DOMOV

Umetnine Piemonta

palače Savojske kraljeve družine

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

3 dnevi

Italija

Datum

17.05. - 19.05.2019

Cena

229,00 € pri najmanj 40 osebah259,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 12,95 €Enoposteljna soba: 50,00 €

Akontacija

80,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2019.

TORINO Z OKOLICO

PALAČE SAVOJSKE KRALJEVE DRUŽINE

 Rdeča nit našega potovanja so palače savojske kraljeve družine. Rodbina izhaja iz 11. stol. iz grofije Savoje,

od koder izvira tudi njihovo ime. Svojo oblast so postopoma širili, pridobili Piemont, v 18. stol. so postali kralji Sicilije in Sardinije … S širjenjem kraljevske oblasti pa so začeli tudi z obnovami starih gradov in gradnjo novih rezidenc v Torinu in njegovi zeleni okolici. Danes njihove razkošne palače z vrtovi in parki sodijo pod zaščito Unesca. Obiskali bomo najlepše med njimi!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Benetk v Torino, prestolnico Piemonta, ki leži med Alpami in Apenini. Zelo staro mesto, saj so v njem živeli že Kelti in Rimljani, se v zgodovini ponaša tudi kot prestolnica vojvodine Savoje oz. kraljevine Sardinije, pa tudi kot prestolnica kraljevine Italije. Danes je to živahno gospodarsko in kulturno mesto z bogatimi umetnostnimi spomeniki. Ogled glavnih mestnih znamenitosti: Piazza San Carlo s cerkvama sv. Karla in sv. Kristine, Piazza Carignano s palačo Carignano, palača Madama, renesančna katedrala … Nato obisk Kraljeve palače, kjer so živeli savojski princi vse do leta 1865. Ogled bogato opremljenih kraljevskih apartmajev. Vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bomo v bližini Torina obiskali velikanski kompleks Venaria Reale z največjo palačo Savojcev. Da bi svojo družino povzdignil na raven evropske kraljevske elite, si je savojski vojvoda Karel Emanuel II. zamislil gradnjo luksuzne lovske koče, kakršne svet do tedaj še ni videl. Arhitekt Amadeo di Castelmonte, ki je z deli začel leta 1659, je do leta 1675 ustvaril veličastno posestvo z mestecem, baročno palačo izjemnih dimenzij in prostranim vrtom na 80 hektarih. Načrt je bil tako megalomansko edinstven, da je služil za vzor pri gradnji samega Versaillesa. Venaria Reale je s plesi, koncerti, sprejemi, praznovanji in lovskimi pogoni postala simbol savojskega razkošja. Leta 1693 so francoske čete uničile precejšen del stavb. Obnavljanja se je nekaj let kasneje lotil arhitekt Filippo Juvarra, ki pa je palačo še povečal in polepšal in s tem postal dvorni arhitekt savojske kraljeve družine. Več o kasnejših dogodkih na sami poti. Ogled obnovljenega mesteca, palače z veličastno Veliko Dianino galerijo in prekrasnih vrtov nam bo osvetlil čudovito arhitekturo in umetnost 17. in 18. stol. Naslednji na vrsti bo bližnji grad Mandria, ki leži sredi prostranega istoimenskega parka. Lovski dvorec se je iz dveh razlogov zelo priljubil Viktorju Emanuelu II.: tu so se odvijali dolgi lovski pogoni, hkrati pa se je tu srečeval s kurtizano Roso Vercellano, znano z imenom “Bella Rosin”, s katero se je po smrti kraljice tudi poročil. Obisk kraljevih apartmajev z originalnim pohištvom in predmeti tiste dobe, ki odsevajo najintimnejšo plat življenja Viktorja Emanuela II. Za konec dneva se bomo povzpeli na grič Superga, kjer kraljuje mogočna bazilika, ki jo je v letih od 1717 do 1731 zgradil arhitekt Juvarra. Baročna lepotica je hkrati tudi panteon sardinskih kraljev. Ogled bazilike in kraljevih sarkofagov, uživali bomo tudi v odličnem razgledu na Torino, Padsko nižino ter Alpe. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja na jug, kjer bomo obiskali kraljevski grad Racconigi. Zgodovina se začne v 12. stol. z utrdbo, ki preraste v trdnjavo, ta pa v 16. stol. v savojsko rezidenco in kraljevi dvor. Po selitvi dvora v Rim postane prestižna poletna rezidenca, kjer so gostili tedanje kronane glave: leta 1909 ruskega carja Nikolaja II., leta 1918 črnogorskega kralja Nikolo I. … Palača je bila priljubljeno bivališče kralja Viktorja Emanuela III. in njegove žene Jelene Petrović Njegoš. Ogled bogato opremljenih soban. Nato sprehod po velikem angleškem parku z jezerci, travniki in lepimi drevesi – izbran je bil za najlepši italijanski park leta 2010! Nadaljevanje poti do opatije Vezzolano, ki stoji v tišini zelene doline in je eden najlepših primerov piemontske romansko-gotske arhitekture. Ponaša se z izjemno znamenitostjo v notranjosti – kamnito pregrado med korom in glavno ladjo, okrašeno z barvnimi reliefi, ki prikazujejo zgodbe iz Marijinega življenja. Po ogledu cerkve in križnega hodnika z znamenitimi freskami vrnitev proti domu. Vožnja mimo Benetk proti Ljubljani.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 polpenziona (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS