DOMOV

Škotska

dežela mitov in legend

Prvomajska potovanja

na najlepše destinacije

7 dni

Škotska

Datum

30.04. - 06.05.2019

Cena

1.249,00 € pri najmanj 40 osebah1.379,00 € pri najmanj 30 osebah1.499,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Riziko odpovedi: 69,00 €Enoposteljna soba: 300,00 €

Akontacija

500,00€

Prijavnina

15€ za prijavo

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. februarja 2019.

ŠKOTSKA, DEŽELA MITOV IN LEGEND, SE ZRCALI V ŽIVAHNIH LITERARNIH STVARITVAH ROBERTA BURNSA, WALTERJA SCOTTA IN R. L. STEVENSONA: ČEZ ZAPUŠČENA IN Z RESJEM PORAŠČENA BARJA SE SLIŠI OTOŽEN ZVOK DUD, POŠASTI STRAŠIJO PO TEMAČNIH JEZERIH, NEUSTRAŠNI JUNAKI SLAVIJO ZMAGE NAD ZLIM, IZ SKRIVNOSTNE MEGLE SE DVIGAJO ČAROBNI GRADOVI …

Opis poti

Odhod iz Ljubljane in vožnja do enega izmed bližnjih letališč, od koder bomo poleteli proti Združenemu kraljestvu. Vožnja proti Glasgowu. Namestitev v hotelu in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bo namenjeno ogledu glavnih znamenitosti Glasgowa, pomembnega škotskega gospodarskega središča in pristanišča ter cvetočega kulturnega mesta: veličastna gotska katedrala, nekropola, Cathedral Square, Glasgow Green – najstarejši javni park v Veliki Britaniji, George Square – srce mesta, mestna hiša, secesijsko pročelje Glasgowske likovne akademije – delo slavnega škotskega arhitekta Charlesa Mackintosha, Svetilnik, Hutcheson’s Hall … Škotska brez viskija pa ne bi bila prava Škotska, zato se bomo odpeljali na podeželje, kjer bomo obiskali destilarno in viski tudi poskusili. Nato vožnja mimo jezera Loch Lomond, ki ga zaradi njegove že skoraj legendarne lepote imenujejo tudi “kraljica škotskih jezer”. Zelo veliko jezero krasi množica majhnih otočkov, obdajajo pa ga nižinski travniki na jugu, na severu pa višavje z najvišjo goro Ben Lomond (974 m). Jezero so opevali mnogi pesniki, o njem pa poje tudi znana ljudska pesem, ki nas z nežno melodijo zaziblje po temnomodri gladini. Nadaljevanje poti proti osrčju Škotskega višavja, kjer so doma najvišji vrhovi (Ben Nevis, 1344 m), globoka jezera, z rdečkastim resjem porasla hribovja, barja, divje skalnate morske obale …, in kjer so se dogajale skrivnostne zgodbe škotske zgodovine. Vožnja skozi slikovito dolino Glen Coe v Fort William ob jezeru Linnhe. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Nadaljevanje nadvse slikovite vožnje po Škotskem višavju mimo mnogih jezer vse do gradu Eilean Donan. Leži v prekrasnem gorskem in jezerskem okolju na idiličnem majhnem otočku, ki je s kamnitim mostom povezan s kopnim. Ogled gradu nas bo popeljal v zgodovino škotskih klanov, z obzidja pa se nam bo odprl čudovit razgled na tri okoliška jezera oz. tri globoke morske zalive. Grad je ena največjih znamenitosti Višavja. Nadaljevanje vožnje ob jezeru Loch Ness, kjer v ledenih globinah živi legendarna pošast Nessie. V Drumnadrochit bomo obiskali Loch Ness Center, kjer bomo podrobneje spoznali jezersko pošast! Nato ogled romantičnih ruševin gradu Urquhart, kjer nas bo prevzel najlepši pogled na jezero. Vožnja v Inverness, prestolnico Škotskega višavja, ki se lahko pohvali s pomembno zgodovino. Sprehod po mestu do vznožja gradu.  Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja do pravljičnega gradu Cawdor, ki ga v tragediji Macbeth omenja Shakespeare. Začetki gradnje segajo v 14. stol., v 17. stol. pa so ga povečali v značilnem škotskem lokalnem slogu. Stroga zunanja arhitektura preide v toplo in domače osebno vzdušje v notranjosti: odlično pohištvo, dobri portreti in slike, izjemne tapiserije in dragoceni predmeti so urejeni tako, da čim bolj ustrezajo družini Cawdor, ki v gradu živi že od vsega začetka. Po ogledu gradu bodo na vrsti vrtovi. Kar trije so, eden lepši od drugega. Najstarejši je obzidani vrt. Uredili so ga leta 1620 in je pozneje služil za gojenje zelenjave. Okoli sto let pozneje so zasnovali cvetlični vrt, v prejšnjem stoletju pa je nastajal “divji” vrt, kjer prosto rastejo redka drevesa, rododendroni, azaleje … Slikovita vožnja po Narodnem parku Cairngorms do gradu Balmoral, kjer že od petdesetih let 19. stol. stoji kraljičina rezidenca, zgrajena po zgledu škotske baronske arhitekture. Ogled parkov, vrta in dvorane Ballroom – v primeru prisotnosti kraljice, ogled ne bo možen. Še vožnja v Aberdeen, “granitno mesto” na obali Severnega morja. Kratek sprehod po mestu, ki mu je svoj pečat z uporabo aberdeenskega granita kot gradbenega materiala vtisnil arhitekt Simpson v prvi polovici 19. stol. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja do mogočnega srednjeveškega gradu Dunnottar, ki počiva na mogočni pečini visoko nad morjem. Grad je v 17. stol. skrival škotske kronske dragulje pred plenilsko vojsko Oliverja Cromwella, leta 1990 pa je grad služil kot kulisa pri snemanju filma Hamlet. Nadaljevanje poti do znamenitega gradu Glamis, ki je bil vse od leta 1372 v rokah grofov Strathmorskih. To je pravi škotski grad s kraljevskimi prebivalci (tu je preživela svoje otroštvo mati kraljice Elizabete II., tu se je rodila princesa Margareta …), z literarno slavo (Shakespearov Macbeth) in s svojim pravim duhom …  Že od daleč bomo zagledali velikansko stavbo prepolno stolpov in stolpičev, stožčastih strešic in dimnikov ter številnih oken in okenc. Notranjost je seveda primerna odličnim stanovalcem: videli bomo bogato opremljene dvorane, kapelo, kraljevske apartmaje … Sprehodili se bomo tudi po prekrasnem Italijanskem vrtu, ki ga je v začetku prejšnjega stoletja zasnoval Arthur Castings. Za konec dneva naš čaka še čudovita srednjeveška palača Scone iz 12. stol., kjer so nekdaj kronali škotske kralje. Še vožnja do našega hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldanski ogled gradu Stirling, ki se dviguje z vrha vulkanske skale na vzhodnem robu Trossachov in velja za enega izmed največjih utrdb v Veliki Britaniji. Grad ima izjemno strateško lego, zato je bil tudi prizorišče številnih bojev od 12. stol. dalje. Ogled gradu s kapelo in palačo iz 15. in 16. stol., stare mestne ječe … Vožnja v Edinburgh, prestolnico Škotske, enega najlepših evropskih mest, ki se razprostira na številnih vulkanskih gričih v morski ožini Firth of Forth. Ponaša se z bogato zgodovinsko preteklostjo in nudi najrazličnejše kulturne užitke. Najprej se bomo zapeljali na Calton Hill, od koder je čudovit razgled na Princes Street in edinburški grad! Nad mestom kraljuje velikanski grad, ki je bil od 11. stol. dalje kraljeva rezidenca, danes pa je muzej, ki hrani najrazličnejše narodne zaklade, najdragocenejši med njimi so gotovo najstarejši kronski dragulji Evrope! Nato si bomo ogledali še druge znamenitosti srednjeveškega starega mesta (Old Town), med njimi katedralo sv. Egidija iz 11. stol., škotski parlament, Gladstone’s Land – mestno rezidenco srednjeveškega trgovca, sprehodili se bomo po živahni Viktorijini ulici, obiskali mestno zbirališče Grassmarket s številnimi trgovinicami in pubi, se odpočili v vrtovih Princes Street Gardens …Prosto za večerjo po želji. Namestitev v hotelu in nočitev.

Zajtrk. Nadaljevanje ogledov Edinburgha …Na vrsti bodo klasicistične mojstrovine novejšega dela mesta (New Town) po načrtih arhitekta Jamesa Craiga (1740-1795): Charlotte Square, George Street, St. Andrew Square, Princes Street, spomenik pisatelju Walterju Scottu … Prosto do odhoda na letališče ter polet do enega izmed bližnjih letališč. Avtobusni prevoz v Ljubljano.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz na letališče in nazaj, povratni letalski prevoz, vse letališke in varnostne pristojbine, avtobusni prevoz po Škotski po programu, 4 polpenzioni in 2 nočitvi z zajtrkom (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, obisk destilarne s pokušnjo viskija, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS