in plovba po Donavi

Potovanja

5 dni

Srbija

Datum

21.10. - 25.10.2020

Cena

299,00 € pri najmanj 45 osebah349,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: Po pogojih zavarovalniceEnoposteljna soba: 60,00 €

Akontacija

100,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno za vse prijave do 2 meseca pred odhodom.

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Srbija je bila v antičnih časih precej poseljeno mejno področje rimskega cesarstva. Posledično je ostalo na voljo za odkrivanje veliko antičnih ostalin. Nekaj najpomembnejših bomo na tokratnem potovanju odkrili skupaj, v Narodnem parku Džerdap pa bomo kot kontrast antičnemu času spoznali pravi inženirski podvig svojega časa – hidroelektrarno Džerdap, prav tako bomo pa zapluli po Donavi in odkrili zanimive zgodovinske ostanke teh krajev.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Zagreba v Beograd, prestolnico Srbije. Mesto ima zelo lepo in strateško ugodno lego na hribovitih obronkih Avale na sotočju dveh rek, Save in Donave. Avtobusni ogled glavnih znamenitosti. Videli bomo Novi Beograd s Sava centrom, ambasadami in modernimi hoteli … 

Nadaljevanje ogledov starega dela mesta z avtobusom in peš: saborna cerkev, Patriarhova palača, Konak kneginje Ljubice, Trg svobode, Terazije, skupščina … Zapeljali se bomo na Kalemegdan, si ogledali trdnjavo ter uživali ob zanimivem pogledu na sotočje Save in Donave. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

(ta dan približno 550 km)

Zajtrk. Vožnja skozi Požarevac v Viminacium, balkanske Pompeje, ki je bil nekoč središče rimske province Mezije. Ogled izredno zanimivega arheološkega področja rimskega mesta in vojaškega tabora izjemnih velikosti s strateško pomembnim položajem ob Donavi. Nadaljevanje poti skozi Golubac, kjer bomo spotoma občudovali Golubački grad, eno najlepših trdnjav srednjeveške Srbije, ki kraljuje na strmih pečinah nad Donavo kot nekakšen stražar pred čudovito džerdapsko sotesko. Tu se tudi začenja Narodni park Džerdap, ki se razprostira na desnem bregu Donave vse do Karataša pri Kladovu in se širi proti planinam Majdanpeka. 

Nato vožnja do prazgodovinskega najdišča Lepenski vir, ki je izjemnega pomena za preučevanje človekovega življenja v neolitiku. Med najdbami so gotovo najimenitnejše velikanske kamnite glave z ribjimi obrazi – ogled muzeja in rekonstrukcije naselja. Slikovita vožnja ob Donavi, skozi donavsko sotesko si je utiral pot že rimski cesar Trajan (na gradnjo ceste spominja tudi Trajanova plošča), v Kladovo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

(ta dan približno 270 km)

Zajtrk. V bližini Kladova so leta 1972 v sodelovanju z Romunijo postavili orjaško hidroelektrarno Džerdap, eno največjih v Evropi, z jezom dolgim kar 1287 m. Gradnja je potekala vrsto let in je zaradi nastalega akumulacijskega jezera precej spremenila tamkajšnji zemljevid (potopljena naselja …). Po ogledu nas čaka plovba po Donavi. Z vodne gladine bomo občudovali Trajanovo ploščo, v steno vklesan kip kralja Decebala, romunsko obalo … Nadaljevanje naše poti ob Donavi skozi Negotinsko krajino, ki slovi po vinogradništvu do Gamzigrada pri Zaječarju. Obisk izredno pomembnega arheološkega področja, ki je od leta 2007 tudi na Unescovem seznamu – Felix Romuliana, cesarska palača s freskami in mozaiki, ki jo je dal zgraditi rimski vladar Galerij konec 3. in v začetku 4. stol. Vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in nočitev.

(ta dan približno 200 km)

Zajtrk. Vožnja do samostana Ravanica. Samostan s cerkvijo Vnebohoda je zgradil knez Lazar v 14. stol. Razgibano črtasto pročelje iz belega kamna in opeke ter notranje poslikave so izreden umetnostni dosežek moravske šole. Sledi ogled samostana Manasija iz 15. stol. s cerkvijo sv. Trojice, ki je obdana z močnim obzidjem z enajstimi stolpi. Samostan s svojo arhitekturo in freskami sodi med največje srednjeveške srbske zaklade. 

Ustavili se bomo v Smederevu, zgodovinskem mestu ob Donavi, ki je zraslo na ostankih starega rimskega naselja. Ogled mogočne trdnjave, ki jo je na bregu Donave postavil despot Juraj Branković. Mnogo let je kljubovala turškim napadom in sodi med najbolje ohranjene evropske utrdbe tega časa. Vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in nočitev.

(ta dan približno 220 km)

Zajtrk. Naše popotovanje po Srbiji bomo sklenili tam, kjer smo ga začeli – v Beogradu. Odpravili se bomo v mestno središče, kjer si bomo ogledali povsem prenovljeni Narodni muzej, čigar vrata so bila dolga leta zaprta danes se pa ponaša z impresivno zgodovinsko in umetnostno zbirko v kar štirih nadstropjih. 

Nato se bomo odpravili do Sremske Mitrovice, nekdanjega Sirmiuma, zelo pomembnega rimskega mesta. V Sirmiumu so svoje začasno bivališče imeli mnogi sloviti Rimljani (Dioklecijan, Konstantin Veliki …) in pod mestom se še vedno skriva ogromno arheoloških ostalin. Eno izmed njih, Cesarsko palačo, bomo tudi obiskali. 

Po ogledu še vožnja mimo Zagreba proti Ljubljani.

(ta dan približno 550 km)

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 4 polpenzioni (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, plovba po Donavi, lokalno vodstvo po Beogradu, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi