DOMOV

Po poteh stare Karantanije z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Krnski grad - Gospa Sveta - Vojvodski prestol - Šentvid ob Glini - Krka na Koroškem

Enodnevni izleti

1 dan

Avstrija

Datum

10.07.2021

Cena

57,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,85 €

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6.30. Vožnja skozi ljubeljski predor na Koroško, kjer bomo preživeli imeniten dan. Vožnja na Krnski grad, nekoč staroslovansko gradišče, pozneje pa karolinški dvor. Za našo zgodovino je Krnski grad izredno pomemben, saj so tukaj na knežjem kamnu (zdaj v Deželni hiši v Celovcu) v slovenskem jeziku ustoličevali koroške vojvode. Ogled župnijske cerkve sv. Petra in Pavla, bisera karolinške umetnosti, ki sodi med najstarejše cerkve v vzhodnih Alpah.

Z ogledi bomo nadaljevali pri Gospe Sveti, kamor se stekajo reke romarjev že 1300 let. Velja za najstarejšo slovensko božjo pot in hkrati tudi za najpomembnejšo, saj stoji na, za Slovence, sveti zemlji: na ravnini med Krnskim gradom in gosposvetsko cerkvijo in je zibelka slovenstva in naše prve državnosti. Prvo cerkvico je tukaj postavil sv. Modest, prvi misijonar in škof med Slovenci. Današnja cerkev je veličastna gotska stavba iz srede 15. stol. z mnogimi umetninami, najimenitnejši pa je krilni oltar iz 1520, ki je pravi dragulj gotskega rezbarstva.

Naslednji bo na vrsti Vojvodski prestol, sestavljen iz rimskih kamnov, ki simbolizira izvršno in sodno oblast.

Nadaljevanje vožnje po dolini mimo pravljičnega gradu Visoka Ostrovica – Hochosterwitz, ki kraljuje na skalnem hribu okoli 150 m visoko nad dolino do slikovitega Šentvida ob Glini, kjer nas bo očarala župnijska cerkev sv. Vida z začetka 12. stol. z bogato okrašenim romanskim portalom. V notranjosti nas bo presenetilo delo znamenitega slovenskega baročnega slikarja! Kosilo.

Vožnja do Krke, kjer je kneginja Ema Pilštajnska – edina slovenska svetnica sv. Hema – leta 1043 zgradila samostan in cerkev ter tako omogočila nastanek kasnejše krške škofije. Ogled znamenite romanske katedrale (1140-1200). V notranjosti nas bo še posebej presenetil zlati glavni oltar s kar 72 realistično upodobljenimi velikimi kipi svetnikov in kar 82 glavami angelcev, z evangelisti in cerkvenimi očeti. Umetnina je delo Michaela Hönela. Ogledali si bomo tudi romansko kripto z grobom sv. Heme (umrla 1045). Vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodja poti in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi