DOMOV

Samostani Dolenjske z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Stična - Otočec - Otok pri Dobravi - Pleterje - Šentjernej - Kostanjevica na Krki

Enodnevni izleti

1 dan

Slovenija

Datum

22.08.2020

Cena

53,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,65 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

Nagrajujemo zgodnjo prijavo na enodnevne izlete! 10% popust vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom!

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja mimo Višnje Gore v Stično, kjer nas čaka ogled cistercijanskega samostana, pomembnega verskega in kulturnega središča Dolenjske, katerega začetki segajo v 12. stol. Ogled triladijske bazilike z gotskim križnim hodnikom, obednice in slovenskega verskega muzeja z galerijo slik akademskega slikarja patra Gabrijela Humeka. Po želji bomo lahko nakupovali samostanske izdelke, še posebej čaje znanega zeliščarja patra Simona Ašiča.

Vožnja do Otočca. Sprehodili se bomo okoli romantičnega gradu, ki stoji na otočku sredi Krke. Začetki segajo v 13. stol., kasneje pa je spreminjal podobo in lastnike. Pot bomo nadaljevali do področja Otok pri Dobravi, nekoč imenovano Gutenwerth, nekdanji srednjeveški trg na rečnem otoku na reki Krki, ki danes ne obstaja več, ohranilo pa se je ime Otok. Postanek na arheološki lokaciji. Nato bomo obiskali kartuzijo Pleterje. Samostan, ki ga je ob vznožju Gorjancev leta 1403 ustanovil grof Herman II. Celjski, je postal pomembno duhovno, kulturno in gospodarsko središče svojega časa. Videli bomo tudi cerkev sv. Trojice, ki je najstarejši del samostana in tako tudi čudovit primer kartuzijanske gotske arhitekture. Kosilo.

Sledi ogled župnijske cerkve sv. Jerneja v Šentjerneju. Za konec dneva pa nas čaka še Kostanjeviški grad, nekdanji cistercijanski samostan, ki ga je leta 1234 ustanovil koroški vojvoda Bernard Spanheimski. V gradu domuje Galerija Božidar Jakac z vrhunskimi zbirkami, med njimi so dela evropskih mojstrov iz 17. in 18. stol. iz kartuzije Pleterje ter dela naših kiparjev in slikarjev 20. stol., tu so Tone in France Kralj, France Gorše, Božidar Jakac, Janez Boljka … V zgodnjegotski cerkvi, ki je najstarejše jedro samostana, prirejajo koncerte in monografske razstave. Okoli samostana je nanizanih več kot sto skulptur, ki so jih na simpozijih Forma viva ustvarili kiparji z vsega sveta. Vrnitev v Ljubljano.

(v celem dnevu približno 220 km)

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodja poti in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi