DOMOV

Posotelje z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Enodnevni izleti

1 dan

Slovenija

Datum

11.09.2021

Cena

52,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,60 €

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Brežiški grad – Pišece – Bistrica ob Sotli – Marija na Pesku – Olimje

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6.30. Vožnja mimo Novega mesta v Brežice, kjer bomo obiskali brežiški grad. Današnja renesančna oblika je z začetka 16. stol., konec 17. stol. so grad kupili grofje Attemsi in ga preuredili v baročnem duhu.  Ogledali si bomo obsežno Viteško dvorano, ki jo je na začetku 18. stol. poslikal Karel Remb, baročno stopnišče s freskami Casparja Wagingerja in izjemno, v celoti poslikano kapelo, delo mojstra Franca Ignaca Flurerja. V gradu domuje Posavski muzej z najrazličnejšimi zbirkami, ki bodo pritegnile našo pozornost: arheološka, etnološka, zgodovinska, slikarska zbirka slovenskih baročnih mojstrov ter razstava slikarja Franja Stiplovška, ki je ustvarjal med obema vojnama, nato pa vse do leta 1963 vodil ta muzej.

Nadaljevanje vožnje v Pišece, majhno vasico v Bizeljskem gričevju, kjer stoji mogočen grad, ki se prvič v pisnih virih omenja v zgodnjem 14. stol., a je najverjetneje obstajal že prej, vsaj v 13. stol., ko se omenjajo Vitezi Pišeški. Grajska stavba ima obliko nepravilnega mnogokotnika, v jedru je ohranjen mogočen 36 m visok romanski stolp, dokončno podobo pa so mu dala naslednja stoletja, kar je razvidno po skrbni obnovi gradu pred nekaj leti.

Nato bomo v Bistrici ob Sotli obiskali župnijsko cerkev sv. Petra z baročno opremo, a v temeljih predromanskega izvora. V cerkev je vzidanih nekaj rimskih marmornih spolij, kar potrjuje antično poselitev kraja.

Nadaljevanje vožnje v zgornji del Sotelske doline do cerkve Device Marije na Pesku. Slikovita cerkev na izpostavljeni legi je poznogotska stavba, obiskovalca pa prevzamejo obsežne poslikave, ki jih je po naročilu grofa Ignaca Marije Attemsa izvršil Caspar Waginger.

V bližini bomo obiskali še Olimje z nekdanjo samostansko cerkvijo puščavniškega reda pavlincev, ki je izjemen primer baročne opreme, v samostanskem poslopju pa je na ogled znamenita lekarna z baročnimi freskami Antona Lerchingerja. Frančiškani, ki danes vzorno skrbijo za celoten kompleks, imajo zelo obiskano prodajalno z raznovrstnimi zelišči in domačimi dobrotami. V neposredni bližini je tudi znana Čokoladnica Olimje (možnost nakupa). Za konec dneva nas čaka še pozno kosilo. Vrnitev v Ljubljano.

(v celem dnevu približno 290 km)

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodja poti in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi