DOMOV

Dolina reke Radovne

Blejski Vintgar - Zgornje Gorje - Krnica - Zgornja Radovna - Mojstrana - slap Peričnik - Dovje

Enodnevni izleti

1 dan

Slovenija

Datum

05.06.2021

Cena

54,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,70 €

Potovanje je bilo čudovito, vreme lepo, vodič in šoferja odlični!

Hvala lepa, še bomo potovali z vašo agencijo!

Tina P.,  

Spoštovani,

zahvaljujeva se za lep izlet v Toskano in Umbrijo. Program je bil izredno zanimiv, videli smo mesta, muzeje in razstave, ki jih ni v običajnih programih, pa si to res zaslužijo.

Kot vedno, nas je strokovno vzorno in osebno prijazno vodila gospa Alenka Pavlica.

 

Avrelija G. G. in Ksenija K.,  

Spoštovani, bila sva z vami na potovanju po Sardiniji in čutiva potrebo, da vam izrekava odkritosrčno pohvalo za celotno organizacijo in izpeljavo potovanja. Dobro načrtovani itinerer, pravilno izbrani kraji za oglede, primerni hoteli in izredno kvalitetno vodenje.

Monika in Franc P., Opčine

Zahvaljujem se vam za tako dobro organizirane počitnice na otoku Visu. Res nepozabno zelo lepo je poskrbela za nas vodnica ga. Andreja. Hvala vsem in lep pozdrav!

Magdalena J., Vodice

Udeležila sva se vašega izleta Ob Bodenskem jezeru. Z izleta sva se vrnila zadovoljna, polna novih doživetij. Vaša ekipa je delo opravila profesionalno in korektno. Veseliva se počitnic z vašo agencijo na Tirolsko.

Božena B. Ž., Trzin

Na razstavi v Trevisu sva se imela izjemno lepo! Vodnik Klemen je poskrbel za odlično vodstvo po razstavi, zares sva uživala! Zagotovo se še pridruživa!

Ana in Miha N., Kranj

Pozdravljeni! Želim pohvaliti vaše počitnice na Tirolskem, iz katerih smo se pravkar vrnili. Odličen program, odlična izvedba in najodličnejše vodstvo!

Marjeta V., Ljubljana

Izreči želim pohvalo vaši vodnici, ki nas je v preteklem tednu vodila po Visu. Vodenje je bilo odlično, ne uide ji nobena malenkost, s katero udeležencem marsikaj prihrani.

Špela S., Trebnje

Želim pohvaliti vodnico Alenko Pavlica, ki se odlikuje z izrednim poznavanjem krajev, odličnim vodstvom in izjemno požrtvovalnostjo!

Cvetka K., Ljubljana

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja mimo Bleda do vhoda v sotesko Vintgar, ki jo bomo našli na robu Triglavskega narodnega parka. Blejski Vintgar so leta 1893 uredili za turistični obisk. Po ozki in globoki soteski (dolžina 1,6 km), skozi katero se prebija reka Radovna, se bomo sprehodili po spretno speljanih ozkih poteh, lesenih galerijah ter čez mostičke – od tod bodo slikoviti razgledi. Na koncu nas narava še dodatno nagradi s pogledom na 13 m visok slap Šum.

Pot bomo nadaljevali v Zgornje Gorje, kjer bomo obiskali župnijsko cerkev sv. Jurija, ki se ponaša s podobami pomembnih slovenskih slikarjev, kot so Mihael Stroj, Štefan Šubic in Ivan Franke ter s Koželjevimi freskami. V vasi Krnica se bomo ustavili pri mostu, pod katerim teče slikovita Radovna, nato pa nadaljevali po Dolini Radovne, ki spada med najlepše alpske doline. Razprostira se v Triglavskem narodnem parku med planotama Mežakla in Pokljuka. Ime ji daje očarljiva ledeniška alpska reka Radovna, približno 20 km dolga lepotica, ki izvira v Zgornji Radovni. Ustavili se bomo pri Spominskem parku »Požgana Radovna«. Vaščani so leta 1943 sodelovali pri odporu proti nemškemu okupatorju, leto pozneje pa so Nemci iz maščevanja Radovno požgali. Na tragedijo spominjajo ostanki požgane Smolejeve domačije in spomenik žrtvam. Od tu se bomo peš podali (30 minut nenaporne hoje po ravnem) med pašniki do umetnega jezera čudovitih barv Kreda, ki je dobilo ime po kredi, ki so jo nekdaj tam kopali.

Z avtobusom se bomo nato zapeljali do Psnakovega mlina in žage, ki sta nazadnje obratovala v 70. letih prejšnjega stoletja ter se v Zgornji Radovni ustavili pri Pocarjevi domačiji, eni najstarejših domačij v TNP, ki je danes spomeniško urejena in muzejsko opremljena ter obiskovalcem poskuša predstaviti življenje ter stavbno dediščino preteklih stoletjih. Nadaljevanje vožnje v Mojstrano. Razvoj vasice pripisujejo fužinarstvu, saj so konec 14. stol. v bližini začeli kopati in taliti železovo rudo. Najprej bomo sedli h kosilu, nato pa se bomo sprehodili po lepi gorenjski vasici in si ogledali Slovenski planinski muzej v arhitekturno zelo posebni stavbi, ki spominja na planšarsko zavetišče. Stalna razstava je zasnovana kot dogodek, ki ga doživljamo skozi vzpon na goro.

Po vsem tem bo spet na vrsti narava, in sicer čudovita dolina Vrata, ki je največja ledeniško preoblikovana dolina na severni strani Julijskih Alp, pa tudi ena najlepših dolin Julijskih Alp. Peljali se bomo z avtobusom, šli peš, se povzpeli do slapa Peričnik, počivali pri Aljaževem domu, kjer se bomo nadihali gorskega zraka, veličasten bo tudi pogled na Severno triglavsko steno in na sam Triglav! Pozno popoldne se bomo ustavili še na Dovjem pri spomeniku župniku Jakobu Aljažu, ki je veliko prispeval k razvoju slovenstva in slovenskega planinstva. Še vožnja v Ljubljano.

(v celem dnevu približno 190 km)

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi