DOMOV

Počitnice med alpskimi dolinami Južne Tirolske

Čudovita dolina Passiria

Počitnice

6 dni

Italija

Datum

07.07. - 12.07.2020

Cena

469,00 € pri najmanj 45 osebah509,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 25,45 €Enoposteljna soba: 100,00 €

Akontacija

150,00 €

Prijavnina

15,00 €

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

VAL PASSIRIA, JUŽNA TIROLSKA

BIVANJE V TRADICIONALNEM DRUŽINSKEM HOTELU V IDILIČNI GORSKI VASICI!
ZA RAZVAJANJE SAVNA IN NOTRANJI BAZEN
VSAKODNEVNI IZLETI V PRELEPO OKOLICO

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Spittala ter po dolini Drave na Vzhodno Tirolsko, od tam pa po Pustriški dolini na Južno Tirolsko. Naš današnji cilj je Vipiteno oz. Sterzing, najbolj severno mestece Gornjega Poadižja. Nastalo je ob pomembni cesti čez prelaz Brenner in je tako cvetelo že v rimskih časih, od 13. do 18. stol. pa je bilo tukaj pomembno trgovsko in rudarsko središče. Sprehod po mestu, kjer nas bodo očarala rdeča, rjava in rumena pročelja visokih hiš z arkadami, ki se stapljajo z modrino neba in zeleno okolico. Ogled glavnih znamenitosti, večinoma nanizanih ob živahni glavni ulici, ki je namenjena samo pešcem, in je ena najprivlačnejših v vsem alpskem svetu: Stolp dvanajstih iz 15. stol., poznogotska mestna hiša, s freskami lepo poslikana špitalska cerkev Sv. Duha, mogočna gotska župnijska cerkev … 

Obiskali bomo tudi dva imenitna muzeja, ki domujeta v nekdanji palači Tevtonskega reda: Mestni muzej, ki nas bo seznanil z zgodovino mesta, in pa Multscherjev muzej z deli znamenitega oltarja, ki ga je sredi 15. stol. ustvaril najvidnejši nemški kipar in slikar tistega časa, Hans Multscher iz Ulma. Nadaljevanje poti čez slikoviti prelaz Monte Giovo (2094 m) v dolino Passiria, kjer bo naš hotel. Nastanitev, večerja in nočitev.

(ta dan približno 380 km)

Zajtrk. Dopoldne se bomo odpravili na nenaporen 7 km dolg sprehod po kanjonu divje reke Passirio, ki si je strugo izdolbla globoko med skalami. Dobro varovana pot, ki so jo odprli leta 2015, nas bo vodila čez kovinske mostove, mimo nenavadnih skalnih formacij, divjih slapov … Uživali bomo v hladu skalnih previsov ter v privlačnih skrivnostnih razgledih. Prosto popoldne za počitek, kopanje … Večerja in nočitev.

(ta dan približno 20 km)

Zajtrk. Vožnja v Merano, ki leži na začetku doline Venosta in ga turisti zaradi blagega podnebja in toplic zelo radi obiskujejo čez vse leto, pozimi pa tudi zaradi dobre smučarije. Na sprehodu si bomo ogledali glavne mestne znamenitosti, predvsem zanimivo poslikane hiše z arkadami in gotsko katedralo sv. Nikolaja. 

Nato bomo obiskali grad Trauttmansdorff, kjer domuje nadvse zanimiv muzej o 200-letni zgodovini turizma na Južnem Tirolskem – to je pravzaprav odlična lokacija, če pomislimo, da je grad služil za počitniško rezidenco avstrijski cesarici Elizabeti. Grad obdaja prostran botanični vrt, ki so ga leta 2005 nagradili z naslovom “najlepši vrt Italije”. Sprehod po vrtu z najrazličnejšimi zasaditvami bo pravi užitek za vsakogar. Popoldne vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

(ta dan približno 70 km)

Zajtrk. Dan bomo preživeli v dolini Venosta, kjer nas bodo nad nasadi jablan pozdravljali številni stari gradovi, enega izmed njih bomo obiskali tudi mi. To bo grad Coira (Churburg). Začetki segajo v leto 1253, današnja podoba pa je renesančna. Že petsto let je v lasti družine Trapp. Do gradu bo treba nekaj minut peš, ampak ne bo nam žal, saj bomo videli lepe sobane, knjižnico, orožarno, staro kapelo, konjušnico … 

Nato si bomo ogledali mali biser – Glorenzo, edino v celoti ohranjeno obzidano mestece v Gornjem Poadižju. Za močnim obzidjem z obrambnimi stolpi, strelnimi linami in tremi mestnimi vrati se skriva srednjeveško mestece z gosposkimi hišami s poslikanimi pročelji in arkadnimi hodniki. Sprehod po mestu nas bo vrnil v stare čase! Naslednji postanek bomo naredili pri Rezijanskem jezeru (Lago di Resia). Občudovali bomo cerkveni zvonik, ki se skrivnostno dviga iz jezera kot edina priča potopljenega naselja. Pravijo, da se zvonovi včasih oglasijo … Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

(ta dan približno 220 km)

Zajtrk. Ogled muzeja Bunker Mooseum v vasici Moso, ki nas bo seznanil s poselitvijo tega področja od pradavnine naprej, z arheološkimi najdbami, z geologijo in mineralogijo ter zgodovino samega bunkerja. Nato bomo v ljubki tirolski vasici San Leonardo obiskali muzej na prostem, ki so ga oblikovali na posestvu velikega tirolskega borca za svobodo Andreasa Hoferja (1767-1810), in ki pripoveduje o življenju na Južnem Tirolskem od 16. do 19. stol. Prosto popoldne za individualne sprehode, kopanje ali počitek. Večerja in nočitev.

(ta dan približno 30 km)

Zajtrk. Vožnja v Bolzano (Bozen), eno najstarejših grofij in škofij v Alpah, zaradi bližine Dolomitov pa tudi prijetno turistično središče. Sprehod po starem mestnem jedru z romansko-gotsko katedralo, po ozkih ulicah prelepih hiš, katerih arhitektura kaže močne tirolske oz. avstrijske vplive. 

Obiskali bomo tudi Arheološki muzej, kjer ima domovanje človek z ledenika z imenom Ötzi, ki so ga leta 1991 odkrili na italijanskem ledeniku Similaun, skoraj čisto na meji z Avstrijo. Najdba sodi med najimenitnejše te vrste, saj se iz njegovega telesa, obleke, orodja in orožja lahko sklepa o načinu življenja pred 5.300 leti na tem ozemlju. Odkritje je postavilo na glavo celo vrsto spoznanj o razvoju človeka in njegovih navadah. Navdušila nas bo tudi Ötzijeva naturalistična rekonstrukcija, ki je sad modernih znanstvenih metod! 

Muzej je odličen in ga je zares vredno obiskati! Na vrsti bo grad Roncolo, ki so ga zgradili leta 1237 na strateški legi nad dolino. Kasneje so ga večkrat spreminjali in obnavljali. Grad slovi po freskah o Tristanu in Izoldi, o kralju Arturju z vitezi okrogle mize, predvsem pa o vsakdanjem življenju plemištva – to so najbolje ohranjene freske srednjega veka s tematiko profanega življenja. Vožnja mimo Trenta, po dolini Sugana v Bassano del Grappa (krajši postanek), od tam pa v Ljubljano.

(ta dan približno 490 km)

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 5 polpenzionov (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 3 zvezdicami (samopostrežni zajtrki, večerje s klasično strežbo), uporaba bazena in savne, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Povezava do pogojev zavarovanja odpovedi potovanja

Mogoče vam bo všeč tudi