DOMOV

Skrivnostna Malta

Malteška prazgodovina z megalitsko tempeljsko kulturo!

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

6 dni

Malta

Datum

02.06. - 07.06.2019

Cena

849,00 € pri najmanj 45 osebah899,00 € pri najmanj 35 osebah949,00 € pri najmanj 25 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 225,00 €Odpovedni riziko: 46,00 €

Akontacija

300,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2019.

Malta je mala državica sredi Sredozemskega morja med italijansko Sicilijo in afriškim Tunisom. Sestavljajo jo otoki Malta, Gozo in Comino ter še nekaj manjših otočkov.

Njena zgodovina je silno zanimiva, še posebej navdušuje malteška prazgodovina s svojo megalitsko tempeljsko kulturo – dobro ohranjeni in nenavadno veliki kamniti templji nam vedno znova porajajo vprašanja o skrivnostnem načinu gradnje v tem tako odmaknjenem zgodovinskem obdobju – in obdobje Vitezov sv. Janeza iz Jeruzalema, ki so na otoku vladali okoli 250 let.

Malta je povezana tudi z nami, saj so malteški vitezi tudi pri nas imeli svojo posest – Komendo. Spomnili se bomo komendatorja Petra Jakoba Testaferrate, katerega usoda je povezana s Petrom Pavlom Glavarjem (1721–1784), komendskim župnikom, dobrotnikom, piscem, vzgojiteljem in mecenom.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane in vožnja do enega izmed bližnjih letališč. Polet na Malto. Vožnja v hotel in prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Ta dan bomo za prevoze uporabljali avtobuse na rednih progah. Vožnja v Sliemo. Z ogledi Malte bomo začeli z ladje. Čaka nas posebno doživetje: križarjenje z ladjo okoli polotoka, na katerem leži glavno mesto Valletta. Vozili se bomo po dveh močno razvejanih zalivih, kjer so strateško in gospodarsko pomembna pristanišča. Z ladje bomo videli močno utrjena mesta, poleg Vallette še »Tri mesta«: Cospicuo, Sengleo in Vittorioso, in spoznavali njihovo izredno zgodovino. Popoldne bo na vrsti prestolnica Malte – Valletta. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti: katedrale sv. Janeza z oratorijem, orožarne v Palači Velikega mojstra (vrhovnega predstojnika malteškega viteškega reda), trdnjave sv. Elma, vrtov Upper Baracca Gardens, od koder je prekrasen razgled na Veliko pristanišče. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja z avtobusom na južno obalo otoka. Obiskali bomo dve pomembni arheološki najdišči Hagar Qim in Mnajdro. Hagar Qim (kar pomeni “stoječi kamni”) skoraj v celoti obdaja obzidje. V notranjosti je nekaj okroglih prostorov – v vsakega vodi poseben vhod – z gobasto oblikovanimi oltarji. Tukaj so za gradnjo templja okoli 2800 pr. n. št. uporabili velikansko skalo: 6 m dolgo, 3 m široko in 0,6 m debelo – to je največji kamen, ki so ga uporabili pri gradnji starodavnih malteških templjev. Obiskali bomo tudi bližnjo Mnajdro in videli še starejše templje, zgrajene okoli 3700 pr. n. št., ki naj bi po novejših teorijah imeli vlogo nekakšnega koledarja. Odpeljali se bomo tudi do same obale in si po želji privoščili (samo ob mirnem morju) vožnjo z barvitimi ribiškimi čolni v Modro jamo, kjer bomo skozi kristalno čisto morje občudovali morsko dno in igro svetlobe. Zadnji postanek tega dne bo v slikoviti ribiški vasi Marsaxlokk. Prosto za sprehod ob obali. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja z avtobusom na severozahodni del otoka Malte, od tam pa s trajektom na otok Gozo, drugi po velikosti. Pot bomo spet nadaljevali z avtobusom. Najprej bomo spoznali zgodovino otoka v posebnem muzeju. Na vrsti bo ogled najlepših in največjih prazgodovinskih templjev Ggantija, nato pa votline nimfe Kalipso v skalah nad čudovitim zalivom Ramla. Vožnja v glavno mesto otoka – v Victorio. Vzpon na mogočno citadelo s katedralo – uživali bomo v razgledu po otoku. Obiskali bomo tudi zahodno obalo in videli  t.i. “morsko jezero”. Za konec dneva se bomo zapeljali še v zaliv Xlendi, ki spominja na miniaturni fjord. Sprehod po promenadi vasice Xlendi. Vrnitev s trajektom in avtobusom na otok Malto v naš hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja na jug otoka – zapeljali se bomo do obale, kjer se nam bo odprl vrtoglav razgled na pečine Dingli, ki se skoraj navpično spuščajo 250 m globoko proti morju. V bližini si bomo ogledali skrivnostne kolesnice “Clapham Junction”, katerih nastanek pred 4000 leti bi težko razložili. Vožnja v notranjost otoka – v Rabat, kjer bomo obiskali katakombe sv. Pavla in pa Rimsko vilo, ki priča o življenju Rimljanov na malteških tleh. Nato bo na vrsti Mdina, “Mesto tišine”, nekoč glavno mesto otoka. Že od daleč bomo zagledali veliko citadelo obdano s srednjeveškim obzidjem. Sprehod po imenitnem starem mestu z ogledom glavnih trgov s palačami in katedralo. Še vožnja v Mosto – ogled cerkve, ki so jo naredili po vzoru rimskega Panteona – ponaša se s četrto največjo kupolo v Evropi. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Prosto do odhoda na letališče. Polet proti enemu izmed bližnjih letališč in prevoz v Ljubljano.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz na letališče, povratni letalski prevoz, vse letališke in varnostne pristojbine, 5 polpenzionov (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 3 zvezdicami, vožnja z avtobusom po Malti po programu, križarjenje po Velikem pristanišču, vožnja s trajektom z Malte na Gozo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vožnja z rednimi progami lokalnih avtobusov in vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS