DOMOV

Severna Španija

S kulinariko Galicije, Asturije, Kantabrije in Baskije!

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

8 dni

Španija

Datum

30.05. - 06.06.2019

Cena

1.140,00 € pri najmanj 30 osebah1.190,00 € pri najmanj 20 osebah1.240,00 € pri najmanj 15 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 220,00 €Odpovedni riziko: 58,31 €Dodaten kovček (do 20 kg): cca. 50,00 €

Akontacija

400,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2019.

Odpravimo se na potovanje v severno Španijo, kjer nas bo navdušila jezikovna in kulturna raznolikost, odlično vino, okusne jedi in prelepa narava!

Opis poti

Zgodnji odhod proti enemu izmed italijanskih letališč in polet v Vigo (ali Porto). Prva od štirih pokrajin, ki jih bomo spoznali, je Galicija. Pot nas bo najprej vodila v Combarro, kjer se bomo srečali z granitnimi kaščami »horreos«, ki dajejo mnogim galicijskim krajem značilen videz. V spodnji Galiciji, t.i. Rias Baixas, bomo uživali v zeleni pokrajini borovcev in vinogradov ter v pogledu na ribiške vasice. Eden od takih je tudi O Grove, od koder se bomo čez most odpravili do otočka A Toxa, kjer nas bo prevzela cerkvica, ki je popolnoma pokrita s školjkami pokrovačami. Nato vožnja do Santiaga de Compostele, kjer bomo vstopili v mogočno katedralo z grobom sv. Jakoba. Tudi sicer bo sprehod po starem mestnem jedru doživetje, saj se imenitne palače in srednjeveške stavbe vrstijo ena za drugo.

Pot bomo nadaljevali proti najbolj zahodnemu delu Španije, kraju Fisterre (Finisterre), kjer se zemlja konča, kot pravi že njegovo ime. Vozili se bomo po slikoviti pokrajini mimo kraja Noia in prispeli do mesta, kjer svojo pot končujejo še tisti najbolj vztrajni romarji s Camina. Ob pogledu na širni Atlantik bomo tudi mi občutili posebno energijo tega kraja. Popoldne nas čaka ogled A Coruñe, kjer nas bo pozdravil Herkulov svetilnik (UNESCO), ki je najvišji svetilnik v Evropi. Sproščen sprehod po starem središču tega mesta z atlantskim pridihom bomo zaključili z večerjo, kjer se bo pred nami znašla »mariscada«, ribji krožnik, ki ga v A Coruñi ne smemo zgrešiti.

Še en zanimiv predel tokrat zgornje Galicije (Rías Altas) bo pred nami, področje polotoka Ortegal, kjer se bomo najprej sprehodili po obmorski Ortigueiri. V nadaljevanju nas čaka vožnja po slikoviti obali severne Galicije, kjer bomo uživali v lepih razgledih in počasi vstopili v pokrajino Asturijo. Tu nas bo pričakala slavna plaža As Catedrais, ki je zaradi zanimivih skalnih formacij,
nastalih z vodno in vetrno erozijo, vpisana na Unescov seznam. In že je pred nami nov biser, ribiška vasica Cudillero, ki jo mnogi označujejo za najlepšo vasico v Španiji … Dan bomo končali v Oviedu, kjer nas bo ob večerji čakala tipična asturijska fabada.

Čaka nas raziskovanje asturijske prestolnice Ovieda, posebno zanimiv je seveda stari del ob živilski tržnici. Simbol Asturije je cider (sidra, jabolčnik). Da bomo to posebnost zares razumeli, od priprave do pravilnega točenja v kozarec, bomo v Villaviciosi zavili v eno od »cortin«, kjer bomo spoznali proizvodnjo te posebne pijače. Dan bomo zaključili s tipično večerjo »espicha«, kjer cidra prav tako ne bo manjkalo.

Počasi bomo zapustili Asturijo in se odpravili proti Kantabriji. Dežela slovi po čudoviti naravi, posebno slikovite so Kantabrijske Alpe, katerih del je tudi mogočen Picos de Europa. Naš prvi postanek bo v kraju Comillas, ki se ponaša s pogledi na lepo pokrajino in izredno arhitekturo. Prav tako nas bo očarala Barcena Mayor. Tu si bomo privoščili tipično jed teh krajev »Cocido Montanes«. Iz notranjosti nas bo pot ponovno vodila proti obali, kjer bomo v čudoviti Santillani del Mar uživali na sprehodu. Še skok do Santanderja, kantabrijske prestolnice.

Kantabrija slovi po slanih sardelicah, ki jih izvažajo na vse konce sveta. Eno najpomembnejših središč je Santona, kjer si lahko kozarček te specialitete tudi kupimo. Vstopili bomo v Baskijo. Kratek postanek v Balmasedi, ki je dobila naziv »villa« kot mesto s posebnim statusom, ki so ga nekoč podeljevali tukajšnji kralji, in že bomo v Bilbau. Baskovsko pustolovščino začenjamo s tipičnim kosilom »alubiado«. Sledil bo ogled mesta pod zaščito UNESCA, kot vedno nas bo najbolj pritegnil stari del, Casco Viejo. Bilbao sicer slovi tudi po svoji modernistični arhitekturi, ena od najbolj posebnih stavb je prav gotovo slavni Guggenheimov muzej.

Polkrožna pot, ki nas bo zvečer pripeljala v drugo največje baskovsko mesto San Sebastian, nas bo sicer vodila skozi še dve drugi španski pokrajini. Najprej se bomo ustavili v Guardii, utrjenem mestecu na hribu. Navdušule nas bodo zanimive uličice, lepi razgledi in številne bodege, kjer bomo lahko kupili steklenico odlične rioje, saj prihajamo v slavno vinsko deželo. La Rioja je naša naslednja pokrajina, kjer bomo v Logroñu naredili postanek na naši današnji »vinski poti«. Za kosilo si bomo privoščili tipične prigrizke »pintxos« in kozarec dobrega vina. Pot nas bo vodila mimo Pamplone v Navarri, ki slovi po svojem festivalu San Fermin in uličnem begu pred razdraženimi biki (kratek postanek, če bo čas dopuščal). Večerni prihod v San Sebastian ob obali Biskajskega zaliva.

Mondeni San Sebastian je pravi kraj za zaključek našega potovanja. Čar tega letoviškega mesta že dolgo poznajo tudi filmske zvezde z vseh koncev sveta, dodatno slikovitost kraju v čudovitem zalivu pa daje še otoček Santa Clara. Sproščen sprehod po starem mestu in odhod proti baskovski prestolnici Vitoria-Gasteiz, od koder nas čaka polet proti Italiji. Še avtobusni prevoz do Ljubljane.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: letalski prevoz, ročna prtljaga na letalu do 10kg, prevoz do letališča in nazaj, 7 nočitev z zajtrkom v hotelih 3 zvezdice, 6 kosil ali večerij, avtobusni prevozi po Španiji, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane in bodo cca. 50,00 Eur za osebo.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS