DOMOV

Urnih nog od Planinskega do Babnega polja

Planinsko polje - Plečnikova cerkev na Rakeku - Goričice pri Cerkniškem jezeru - Vrh nad Podgoro - Babna Polica - Babno Polje

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

14.09.2019

Cena

51,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,55 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom.

Da bo naš izlet popoln in nepozaben, bo poskrbela ljubiteljica kulturne in naravne dediščine, vodnica Alenka Veber iz Zavoda Rihtarjeva domačija. Z njo boste odkrili še veliko več obzorij, kot ste kadarkoli slutili, da jih je v tem delu domovine sploh mogoče videti.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 8. uri. Vožnja mimo Vrhnike na Notranjsko. Podali se bomo prek najnižje ležečega kraškega polja, ki leži v Planinski dolini. Ob reki Unici kljubujejo ruševine nekdaj najlepšega baročnega dvorca na Kranjskem. Sledila bo vožnja mimo lipovega drevoreda do Rakeka, kjer si bomo ogledali župnijsko cerkev Srca Jezusovega, pomembno Plečnikovo delo. Vožnjo bomo nadaljevali do Goričic pri Cerkniškem jezeru, kjer stoji stara notranjska domačija s tramovno letnico 1792. Pot bomo nadaljevali proti najvišjemu ležečemu kraškemu polju – Babnemu polju po stari prometni poti, kjer bomo zapustili avtobus in se peš odpravili prek Vrha in Babne Police do Babnega Polja (4 ure nezahtevne hoje z manjšimi vzponi do 100 m). Za Babnopoljce bi lahko rekli, da živijo na robu odmaknjenega sveta, a tam naokrog niso doma zarobljeni ljudje. Prav odmaknjenost je tista, ki oblikuje njihov značaj. Babnopoljci imajo bujno domišljijo, so veselega značaja in radodarnih rok. Za večne iskalce neokrnjene narave. Na poti bomo odkrivali sakralno in kulturno dediščino Loške doline z Babnim Poljem. Babno Polje – dežela mraza in toplih ljudi. Če ste do zdaj Babno Polje, najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji, poznali samo iz medijev, ga boste tokrat lahko spoznali pobliže. Obiskali bomo Rihtarjevo domačijo, ki stoji v samem jedru kraja že več kot dvesto let, prisluhnili domači govorici, se sprehodili skozi vas ter si ogledali župnijsko cerkev sv. Nikolaja. Na Rihtarjevi domačiji, kjer se je leta 1894 rodil notranjski izseljenski pisatelj Frank Troha Rihtarjev, se bomo okrepčali z domačim čajem in flancatom ter v bližini obiskali čebelarja. Odkrivanje ne(znane) Notranjske bomo zaključili s poznim kosilom ob Cerkniškem jezeru. Vrnitev v Ljubljano.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, obisk domačije na Goričicah in Rihtarjeve domačije, čaj in flancat, osnovno nezgodno zavarovanje, vodja poti in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS