DOMOV

Karnijska pravljica

Socchieve - Mediis - Sauris di Sotto - Sauris di Sopra

Enodnevni izleti

1 dan

Italija

Datum

24.07.2021

Cena

59,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,95 €

Ugodnosti

Podarimo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini!

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja skozi Kranjsko Goro in Rateče ter dalje po Kanalski dolini proti Karniji, gorati in z gozdovi pokriti pokrajini na severovzhodu dežele Furlanija – Julijska krajina. Vožnja po dolini Tilmenta v Socchieve. Na vzpetinici nad glavnim trgom kraljuje cerkvica sv. Martina z lopo. Notranjščina je vsa poslikana z odlično ohranjenimi freskami, ki so delo največjega umetnika Karnije Gianfrancesca iz Tolmezza iz leta 1493 in prikazujejo cerkvene očete, evangeliste, Jezusovo rojstvo … Znamenita je tudi oltarna podoba sv. Martina s svetniki, delo istega mojstra. Vožnja v Mediis, kjer stoji cerkvica sv. Blaža. Čeprav so jo zgradili že v 16. stol., je ostala vse do danes nespremenjena. Notranjost krasi krilni oltar iz leta 1545, delo rezbarja Mihaela Partha iz Brunica. Nadaljevanje nadvse slikovite vožnje skozi Ampezzo v dolino Lumiei v Sauris. Vasi tega gorskega področja so bile dolga stoletja skoraj odrezane od sveta in so zato ohranile vso svojo prvinskost. Prebivalci govorijo posebno narečje, veliko je nemških besed, tudi krajevna imena so zapisana v njem. Ohranili so tudi posebno kmečko arhitekturo severnih dežel: spodnji del hiš je kamnit, zgornji pa lesen. Šele v letih 1915-1930 so do tja speljali zelo drzno zgrajeno gorsko cesto in nam te lepote približali.

Vožnja mimo jezera Sauris v Sauris, najvišje ležečo občino v Furlaniji – Julijski krajini. Sprehod po vasi Sauris di Sotto, ki je skoraj muzej na prostem, vse do župnijske cerkve sv. Ožbalta. Cerkev hrani odlične umetnine, še posebej pa so ponosni na zlat krilni oltar iz leta 1524. Tukaj, visoko v hribih (1212 m), zori tudi poseben pršut. Obiskali bomo pršutarno, si jo ogledali in pršut tudi poskusili. Slastne izdelke bomo lahko tudi kupili. Nato se bomo odpravili še do zadnje točke našega izleta – v Zgornji Sauris oz. Sauris di Sopra, v pravljično lepo vasico na pobočju Karnijskih Alp, ki bi ji lahko nadeli tudi ime “Mali Zermatt”, saj po arhitekturi in objemu okoliških gora popolnoma spominja na to švicarsko letovišče. Mimo starih “muzejskih” hiš se bomo sprehodili še do cerkvice sv. Lovrenca, ki čepi na pomolu nad globoko dolino. Od tukaj je prelep razgled na dolino ter na vasico nad njo. Tudi tu bomo občudovali zlat krilni oltar s prizorom “Zadnje večerje” na osrednjem delu, spet delo rezbarja Mihaela Partha iz Brunica. Vrnitev v Ljubljano.

(v celem dnevu približno 420 km)

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, ogled pršutarne s pokušnjo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi