DOMOV

Rabeljsko jezero pripoveduje

Rabelj - Rabeljsko jezero - Na Žlebeh - Kluže - Možac - Tablja

Enodnevni izleti

1 dan

Italija

Datum

07.08.2021

Cena

42,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,10 €

Ugodnosti

Podarimo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini!

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Kranjske Gore in Trbiža v Rabelj (Cave del Predil). Vasica, katere pisni viri segajo v 14. stol., je zaslovela po rudniku svinca in cinka, ki je uspešno deloval vse do konca prejšnjega stoletja. Rudo iz Rablja in bližnjega Bleiburga so prodajali na beneškem trgu, v Španiji, v svoji talilnici v Podkloštru jo je uporabljala tudi znamenita družina Fugger. Rudarski muzej nas bo popeljal v izredno zanimivo zgodovino tega alpskega sveta. Obiskali bomo tudi moderno cerkev sv. Ane, staro cerkvico iz leta 1730, videli bomo pomembne palače, ki so priče nekdanje slave. Nadaljevanje poti do temno modrega Rabeljskega jezera. Spomnili se bomo tudi pesmi Simona Gregorčiča iz leta 1870, ki pripoveduje o nastanku jezera. Več o tem na sami poti. Nadaljevanje slikovite poti pod Kaninom na eni in Montažem na drugi strani v Na Žlebeh (Sella Nevea), priljubljeno smučarsko letovišče, in dalje po globoki dolini reke Reklanice, skozi manjša naselja v vas Kluže (Chiusaforte), ki pa že leži v dolini reke Bele. Sprehodili se bomo do cerkve sv. Jerneja, občudovali hišo Zanier, levji vodnjak …

Vožnja v Možac (Moggio Udinese). Mestece z odlično lego ob vznožju Karnijskih Alp na sotočju Bele in Aupe je nastalo na hribu okoli monumentalne benediktinske opatije sv. Gala, ki so jo ustanovili v 11. stol. Po hudem potresu leta 1976 so samostanski kompleks lepo obnovili. Ogled samostanske cerkve, srednjeveškega stolpa, sramotilnega stebra … Nato se bomo napotili v prelepo gorsko dolino reke Aupe. Panoramska cesta nam bo nudila imenitne poglede na rečne naplavine, mogočne stene, slapove, pašnike in idilične vasice. Na vrsti bo Tablja (Pontebba), kjer bomo v župnijski cerkvi občudovali pomemben zaklad: gotski krilni oltar iz leta 1517, mojstrsko delo beljaške delavnice. Zaradi izredno bogate ikonografske vsebine ga imenujejo tudi “teološka knjiga odrešenja”. Za konec se bomo ustavili še v Ovčji vasi (Valbruna), kjer je Prešernov brat Jurij 30 let župnikoval. Na župnijski cerkvi si bomo ogledali njegov nagrobnik v slovenskem jeziku. Na pokopališču je pokopan tudi Anton Ojcinger, Kugyjev gorski vodnik. Vrnitev v Ljubljano.

(v celem dnevu približno 320 km)

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi