DOMOV

Notranjska pot z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Enodnevni izleti

1 dan

Slovenija

Datum

20.03.2021

Cena

56,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,80 €

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Cerknica – Stari trg pri Ložu – Križna gora – Nadlesk – Viševek – Šmarata – grad Snežnik

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja mimo Rakeka do Cerknice ter do Cerkniškega jezera, ki s svojo nenavadno in spreminjajočo se lepoto že dolgo mami obiskovalce. O jezeru in njegovih kraških pojavih je bilo napisanega zelo veliko, Janez Vajkard Valvasor je bil zaradi znanstvene razprave imenovan za člana slovitega Londonskega kraljevega društva. Sprehod do jezera.

Nadaljevanje poti v Stari trg pri Ložu. Sredi kraja stoji cerkev sv. Jurija, ki se prvič omenja leta 1221. Prvotno romansko cerkev so kasneje barokizirali, v notranjosti so lepi renesančni nagrobniki, poleg pa stoji zelo velik zvonik s čebulasto kupolo.

Nato se bomo povzpeli na  856 m visoko Križno goro (dobre pol ure nenaporne hoje)  z božjepotno cerkvijo sv. Križa, ki se v listinah omenja že v prvi polovici 16. stol., področje pa je bilo naseljeno že veliko prej, saj so na področju našli številne prazgodovinske in antične ostanke. Današnja cerkev je iz časa baroka, notranjost pa skriva čudovit pasijonski cikel slikarja Fortunata Berganta. Kosilo.

Naslednji postanek bo v Nadlesku, kjer si bomo ogledali starodavno cerkev sv. Jedrti.

V vasi Viševek si bomo ogledali Marijino cerkev iz sredine 17. stol., ki se ponaša z imenitno notranjostjo.

V bližini bomo obiskali še strnjeno vas Šmarata, ki je ime dobila po sv. Marjeti (Šmarjeta), rimski grobovi pa nakazujejo, da je bilo področje naseljeno že v antičnih časih. Cerkev, ki stoji na rimskih temeljih, slovi po čudovitem baročnem zlatem oltarju in lesenem kasetiranem stropu.

Za konec dneva nas čaka še grad Snežnik, ki se v dokumentih prvič omenja leta 1268. Današnje grajsko poslopje iz sredine 15. stol. obkroža renesančno obzidje. Ob gradu sta dve manjši jezerci in nekaj lepih drevoredov. Ogledali si bomo imenitno obnovljeno zunanjščino ter notranje prostore, ki so edinstven primer bivanjske arhitekture in druge opreme s konca 19. stol. na Slovenskem. Vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, vodja poti, osnovno nezgodno zavarovanje in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi