DOMOV

Skandinavija

Z Nordkappom in Lofotskimi otoki!

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

13 dni

Finska

Norveška

Švedska

Datum

14.07. - 26.07.2019

Cena

1.890,00 € pri najmanj 40 osebah1.940,00 € pri najmanj 30 osebah1.990,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 95,06 €Enoposteljna soba: 450,00 €

Akontacija

600,00 €

Prijavnina

15,00 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2019.

Znamenitosti Finske, Norveške in Švedske.

Z Nordkappom in Lofotskimi otoki!

Opis poti

Vožnja do Zagreba ter polet v Helsinke, ki nas bodo očarali s prelepimi parki in bogato arhitekturo. Ogledali si bomo parlament, Senatni trg s stolnico, zanimivo cerkev v skalni jami, spomenik Sibeliusu, koncertno in kongresno dvorano Finlandia

Nekaj časa bomo še preživeli v Helsinkih, nato pa vožnjo nadaljevali proti severu in se ustavili v najpomembnejšem finskem skakalnem središču Lahtiju. Tu bomo videli znamenite skakalnice. Nadaljevanje poti še naprej proti severni jezerski pokrajini.

Potovali bomo po deželi tisočerih jezer, kjer nas bo obkrožala prelepa finska narava neskončnih zelenih gozdov in modrih jezer. Prispeli bomo do pristaniškega mesta Oulu ob Botnijskem zalivu. Tu si bomo privoščili krajši počitek in se nekoliko sprehodili po živahni tržnici. Naša današnja pot se bo končala v prestolnici finskih Laponcev, Rovaniemiju. Mesto slovi po znamenitem muzeju Arktikumu.

Zjutraj bomo obiskali muzej, ki prikazuje življenje Laponcev. Sledila bo pot proti severu in kmalu bomo prestopili polarni krog. Znašli se bomo v Božičkovi vasi, kjer mu bomo lahko pisali svoje želje. Nadaljnjo pot pa nam bodo morda že popestrili severni jeleni, ki tu mirno prečkajo asfaltirane ceste. V Sodankyli si bomo ogledali eno najstarejših lesenih cerkva Laponcev, v Ivalu pa si bomo ob reki mogoče nabrali prgišče zlata, ki ga še danes izpirajo iz rečnih naplavin. Zvečer bomo prispeli na sveto območje Laponcev ob jezeru Inari.

Najprej bomo obiskali muzej v Inariju, ki nam bo še bolj približal življenje Laponcev in življenje na skrajnem severu Evrope. Ob svetem jezeru Inari bomo pot še nekaj časa nadaljevali po Finski, kmalu pa bomo zagledali zasnežene norveške vrhove. Sprejeli nas bodo prvi fjordi in ribiške vasice in tako bomo skozi podmorski tunel prispeli na otok, katerega skrajni rob je tudi najsevernejša točka Evrope. Na Nordkappu bomo, če nam bo vreme dovoljevalo, uživali v opazovanju polnočnega sonca ter tako doživeli nepozabno belo noč.

Odpravili se bomo mimo številnih zalivov do mesteca Alta, ki slovi po dobro ohranjenih, več kot tisoč let starih skalnih poslikavah. Sledi nadaljevanje poti ob zanimivi obali ter večerni prihod v Trømso. Živahno mestece, znano tudi kot izhodišče za mnoge odprave na severni tečaj, najbolj slovi po svoji arktični katedrali.

Dan bomo preživeli v vožnji vzdolž slikovite in divje severne norveške obale. Tu bomo spoznali, kako zna biti narava neusmiljena do njenih prebivalcev. Mimo Narvika, ki je odigral pomembno vlogo med drugo svetovno vojno, bomo prispeli na Vestalsko otočje, v daljavi pa bomo že zagledali tudi zasnežene vrhove na Lofotskih otokih.

Lofotski otoki nas bodo očarali z neokrnjeno naravo, spoznali bomo pravljične ribiške vasice pa tudi trdo ribiško življenje. Slikovitost rdečih ribiških koč dopolnjujejo lesena stojala za sušenje rib. Če bomo imeli čas, si bomo ogledali največjo vikinško hišo in spoznali, kako so si življenje organizirali ti slavni morjeplovci. Popoldne bomo odpluli nazaj na celino v mesto Bødo.

Nekaj časa se bomo še vozili ob zalivih, kmalu pa prispeli do Narodnega parka Saltfjellet. Pot nas bo vodila po arktični cesti proti jugu, pokrajina pa se bo precej spremenila, saj bo gozdove zamenjala tundra. Postanek bomo naredili še v Mo I Rani in nato nadaljevali pot v notranjost proti jugu, kjer se začenja poljedelsko območje z značilnimi lesenimi hiškami.

skozi obsežna poljedelska območja bomo pot nadaljevali do Trondheima, kjer nas bo očaralo staro mestno jedro z Nidresovo stolnico. Tu še danes kronajo in pokopavajo norveške kralje. Prevzela nas bosta še največja lesena palača na svetu Stifsgarden in nekdanja kraljeva rezidenca blizu osrednjega trga, kjer stoji kip, posvečen ustanovitelju mesta. Posebno lep je pogled z mostu na barvita poslopja nekdanjih skladišč ob reki Nides. Popoldne bomo zapustili nekdanjo prestolnico norveške kraljevine, prečkali nekaj naravnih parkov in zvečer prispeli v Lillehamer.

Dopoldne bomo spoznali olimpijski Lillehamer. Ogledali si bomo olimpijski center s skakalnicama, ki dominirata nad mestom. Popoldne nadaljevanje poti v Oslo. Ogledali si bomo zibelko zimskih športov in norveški ponos, športni center Holmenkolen ter se sprehodili skozi prelep Vigelandov park.

Nadaljevanje ogledov norveške prestolnice. Ustavili se bomo pred mestno hišo, ki je pravi simbol Osla. Očarala nas bo kraljeva palača, videli bomo parlament in Nobelov inštitut. Nato vožnja proti švedski prestolnici Stockholm.

Za konec bomo spoznali še Stockholm. Videli bomo mestno hišo, parlament, stolnico, kraljevo palačo in Nobelovo ustanovo, se zapeljali čez mnoge mostove in zalive. Ena od največjih znamenitosti je muzej Vasa, kjer bomo spoznali izjemno dobro ohranjeno vojaško ladjo iz 17. stol., ki pomeni tudi vrhunec rezbarstva v tem času. Odhod na letališče in polet v Zagreb. Sledi še avtobusni prevoz do Ljubljane.

V ceno je vračunano: letalski prevoz, ročna prtljaga na letalu do 8 kg in dodaten kovček do 23 kg, prevoz do letališča in nazaj, 12 nočitev z zajtrkom v hotelih s 3 zvezdicami, 10 večerij (večerje ni 1. in 5. dan) , avtobusni prevoz po Skandinaviji, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS