DOMOV

Reka

Hrvaško narodno gledališče - Korzo - tržnica - Pomorski in zgodovinski muzej - Trsat

Enodnevni izleti

1 dan

Hrvaška

Datum

23.10.2021

Cena

58,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,90 €

Ugodnosti

Podarimo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini!

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja mimo Postojne na Reko (hrvaško Rijeko), ki jo večinoma poznamo kot največje hrvaško pristanišče in izhodišče za Jadran. Vedno smo prišli, se vkrcali in odpluli. Vendar bi bilo lepo, če si za mesto vzamemo več časa, saj skriva neizmerno kulturno dediščino. V antičnem času se imenuje Tarsatica, od 13. stol. dalje pa se v dokumentih že pojavlja kot Rijeka.

Od druge polovice 15. stol., pa vse do druge polovice 18. stol. pripada Habsburžanom, takrat je tudi sestavni del Vojvodine Kranjske. Zaradi močne povezanosti s slovenskim nacionalnim prostorom  zasledimo številne Slovence, ki so živeli in delali na Reki, med njimi Primož Trubar, Janez Vajkard Valvasor, Matija Čop, Janez Trdina …

Natančno zgodovino bomo spoznavali na sami poti. Ogledali si bomo vse največje reške znamenitosti – naj jih naštejemo le nekaj: nekdanja upravna palača rafinerije sladkorja, živahno pristanišče, palača Ploech, neogotska kapucinska cerkev, Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca, prepolna tržnica – Placa, palača Modello, cerkev Marijinega Vnebovzetja z nagnjenim zvonikom, Stara mestna hiša, ostanki poznoantičnega kastruma, Stara vrata (rimski obok), cerkev sv. Vida oz. katedrala, Sodna palača, izjemno zanimiv Pomorski in zgodovinski muzej hrvaškega primorja

Med ogledi si bomo seveda vzeli čas za kavico na Korzu in si hkrati ogledali mestni stolp z uro, ki je simbol mesta. Po kosilu se bomo odpravili na Trsat, grič nad mestom, kamor vodi več kot 550 stopnic – mi se bomo tja odpeljali z avtobusom, če pa bi kdo želel po stopnicah, pa tudi lahko. Na Trsatu bomo obiskali slavno božjepotno baziliko Trsatske oz. Loretske Matere Božje. Z njenim nastankom je povezanih več zgodb, ki jih bomo slišali na poti. V letih 1453-62 jo je dal zgraditi knez Martin Frankopan. Takrat je sem pripeljal tudi frančiškane iz Bosne, ki še vedno upravljajo svetišče.

Na Trsat so vedno radi poromali tudi Slovenci. Obiskali bomo tudi trsatsko utrdbo – Trsatski kaštel, katerega nastanek sega v čas Rimljanov. Od tod je tudi lep razgled na Reko in Reški zaliv. Proti večeru vrnitev v Ljubljano

(v celem dnevu približno 260 km)

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi