DOMOV

Romanje na Sicilijo z msgr. Alojzem Uranom

Duh. vodstvo: upokojeni nadškof msgr. Alojz Uran

Romanja

z duhovnim vodstvom

6 dni

Italija

Datum

08.10. - 13.10.2019

Cena

765,00 € pri najmanj 40 osebah865,00 € pri najmanj 30 osebah995,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 150,00 €Odpovedni riziko: 46,00 €

Akontacija

300,00 €

Prijavnina

15 €

Sicilija je največji otok v Sredozemlju. Gorato srce otoka, ki nas bo pričakalo odeto v čudovit kolaž barv, obkroža rajska obala, kjer dehti bujno mediteransko rastje. Največja znamenitost je gotovo spoštovanje vzbujajoči in še vedno delujoči vulkan Etna. Za Sicilijo, pomembno strateško ozemlje, so se bojevala mnoga ljudstva, kot so Grki, Kartažani, Rimljani, Bizantinci, Saraceni, Normani …, ki nam s svojo umetnostnozgodovinsko zapuščino danes nudijo neprecenljive užitke. Naj omenimo le veličastne grške dorske templje, ki s svojo mogočnostjo jemljejo dih, in pa nežno okrasje arabsko-normanske arhitekture.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah in vožnja z avtobusom na beneško letališče. Polet letala proti Siciliji s pristankom v Catanii. Vožnja v Taormino, svetovno znano klimatsko letovišče. Ogled odlično ohranjenega grškorimskega gledališča, od koder je prelep razgled na obalo in vulkan Etna. Nato sprehod po živahni glavni ulici Corso Umberto I., kjer so imenitne palače, vse do stolnice. Nato bomo obiskali Catanio, baročno mesto in veliko pristanišče vzhodne Sicilije. Maša. Sprehod po Via Etnea vse do Piazza Duomo, kjer so imenitne palače, slonova fontana ter baročna katedrala sv. Agate, na Via dei Crociferi pa bomo občudovali najlepše baročne cerkve in palače. Po želji bomo lahko poskusili tudi odlično sicilijansko sladico – canolle! Vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in nočitev.

Zajtrk. Z ogledi bomo začeli v Notu, ki se ga je prijelo tudi ime “Baročno mesto”. Po hudem potresu leta 1693 so Noto začeli graditi na drugem, varnejšem prostoru. Pri načrtih so sodelovali najvidnejši sicilijanski arhitekti in tako mesto okrasili s prekrasnimi palačami, cerkvami in drugimi baročnimi spomeniki, vse pa so naredili iz domačega belega apnenca, ki ga je čas obogatil z nekakšno mehko patino – s to značilno rumenkasto zlato barvo je zaznamovano celotno mesto. Maša. Prosto za kosilo ali oglede po želji. Vožnja v Siracuso, slikovito pristaniško mesto, ki so ga na otoku Ortigia v 8. stol. pr. Kr. ustanovili Grki iz Korinta kot svojo kolonijo. V času Grkov je mesto doživelo največji vzpon, bilo je eno najpomembnejših mest Velike Grčije (Magna Graecia). Za prevlado so se kasneje potegovali Atenci, Kartažani in Rimljani, ki so ga v 3. stol. pr. Kr. tudi osvojili. Ogledi: grško gledališče, rimski amfiteater, nekdanji kamnolom Latomia del Paradiso, Dionizijevo uho … Sprehodili se bomo tudi po starem delu mesta na otoku Ortigia, kjer bo prosto za večerjo po želji. Po ogledih vožnja proti hotelu in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v notranjost otoka proti Piazzi Armerini. V bližini bomo obiskali rimsko vilo iz 3. ali 4. stol., ki je zaradi svoje velikosti (3.500 m2) in bogatem okrasju pripadala pomembnemu rimskemu mogotcu. Slovi predvsem zaradi izjemnih barvitih mozaikov, ki prekrivajo skoraj celotna tla vile in prikazujejo mitološke zgodbe in prizore iz vsakdanjega življenja, kot so lov in šport, najznamenitejši mozaik pa je gotovo tisti z dekleti v bikinijih … Krajši postanek v Enni, ljubkem mestecu na vzpetini, katerega zgodovina sega v antične čase. Sprehod po ulici Via Roma, kjer bomo občudovali katedralo iz 14. stol., številne palače in na koncu še lombardski grad, ki ga je nekdaj krasilo 20 stolpov, danes pa lahko občudujemo šest ohranjenih. Maša. Prosto za kosilo ali oglede po želji. Nadaljevanje vožnje v Agrigento. Že od daleč bomo zagledali templje, ki nas bodo popeljali v davnino njihovega nastajanja. Sprehod po znameniti Dolini templjev, ki so jo zaradi rajske lepote opevali mnogi pesniki, in ogled čudovitih grških templjev iz 6. in 5. stol. pr. Kr.: Zevsov, Herin, Herkulov … predvsem pa tempelj Sloge, ki je eden najbolje ohranjenih antičnih templjev na svetu. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Selinunte – ogled arheološkega področja ene najpomembnejših grških kolonij na Siciliji, kjer so stali mogočni templji. Nadaljevanje poti po zahodni obali v Erice, antično feničansko in grško mesto, ki je s svojo izjemno lego nad morjem ohranilo srednjeveško očarljivost. Sprehod po ulicah, kjer nas bo na vsakem koraku presenetila odlična slaščičarna! Ogledi. Maša. Prosto za kosilo ali oglede po želji. Vožnja v Segesto – ogled dobro ohranjenega dorskega templja (5. stol. pr. Kr.), ki v svoji skoraj zlati barvi kraljuje zeleni gričevnati pokrajini. Še vožnja proti našemu hotelu. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Monreale. Mestece se je razvilo okoli benediktinske opatije, ki jo je v 12. stol. ustanovil normanski kralj Viljem II. Ogled normanske katedrale iz 12. stol. Vsa notranjost triladijske bazilike je prekrita s 6.340 m2 mozaikov na zlati podlagi iz 12. in 13. stol., ki prikazujejo glavne dogodke iz biblije. Maša. Nato še ogled znamenitega križnega hodnika z impresivnimi romanskimi narativnimi kapiteli. Popoldne ogled Palerma, prestolnice Sicilije. Mesto ima dolgo in zelo razgibano zgodovino, vladavine so se menjavale (Feničani, Kartažani, Rimljani, Normani …), vsi pa so mesto bogatili z dragocenimi umetnostnimi zakladi. Ogled mestnih znamenitosti: romanska katedrala iz 12. stol., Piazza Pretoria, La Martorana, San Cataldo, Kapela Palatina, normanska oz. kraljeva palača … Vožnja v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Cefalu, nadvse slikovito ribiško mestece stisnjeno med morjem in visoko skalnato gmoto v ozadju. Med ozkimi srednjeveškimi ulicami se skriva prekrasna romanska katedrala z normanskimi pridihi. Ogledi. Maša. Vožnja na letališče, od koder bomo poleteli proti Benetkam. Še vožnja z avtobusom v Ljubljano.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz na beneško letališče in nazaj, letalski prevoz na relaciji Benetke-Catania-Palermo-Benetke, vse letališke in varnostne pristojbine, kabinska prtljaga do 10 kg, avtobusni prevoz po Siciliji po programu, 4 polpenzioni in 1 nočitev z zajtrkom (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo, duhovno vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS