DOMOV

Portugalska

Dežela slastnega portovca in nostalgičnega Fada!

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

7 dni

Portugalska

Datum

06.11. - 12.11.2019

Cena

1.190,00 € pri najmanj 25 osebah1.145,00 € pri najmanj 30 osebah1.090,00 € pri najmanj 35 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 57,00 €Enoposteljna soba: 240,00 €Dodaten kovček na letalu (do 20kg): 60,00 €

Akontacija

400,00 €

Prijavnina

15 €

PORTUGALSKA, DEŽELA SLAVNIH POMORŠČAKOV, RIBIŠKIH VASIC IN PISANIH ČOLNOV, 

DEŽELA SLASTNEGA PORTOVCA, PA TUDI DEŽELA NOSTALGIČNEGA FADA!

 

PORTO – DOLINA REKE DOURO – GUIMARÃES – BRAGA – AVEIRO – COIMBRA – CABO DA ROCA – SINTRA – BELÉM – ÉVORA – ESTREMOZ – LIZBONA

Opis poti

Odhod iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah in vožnja do enega izmed severnoitalijanskih letališč, od koder bomo poleteli na sever Portugalske, v čudoviti Porto. Vožnja v središče mesta, kjer se bomo ustavili pri vznožju stolpa, ki krasi razglednice Porta – stolpa Clérigos iz 18. stol. Povzpeli se bomo po 225 stopnicah do vrha, od koder se nam bo odprl najlepši razgled na s hišicami posejane bregove reke Douro. Nato sprehod do svetovno znane železniške postaje São Bento, zgrajene v začetku 20. stol. na temeljih nekdanjega samostana. Njeno notranjost je s tradicionalnimi modrimi ploščicami (azulejos) okrasil slikar Jorge Colaço. Od tod se bomo odpravili mimo katedrale Sé do zgornjega nivoja slavnega mostu Dom Luís I., ki je v celoti zgrajen iz jekla in povezuje Porto z mestom Vila Nova de Gaia na drugem bregu reke Douro. Vožnja v hotel. Namestitev, večerja v bližnji restavraciji in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v pristanišče, kjer se bomo vkrcali na ladjo in odpluli po toku reke Douro (doplačilo). Reka Douro in njena dolina slovita kot eden najbolj znanih vinorodnih okolišev. Iz lokalnega grozdja proizvajajo svetovno znan portovec, ki ga bomo tekom dneva lahko tudi poskusili. Po izkrcanju sledi nadaljevanje ogledov v starem delu Porta, ki slovi po Jesejevi koreniki v cerkvi sv. Frančiška in mostu Dom Luís I., ki ga bomo tokrat prehodili s spodnje strani. Sprehodili se bomo po boemski četrti Cais da Ribeira in uživali v bučanju Doura ob bregove. Vrnitev v hotel, večerja v bližnji restavraciji in nočitev.

Zajtrk. Pot bomo nadaljevali proti severu do Brage, enega izmed središč portugalske duhovnosti. Ustavili se bomo pri svetišču Bom Jesus, enem najpomembnejših portugalskih svetišč, ki ga krasi mogočno baročno stopnišče zgrajeno na prehodu iz 18. v 19. stol. Po ogledih se bomo zapeljali v središče mesta do katedrale Sé, ki so jo začeli graditi že v 11. stol., ter si ogledali še mestno hišo in Park sv. Barbare. Ozke tlakovane ulice, presekane z zelenimi parki, nam bodo pričarale pridih srednjeveškega obzidanega mesta. Nato se bomo odpravili po gričevnatih obronkih do Guimarãesa, prve prestolnice samostojne portugalske države. Zgodovinsko središče mesta je pod zaščito Unesca. Poleg čudovito obnovljenih uličic v srcu mesta, ki so jih še posebej uredili v času, ko si je Guimarães delil naslov evropske prestolnice kulture z našim Mariborom, mesto slovi še po gradu iz 10. stol. in palači Braganza. Vožnja v hotel, večerja v bližnji restavraciji in nočitev.

Zajtrk. Vožnja do »portugalskih Benetk« – Aveira, ki je slovel kot bogato pomorsko mesto vse do konca 16. stol., ko je huda nevihta ustvarila peščen nasip pred obalo in tako mesto odrezala od odprtega morja. Aveiro si je ekonomsko opomogel šele v 19. stol. Vožnja v Coimbro, univerzitetno središče Portugalske in rojstno mesto šestih portugalskih kraljev. Mesto slovi po najstarejši univerzi na Portugalskem, stari (11. stol.) in novi katedrali (16. stol.) … Po ogledih vožnja proti glavnemu mestu Portugalske, Lizboni. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Čaka nas bližnji Belém in ogled spomenika odkritjem, samostana sv. Hieronima, kjer so pokopani mnogi kralji in kraljice, pa tudi sloviti pesnik Camões in pomorščak Vasco da Gama, stolpa Belém … Seveda bomo poskusili tudi svetovno znani Pastéis de Nata! Nadaljevanje poti proti rtu Cabo da Roca, najzahodnejši točki kontinentalne Evrope, kjer bomo uživali v prečudovitih pejsažih in mogočnih klifih, ki odpirajo pot čez Atlantik. Nato vožnja po prelepem portugalskem podeželju do Sintre, čudovite vladarske počitniške vasice, ki je pod zaščito Unesca, in si ogledali tudi glavno palačo Nacional, zgrajeno v poznem 14. stol. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

Po zajtrku vožnja proti vzhodu države, skoraj do španske meje. Ogledali si bomo Évoro, obzidano mesto, stičišče rimske, mavrske in portugalske kulture, dom druge najstarejše univerze na Portugalskem. Vstopili bomo skozi obzidje in si peš ogledali glavne znamenitosti pri Unescu zaščitenega mesta – vodnjak Portas de Moura, rimski tempelj, kraljevo palačo, katedralo … Vožnja do obzidane vasice Estremoz, še enega dragulja vzhodne Portugalske. Na horizontu nas bo kot čuvaj meje pričakalo utrjeno mesto na gričku, podobno sokoljemu gnezdu. Mestece je znano po proizvodnji marmorja in kot pomembno zgodovinsko mesto na meji med Portugalsko in Kastiljo. Sprehodili se bomo po tlakovanih uličicah med apnenčasto belimi hišicami in si ogledali glavne znamenitosti ljubljenega mesta kralja Dinisa: stolp Menagem, kapela kraljice sv. Izabele … Vrnitev v Lizbono, večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldanski ogled glavnih znamenitosti Lizbone: gradu sv. Jurija, nekdanje mavrske, kasneje pa portugalske utrdbe na griču nad Lizbono. Grad je bil po uničujočem potresu leta 1755 v precej slabem stanju, vse do diktature Antonia de Oliveira Salazarja, ki je ukazal grad popolnoma obnoviti. Z gradu je čudovit razgled na živahno Lizbono. Nato se bomo spustili do slikovite četrti Alfama, doma neštetih tavern z modro-belimi pregrinjali na mizicah, melanholičnega fada in najokusnejših ribjih jedi … Še malo se bomo, kolikor nam bo dopuščal čas, ustavili v središču mesta, nato pa vožnja do lizbonskega letališča in polet do enega izmed severnoitalijanskih letališč. Vožnja z avtobusom v Ljubljano.

Povratni letalski prevoz na Portugalsko, 1 manjša torbica (velikosti največ 40x20x25 cm), 1 manjši kovček - kabinska prtljaga - teže do 10 kg (velikosti največ 55x40x20 cm), avtobusni prevoz do letališča in nazaj, avtobusni prevozi po Portugalski po programu, 6 polpenzionov (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Plovba po Douru in vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS