DOMOV

Z vlakom čez Semmering

Mürzzuschlag - Gloggnitz - Semmering

Enodnevni izleti

1 dan

Avstrija

Datum

22.08.2020

Cena

72,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 3,60 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

Podarimo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini!

Nagrajujemo zgodnjo prijavo na enodnevne izlete! 10% popust vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom!

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Maribora in Gradca v Mürzzuschlag, staro mestece na skrajnem severu Avstrijske Štajerske pod Semmerinškim prelazom. Na sprehodu po mestu si bomo ogledali glavne zanimivosti: mestno hišo, Slonovo hišo, stolp, lekarno, hotel “Pošta”

Največja znamenitost pa je gotovo Muzej Južne železnice, ki nas bo popeljal na potovanje z vlakom z Dunaja čez goro Semmering v Trst. Videli bomo staro železniško postajo, cesarsko – kraljevi vagon s kavarno, zgodovinske lokomotive, drezine … Izvedeli bomo mnogo zgodovinskih dejstev o Južni železnici. Na začetku je železnica povezovala Dunaj in Gloggnitz ter Mürzzuschlag z Bruckom na Muri, medtem ko se je čez prelaz Semmering še vedno uporabljala konjska vprega. Izvedbo načrta in gradnjo železnice čez Semmerinški prelaz so zaupali beneškemu inženirju Carlu di Ghegi. Gradnja prve normalnotirne gorske železnice je potekala med 1848 in 1854, pri delu pa je sodelovalo več kot 20.000 delavcev. Progo sta leta 1854 slovesno odprla cesar Franc Jožef in cesarica Elizabeta. Na 41 km dolgem odseku med Gloggnitzem in Mürzzuschlagom (od tega kar 21 km nad zemljo) proga poteka skozi 15 tunelov, prečka 16 viaduktov in več kot 100 manjših mostov ter doseže najvišjo točko pri 895 m nadmorske višine. To je bil za tisti čas izjemen gradbeni dosežek. Čeprav je gradnja močno posegla v naravo, se je kmalu harmonično zlila s čudovito pokrajino Semmeringa. Leta 1999 je železnico z okolico Unesco uvrstil na seznam svetovne dediščine. Vožnja z vlakom po tem zgodovinskem delu proge.

Tako bomo prispeli v Spodnjo Avstrijo v Gloggnitz, ki leži na drugi strani Semmerinškega prelaza pod visokima gorama Rax in Schneeberg. Mesto se je razcvetelo z gradnjo Semmerinške železnice. Ogled kapele sv. Otmarja in sprehod po mestu do gradu, nekdanjega samostana. Nato vožnja z avtobusom v Semmering, klimatsko gorsko letovišče in zimsko športno središče, ki se je tudi turistično razvilo z gradnjo železice. Tu so v drugi polovici zrasli mondeni hoteli ter prekrasne vile, kamor so na oddih hodili bogati Dunajčani. Sprehod po lepi vasi do najelegantnejšega hotela Panhans, videli bomo tudi spomenik graditelju Semmerinške železnice – Ghegi. Nato spust v dolino ter vrnitev mimo Gradca in Maribora v Ljubljano.

(v celem dnevu približno 660 km)

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, vožnja z vlakom od Mürzzuschlaga do Gloggnitza, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi