DOMOV

Koper z umetnostnim zgodovinarjem dr. Juretom Vugo

Z umetnostnim zgodovinarjem

Enodnevni izleti

1 dan

Slovenija

Datum

26.09.2020

Cena

52,00€

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,60€

Akontacija

20,00€

Prijavnina

/

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Znamenitosti Kopra – Sladka Istra – Vinakoper

V luči novih dognanj in znanstvenih objav, se bomo osredotočili na stavbno zgodovino romansko-gotske koprske stolnice, ki je bila barokizirana v 18. stol. Iz ohranjenih fragmentov “velike sestavljanke” katere večina kosov je izgubljenih, bomo z nekaj idejne predstavne moči obudili spomin na eno najveličastnejših srednjeveških bazilik na slovenskih tleh, ki po velikosti zaostaja le za katedralo Svetega Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu. Ob izgradnji novega pevskega kora so konservatorji nedavno odkrili nemalo zanimivosti, kot so plutej iz 6 st. stol. in dva kropilnika, predelana iz srednjeveških kapitelov. Obiskali bomo tudi lapidarij Pokrajinskega muzeja, kjer si bomo ogledali ostanke kamnitega baldahina z reliefnimi upodobitvami nad glavnim oltarjem stolnice (ciborija) in ostanke štirih stebrov iz nekdanje stolnice ter še veliko drugega. Sprehodili se bomo skozi muzej in se razgledali po zbirki.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja v Koper, naše največje mesto na obali, glavno mesto slovenske Istre, pomembno pristanišče ter od leta 2003 dalje tudi univerzitetno mesto. Stari del mesta leži na otoku, ki se je po naravni poti, pa tudi z zasipavanjem združil s kopnim. Koper ima zelo bogato kulturno dediščino, ki jo bomo spoznavali tekom današnjega dneva.

Pa še nekaj: naš obisk bo na dan, ko se bo Koper spremenil v najslajše mesto na svetu, saj bo vse mestne ulice in trge preplavil že 12. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov z imenom Sladka Istra.

V mesto vstopimo skozi glavna vrata Muda na skrajnem južnem robu starega mestnega jedra. Za njimi se odpira Prešernov trg z Da Pontejevim vodnjakom iz 1666 in cerkvijo sv. Bassa. Mimo lepih palač, kot so palača Carli, palača Almerigogna, palača Gravisi-Butorai pridemo na Titov trg, središče starega mesta, ki je eden najlepših trgov na nekdanjem beneškem ozemlju. Obkrožajo ga čudovite stavbe: Pretorska palača (15. stol.), ki sodi med največje arhitekturne spomenike Kopra, Loža z lepimi gotsko zašiljenimi loki, rotunda – krstilnica sv. Janeza Krstnika oz. rotunda Karmelske Matere Božje in katedrala, ki v notranjosti hrani nekaj odličnih umetnin, najslovitejša sta gotovo renesančna oltarna slika Madone z otrokom, delo V. Carpaccia, in sarkofag sv. Nazarija.

Sledi baročni Trg Brolo s palačami Brutti, Gravissi-Barbabianca in Fontico, najstarejšo stavbo tega trga, kjer so nekoč hranili žito. Obiskali bomo tudi obnovljeni frančiškanski samostan sv. Ane ter videli rotundo sv. Elija iz 11. stol. – sodi med najstarejše ohranjene sakralne stavbe v Sloveniji. V palači Belgramoni-Tacco ima svoj sedež koprski Pokrajinski muzej z arheološkimi, umetnostno-zgodovinskimi in kulturno-zgodovinskimi zbirkami.

Nato bomo obiskali še moderno cerkev sv. Marka na Markovcu z mozaiki p. Marka Ivana Rupnika, Prešernovega nagrajenca.

Za konec nas čaka še ogled vinske kleti Vinakoper s pokušnjo vina ter prigrizkom pršuta in sira. Še vrnitev v Ljubljano.

Fotografije: TIC Koper

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, ogled vinske kleti s pokušnjo in prigrizkom pršuta in sira, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi