DOMOV

Kozjanski park

Rogaška Slatina - Dobje pri Planini - Pilštajn - grad Podsreda - Levstikov mlin na Bistrici - Bizeljsko

Enodnevni izleti

1 dan

Slovenija

Datum

28.03.2021

Cena

54,00 EUR pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,70 EUR

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Rogaška Slatina – Dobje pri Planini – Pilštajn – grad Podsreda – Levstikov mlin na Bistrici – Bizeljsko

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja v Rogaško Slatino, kjer bo najprej čas za sprehod po zdraviliškem parku in jutranjo kavico.

Nato vožnja v slikoviti Kozjanski park, ki obsega veliko območje zahodno od reke Sotle – kar 206 km2. Danes bomo spoznavali naravne in kulturne znamenitosti parka.

Prvi postanek bomo naredili v Dobju pri Planini, kjer bomo obiskali odlično ohranjeno kozjansko domačijo. Z ogledom 250 let stare hiške, kozolčka in čebelnjaka bomo spoznavali tradicionalno podeželsko stavbno dediščino. In že smo v vasici Pilštajn, kjer samevajo trške hiše, na živahnejše stare čase pa spominja pranger oz. sramotilni steber. Od tod je doma kneginja Ema Pilštajnska – edina slovenska svetnica sv. Hema (leta 1043 je zgradila samostan in cerkev v Krki na Koroškem ter tako omogočila nastanek kasnejše krške škofije). V župnijski cerkvi sv. Mihaela si bomo ogledali njeno podobo.

Nadaljevanje poti v starodavni trg Kozje, osrednji kraj Kozjanskega, po katerem je pokrajina dobila tudi ime. Tu bomo obiskali nadvse zanimiv muzej “Šola moje mame”, muzejsko učilnico iz časov Kraljevine Jugoslavije.

Naslednja bo na vrsti PodsredaOgled istoimenskega gradu, ki so ga v 13. stol. na odlični legi visoko nad dolino postavili krški škofje. Kasneje je menjal lastnike, malo so ga tudi spreminjali, danes pa je lepo obnovljen in je zares vreden ogleda. Nato se bomo sprehodili po osrednji ulici Podsrede, ki jo z obeh strani obrobljajo trške hiše in nam prikazujejo izjemno srednjeveško urbanistično zasnovo. Obiskali bomo tudi stari Levstikov mlin na Bistrici. In že bo čas za dobro kosilo!

Nadaljevanje vožnje v osrčje Bizeljskega, med slikovite vinske goriceTukaj nas čaka znamenitost te pokrajine: repnice! Repnice so jame, skopane v kremenčevem pesku, ki ga je sem pred milijoni let naplavilo Panonsko morje. V njih so shranjevali repo in druge poljske pridelke, od tod tudi njihovo ime. Sodijo v avtohtono naravno, zgodovinsko, etnološko in kulturno dediščino Bizeljskega. Več o nastanku in današnji uporabi bomo slišali na sami poti – vsekakor pa jih je treba videti in doživeti. V njih nam bo gospodinja postregla z domačim vinom. Vrnitev mimo Brežic in Novega mesta v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi