DOMOV

Slovenski impresionisti in ekspresionisti na Češkem

Praga in Kutna Gora z umetnostnim zgodovinarjem

Strokovno

z umetnostnim zgodovinarjem

3 dnevi

Češka

Datum

12.09. - 14.09.2019

Cena

239,00 € pri najmanj 45 osebah289,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 70,00 €Odpovedni riziko: 14,45 €

Akontacija

90,00 €

Prijavnina

15,00 € na prijavo

DVE RAZSTAVI SLOVENSKE UMETNOSTI

»SLOVENSKI IMPRESIONISTI OD ZORE DO MRAKA« – PRAŠKI GRAD

PO RAZSTAVI IMPRESIONISTOV VODI DR. ANDREJ SMREKAR IZ NARODNE GALERIJE

»OBRAZI EKSPRESIONIZMA (1905–1925)« – KUTNA GORA

 

SLOVENSKI IMPRESIONISTI OD ZORE DO MRAKA, HRADČANI

Letos Praga gosti čudovito razstavo slovenskega impresionizma in drugih smeri v slovenski umetnosti, ki zajemajo časovno obdobje med leti 1870 in 1930. Razstava v ospredje postavlja slovenske impresioniste ter tiste slovenske avtorje, ki so bili zaradi dela ali šolanja povezani s Češko, še posebno Janez in Jurij Šubic, Alojz Gangl in Jože Plečnik. Iz stalne zbirke Narodne galerije, drugih institucij in zasebnih zbirk tako prihaja 474 eksponatov, med drugim bomo lahko občudovali Groharjev Macesen, Sternenov Rdeči parazol ter znamenito upodobitev Pred lovom Jurija Šubica. Gre za najobsežnejšo razstavo Narodne galerije v tujini in najobsežnejše gostovanje nacionalne dediščine sploh.

 

OBRAZI EKSPRESIONIZMA (1905–1925), KUTNA GORA

V sodelovanju s kostanjeviško Galerijo Božidarja Jakca češki GASK s Kutne Gore pripravlja razstavo »Obrazi ekspresionizma«, kjer bodo na ogled najlepša dela slovenskega, nemškega in češkega ekspresionizma. Češka javnost bo imela tako prvič možnost spoznati dela največjih slovenskih ekspresionistov, predvsem dela Božidarja Jakca, Franceta in Toneta Kralja, Vena Pilona in Lojzeta Spazzapana. Ekspresionizem, ki je v osnovi germanskega izvora, in se posveča duhovnosti ter močnim čustvom, je do slovenskih umetnikov prišel delno tudi preko Prage, ki je bila takrat nekakšna slovanska prestolnica in središče za mlado generacijo slovenskih ustvarjalcev. Od slovenske osamosvojitve je to prva razstava moderne umetnosti, ki povezuje slovensko-češke vezi in želi umestiti slovenski ekspresionizem v srednjeevropski miljé. 

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Maribora, Dunaja in Brna v Kutno Goro, odlično ohranjeno srednjeveško mesto, ki je tudi na seznamu Unesca. V srednjem veku je bilo drugo največje češko mesto in nekaj časa tudi rezidenca čeških kraljev, ki so bili takrat med najbogatejšimi evropskimi vladarji. Bogatili so na račun okoliških rudnikov srebra ter kovnice denarja. Na sprehodu po mestu si bomo ogledali največje znamenitosti: mogočno poznogotsko katedralo sv. Barbare, cerkev sv. Jakoba, Italijanski dvor – nekoč kovnica denarja in kraljeva rezidenca, Kamnito hišo …Nato ogled razstave »Obrazi ekspresionizma« s strokovnim vodstvom v galeriji GASK. Vožnja v Prago, glavno mesto Češke. Mesto je staro več kot tisoč let in leži na sedmih gričih, zato ga mnogi imenujejo tudi “Severni Rim”. Prosto za večerjo po želji. Vožnja v hotel in nočitev.

Zajtrk. Čaka nas obisk Hradčanov. Že na vhodu nas pozdravijo visoki jambori za zastave, delo arhitekta Plečnika. Njegova dela v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja bodo rdeča nit našega sprehoda po grajskem kompleksu. Ogledali si bomo prvo in tretje dvorišče z monolitom in vodnjakom sv. Jurija, ki je eno mojstrovih najbolj monumentalnih del, kjer se nam razodeva njegova ideja večne arhitekture. Sledijo vrt na Bastiji s čudovitim polkrožnim stopniščem, kjer se je arhitekt spogledoval z japonsko vrtno umetnostjo, ter Rajski vrt z mogočno monolitno skledo in Bikovo stopnišče. Seveda pa se ne bomo ustavili le pri Plečnikovi arhitekturi. Kompleks gradu na Hradčanih je nastajal skozi stoletja, večkrat je igral pomembno vlogo v češki in avstrijski zgodovini – spomnimo se samo znamenitih “praških defenestracij”. Videli bomo okno, kjer so Pražani izvajali to, očitno priljubljeno, opravilo. Gotska katedrala sv. Vida, ki so jo gradili kar nekaj stoletij, je nedvomno središčna točka gradu. Ogledali si bomo zunanjost in, če bodo okoliščine dopuščale, tudi notranjost. Poleg katedrale je zgodovinsko in arhitekturno izredno zanimiv Dvor čeških kraljev, kjer je svoje mojstrstvo izkazoval tudi slavni Peter Parler, gotski inovatorski arhitekt in kipar. Na Hradčanih se v tem času odvija tudi čudovita razstava slovenskih impresionistov, ki si jo bomo pod vodstvom dr. Andreja Smrekarja tudi ogledali. Nato se bomo mimo baročne cerkve sv. Miklavža in čez sloviti Karlov most, ki ga krasijo mnogi kipi, napotili v mesto. Sprehodili se bomo do Venčeslavovega trga, ki ga obkroža arhitektura začetka 20. stol. Prosto za večerjo po želji. Vrnitev v hotel in nočitev.

Zajtrk. Obiskali bomo Staro mesto, kjer je gotovo najimenitnejši Staromestni trg s Staro mestno hišo in njeno znamenito astronomsko uro iz 15. stol., s spomenikom Jana Husa in z mnogimi drugimi pomembnimi palačami in cerkvami. Nato se bomo sprehodili še po židovski četrti Jozefov. Slovo od Prage in vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 nočitvi z zajtrkom (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo po razstavi »Slovenski impresionisti od zore do mraka«, vodstvo umetnostnega zgodovinarja in organizacija. Vstopnini na razstavi in ostale vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane in bodo cca. 47,00 EUR za osebo.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS