DOMOV

Ugodno povabilo za zveste potnike: Donavska Amazonka

Kopački rit - Apatin - Subotica - Pécs

Potovanja

3 dnevi

Hrvaška

Madžarska

Srbija

Datum

26.03. - 28.03.2021

Cena

209,00 € pri najmanj 40 osebah249,00 € pri najmanj 30 osebah289,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 16,00 €Enoposteljna soba: 30,00 €Prazen sedež: 45,00 €

Akontacija

30% cene aranžmaja

Prijavnina

15,00 €

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Pomlad bomo tokrat začeli z nekolikšnim bolj “safari” potovanjem. Odpravili se bomo v panonsko nižavje, kjer je veličastna Donava ustvarila pravi čudež narave iz svojih mrtvih kanalov in močvirij – Kopački rit. Med vznemirljivo plovbo si bomo lahko ogledali zakaj je to področje postalo dom ogromnemu številu ptic in drugih živali. Čez mejo, v Srbiji, pa bomo spoznali staro pivovarsko in multietnično mesto Apatin. Mesto simbolično stoji na polovici toka Donave na njeni poti od Nemčije do Črnega morja. S tem predstavlja lep simbol meje med vzhodom in zahodom. Secesijska Subotica vam bo vzela dih, na poti domov si bomo pa ogledali še Pécs. Tam se bomo vprašali, kako da se je v teh koncih panonske nižine tako lepo ohranilo veliko število znamenitosti iz časa osmanskega cesarstva.

 

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Zagreba v Osijek, gospodarsko in kulturno središče Slavonije, ki se je razvilo na desnem bregu Drave. Zgodovina je dolga, saj so tu domovali že Kelti, pozneje pa Rimljani, Turki … Simbol mesta je monumentalna in lepo okrašena neogotska konkatedrala sv. Petra in Pavla. Zgradili so jo konec 19. stol. na pobudo Josipa Juraja Strossmayerja (1815-1905), velikega hrvaškega škofa, mecena in narodnega buditelja ter udeleženca Prvega vatikanskega koncila, ki je cerkev tudi posvetil. Cerkev, ki se ponaša s 94 m visokim zvonikom, je delo nemškega arhitekta Franza Langenberga, notranjost pa je s prizori stare in nove zaveze živahno poslikal takrat vodilni hrvaški slikar Miro Rački.

Naš naslednji cilj bo Naravni park Kopački rit, ki ga je ustvarila voda. Leži v kotu med Dravo in Donavo v bližini meje s Srbijo in sodi med največja močvirja v Evropi. Park sestavlja poplavni mozaik kopnega, barij, mlak, kanalov ter nekaj jezer, ki se nikoli ne posuše. Lepota neokrnjene narave, bogastvo vode, rastlinskega in živalskega sveta privlačita turiste in tudi znanstvenike z vsega sveta. Del parka je še pod posebno zaščito kot zoološki rezervat. Tu gnezdi okoli 260 vrst ptic, selivke pa se tukaj ustavljajo na vsakoletni poti s severa proti jugu in nazaj. V vodi je okoli 40 vrst rib, na kopnem pa številni sesalci. Močvirje slovi tudi po raznolikem rastlinju. Z našim obiskom bomo začeli v sprejemnem centru, kjer nam bodo povedali vse o parku. Nato se bomo peljali z ladjo po kanalih in opazovali ptice in druge živali. Po ogledu čudovitega naravnega parka se bomo odpravili v Subotico. Namestitev v hotelu, večerja, nočitev.

(ta dan približno 560 km)

Po zajtrku se bomo zapeljali v Apatin, pivovarsko mesto z bogato zgodovino, ki že stoletja na bregu mogočne Donave spremlja burni tok zgodovine. Naš prvi postanek bo v mestni hiši, dragulju secesijske arhitekture iz leta 1909, kjer nam bodo predstavili zgodovino mesta. Od tod se bomo odpravili na sprehod po mestu, kjer si bomo ogledali glavne znamenitosti: rimokatoliško cerkev Marijinega vnebovzetja, v kateri se nahaja edini kip črne Marije v Srbiji, trg Nikole Tesle, mestni park …

Vožnja do apatinskega pristanišča. Od tod bomo z ladjico zapluli na Donavo in si ogledali naravni rezervat Zgornje Podonavje, kjer domuje 70 odstotkov vseh vrst ptic, ki obstajajo v Srbiji in več kot 100 vrst živali. Po krajši plovbi se bomo odpravili h kosilu v tradicionalno restavracijo, kjer si bomo privoščili pravi apatinski ribji paprikaš, ribjo čorbo ali kakšno drugo jed, kot so jih nekoč jedli “alasi”, rečni ribiči na Donavi.

Po kosilu se bomo odpravili v Sombor, staro mesto, ki je bilo že pod Turki pomembno obrtniško središče. Danes ga zaradi številnih parkov in drevja imenujejo tudi “Zeleno mesto”. Slovi po odlično zasnovanem urbanizmu, arhitekturi ter živahnem mestnem utripu in se tako uvršča med najlepša srbska mesta, o vsem tem poje že stara pesem “U tom Somboru …” Na sprehodu po mestu bomo ugotovili zakaj! Videli bomo Mestno hišo, lepe palače in cerkve … Obiskali bomo tudi somborsko občinsko zgradbo, kjer kraljuje največja slika na platnu v Srbiji (7 x 4 m), ki prikazuje bitko pri Senti, delo madžarskega umetnika Ferenca Ajzenhuta (1896). Vrnitev v Subotico, večerja in nočitev.

(ta dan približno 150 km)

Zajtrk. Dopoldne bomo posvetili Subotici, mestu, ki je imelo od svojega začetka pa do danes okoli 200 različnih imen. Prvi zapisi segajo v leto 1391, ko je bilo mestece v madžarskem kraljestvu, kasneje pa je bilo priča velikim zgodovinskim dogodkom. V mestu še vedno živi največ madžarskega prebivalstva. Subotica je zelo lepo mesto in njena secesijska arhitektura navdušuje. Med arhitekturnimi spomeniki tega sloga velja omeniti predvsem prelepo mestno hišo, ki je simbol mesta, sinagogo, Rajhlovo palačo z nadvse igrivim zunanjim okrasjem in palačo Leović. Ogledali si bomo tudi ostale glavne znamenitosti: Trg svobode, katedralo, Korzo …

Vožnja v Peč (Pécs), zelo staro in nadvse lepo mesto z mediteransko-orientalskim pridihom. Tu so bivali že Kelti, Rimljani, Madžari, Turki … in mestu zapustili bogato dediščino. Središče mesta se lahko pohvali z nahajališčem rimskih ostankov, ki so danes na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, med njimi je tudi Starokrščanski mavzolej … Videli bomo tudi mestno hišo, kip Svete Trojice … Peč krasi tudi veliko arhitekturnih spomenikov iz 150-letne turške okupacije: na glavnem trgu kraljuje džamija paše Gazima Kassima, največja muslimanska mošeja v Srednji Evropi, danes katoliška cerkev, džamija paše Jakovalija Hassana … Obiskali bomo tudi mogočno katedralo s štirimi zvoniki (začetek gradnje v 11. stol.), s številnimi umetninami. Vožnja mimo Lendave v Ljubljano.

(ta dan približno 540 km)

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 polpenziona (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 4 zvezdicami, kosilo v tradicionalni ribiški restavraciji v Apatinu, plovba po Kopačkem ritu in Donavi, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi