DOMOV

Speča lepotica in prvi muzej kozolcev na svetu

Mirna - Šentrupert - Mokronog - Šmarješke Toplice

Enodnevni izleti

1 dan

Slovenija

Datum

16.08.2020

Cena

52,00€

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,60€

Akontacija

20,00€

Prijavnina

/

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Mirna – Šentrupert – Mokronog – Šmarješke Toplice

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 8. uri. Vožnja v dolino reke Mirne, kjer bomo na Mirni najprej obiskali župnijsko cerkev sv. Janeza Krstnika z zvezdasto obokanim prezbiterijem iz 15. stol. ter dobro ohranjenimi freskami (kranjski prezbiterij).

Nato se bomo odpravili na bližnji hribček, kjer kraljuje grad Mirna oz. “Speča lepotica”. Prvič se v dokumentih omenja leta 1165, lastniki, ki se tekom burnih zgodovinskih dogodkov menjavajo, so več kot imenitni. Leta 1942 so grad požgali partizani. Od leta 1962 z vso ljubeznijo zanj skrbi profesor dr. Marko Marin in grad z njegovimi sredstvi počasi dobiva nazaj prvotno podobo. Ogled.

Nadaljevanje poti v Šentrupert. Ogled župnijske cerkve sv. Ruperta, ki sodi med najlepše gotske cerkve na Slovenskem. V Šentrupertu je nastal prvi muzej kozolcev na svetu. Kozolci so slovenska arhitekturna posebnost. V sodobnem svetu so začeli izgubljati svoj osnoven namen (sušenje sena in žita), kar je botrovalo njihovemu množičnemu propadanju. Zato so se domačini zavzeli za obnovo svoje kulturne dediščine in osnovali muzej na prostem s kozolci različnih tipov in starosti. Ogled izredno zanimivega muzeja s predstavitvijo zgodovinskega razvoja kozolcev.

Čas bo za dobro dolenjsko kosilo.

Nato vožnja v Šmarješke Toplice, ki ležijo v nadvse lepem okolju gozdov in travnikov. Okoli zdravilnega toplega vrelca (32° C) je zrasel moderen zdraviliški kompleks za zdravljenje bolezni srca in ožilja, poškodb gibalnega aparata ter bolezni centralnega in perifernega živčevja. Ogled kompleksa, sprehod po Botanični poti zdraviliškega parka ter pokušnja pitne vode iz bližnjega studenca Prinovec, o katerem pripoveduje legenda … Vrnitev v Ljubljano.

 

Fotografija: Dežela kozolcev

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi