DOMOV

Podzemni zakladi: Divaška jama in Škocjanske jame

Gradišče pri Divači - Divaška jama - Divača - Škocjanske jame

Enodnevni izleti

1 dan

Slovenija

Datum

05.09.2020

Cena

52,00€

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,60€

Akontacija

20,00€

Prijavnina

/

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Gradišče pri Divači – Divaška jama – Divača – Škocjanske jame

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7.30. Vožnja na Primorsko. V bližini Divače bomo obiskali Gradišče, kjer nad vasjo stoji stara cerkvica sv. Helene. Verjetno je bila zgrajena v 13. stol., saj je romanske zasnove. Znotraj jo je leta 1490 s freskami lepo poslikal Janez iz Kastva, ki ga bolj poznamo po poslikavi hrastoveljske cerkve. Cerkvica sodi med najpomembnejše zaklade naše kraške kulturne dediščine. Po ogledu vožnja v Divačo.

Spustili se bomo v podzemni svet Divaške jame, ki so jo odkrili  leta 1884. Jama je dolga 700 m, 500 m pa je urejenih za  turistični ogled. Pri ogledu jame se bomo spustili 50 m globoko. V jami bomo našli pisane stalagmite, sigaste kope, ciprese, številne zavese in sveče. Največje bogastvo jame pa je zakladnica z mnogimi belo-rdečimi zavesami ter helektitnimi izrastki in velikimi kristali.

Nato nas čaka Muzej slovenskih filmskih igralcev, ki domuje v prenovljeni Škrateljnovi domačiji, odličnem primeru kraške arhitekture. V muzeju je tudi stalna razstava o življenju in delu Ide Kravanje, Divačanke, ki je z umetniškim imenom Ita Rina zaslovela kot svetovna zvezda nemega filma.

Nato bodo na vrsti Škocjanske jame, edinstven naravni kraški pojav, stvaritev reke Reke, ki sodijo med najlepše na svetu. Zaradi svojega izrednega pomena za svetovno naravno dediščino so od leta 1986 vpisane na Unescov seznam. Ogled čudovitega podzemnega sveta (okoli 2 uri počasne hoje). Po kosilu si bomo ogledali še zanimive muzejske zbirke o zgodovini raziskovanja Škocjanskih jam v Jurjevem skednju, etnološko zbirko v Jakopinovem skednju ter geološke, biološke in arheološke zbirke na Delezovi domačiji (Delezova domačija je leta 2006 prejela Valvasorjevo nagrado muzealstva). Vrnitev v Ljubljano.

Fotografije: Park Škocjanske jame

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi