DOMOV

Panonska nižina za vse okuse

madžarske romance, naravni park Kopački rit in pikantna paprika!

Prvomajska potovanja

na najlepše destinacije

5 dni

Hrvaška

Madžarska

Srbija

Datum

01.05. - 05.05.2019

Cena

349,00 € pri najmanj 45 osebah399,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 19,95 €Enoposteljna soba: 120,00 €

Akontacija

130,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. februarja 2019.

Z LADJO PO NARAVNEM PARKU KOPAČKI RIT

SECESIJSKA SUBOTICA IN PALIČKO JEZERO

KOSILO NA SALAŠU IN POKUŠNJA VIN S PESKA

PARIŠKI SZEGED, MESTO SONCA, PAPRIKE IN OGRSKE SALAME

AKROBATSKO JAHANJE V PUSTI IN MADŽARSKI GOLAŽ

BUDIMPEŠTA ZA VSE OKUSE

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Zagreba proti Osijeku. Naš prvi cilj bo Naravni park Kopački rit, ki ga je ustvarila voda. Leži v kotu med Dravo in Donavo v bližini meje s Srbijo in sodi med največja močvirja v Evropi. Park sestavlja poplavni mozaik kopnega, barij, mlak, kanalov ter nekaj jezer, ki se nikoli ne posuše. Lepota neokrnjene narave, bogastvo vode, rastlinskega in živalskega sveta privlačita turiste in tudi znanstvenike z vsega sveta. Del parka je še pod posebno zaščito kot zoološki rezervat. Tu gnezdi okoli 260 vrst ptic, selivke pa se tukaj ustavljajo na vsakoletni poti s severa proti jugu in nazaj. V vodi je okoli 40 vrst rib, na kopnem pa številni sesalci. Močvirje slovi tudi po raznolikem rastlinju. Z našim obiskom bomo začeli v sprejemnem centru, kjer nam bodo povedali vse o parku. Nato se bomo peljali z ladjo po kanalih in opazovali ptice in druge živali. Videli bomo farmo goved, se sprehodili do dvorca Tikveš in uživali v nenavadni pokrajini. Zares prekrasno doživetje! Nadaljevanje poti v Srbijo, v njeno avtonomno pokrajino Vojvodino. Vožnja po rodovitni pokrajini mimo Sombora v Subotico. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bomo posvetili Subotici, mestu, ki je imelo od svojega začetka pa do danes okoli 200 različnih imen. Prvi zapisi segajo v leto 1391, ko je bilo mestece v madžarskem kraljestvu, kasneje pa je bilo priča velikim zgodovinskim dogodkom. V mestu še vedno živi največ madžarskega prebivalstva. Subotica je zelo lepo mesto in njena secesijska arhitektura navdušuje. Med arhitekturnimi spomeniki tega sloga velja omeniti predvsem prelepo mestno hišo, ki je simbol mesta, sinagogo, Rajhlovo palačo z nadvse igrivim zunanjim okrasjem in palačo Leović. Ogledali si bomo tudi ostale glavne znamenitosti: Trg svobode, katedralo, Korzo … Nato bomo obiskali salaš, značilno prostrano vojvodinsko kmetijo, kjer bo kosilo. Popoldne bo čas za sprehod ob Paličkem jezeru, kjer je v 19. stol. nastalo prestižno zdravilišče in letovišče, hkrati pa bomo videli arhitektonske znamenitosti tistega časa, kot so Vodni stolp, Velika terasa, Žensko kopališče … Obiskali bomo tudi živalski vrt, ki sodi med najlepše v tem delu Evrope. Po želji (doplačilo) nas čaka še pokušnja tradicionalnega “vina s peska” – trta raste na peščenem področju nekdanjega prazgodovinskega Panonskega morja. Vrnitev v hotel. Nočitev.

Zajtrk. Vožnja v sosednjo Madžarsko. Obisk Narodnega zgodovinskega parka Opusztaszer, ki slavi osvojitev ter naselitev madžarskih plemen na tem področju. Tu naj bi se po legendi leta 896 zbrali princ Arpad in poglavarji sedmih madžarskih plemen ter določili zakone nove domovine. Na ogled je zares velikanska slika (15 m visoka in 120 m dolga), ki prikazuje te zgodovinske dogodke. Videli bomo tudi Arpadov spomenik, kmečki muzej na prostem – skansen iz 19. in 20. stol., nomadske jurte … Nato vožnja v Szeged, ki leži skoraj na tromeji z Romunijo in Srbijo, okoliško področje pa je znano kot največji pridelovalec paprike. Szeged je zelo elegantno mesto in s svojimi avenijami, bulvarji, širokimi trgi in parki ob reki Tisi spominja na Pariz. Szeged je tudi mesto, kjer na Madžarskem najpogosteje sije sonce, zato ga imenujejo tudi “Mesto sonca”! Srce mesta predstavlja Szechenyi ter, skoraj 5 ha velik trg, ki ga krasijo cvetoča drevesa različnih vrst, cvetlične gredice in kipi, obdajajo pa ga mnoge imenitne palače, med njimi velika baročna mestna hiša. Sprehodili se bomo po Korzu, ki je najbolj živahna ulica mesta. Videli bomo Univerzitetno četrt, katedralo, Narodni panteon, srednjeveški stolp sv. Dimitrija, novo sinagogo, ki velja za najlepšo na Madžarskem … Szeged slovi tudi po svoji slastni ogrski salami Pick, zato bomo obiskali Muzej salame in paprike, kjer bomo salamo lahko tudi poskusili. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja po znameniti madžarski ravnini, po kateri teče Tisa, druga najdaljša madžarska reka. Nekoč se je ta ravnina imenovala “pusta” (puščava, stepa, travnata planjava), zdaj pa z načrtnim kmetovanjem pokrajino spreminjajo v rodovitno, “pusta” pa ostaja le še v zaščitenih narodnih parkih. Na podeželju bomo videli značilne madžarske konje in si ogledali predstavo skoraj akrobatskega jahanja, tudi slavne petke! Nepozabno! V čardi bomo poskusili tudi znameniti madžarski golaž! Nadaljevanje poti v Budimpešto. Njena zgodovina je dolga in burna. Tu so živela in se za prevlado bojevala najrazličnejša ljudstva: Kelti, Rimljani, Huni, Avari … konec 9. stol. pa so prišli Madžari. Tri mesta na kupu – Pešta, Buda in Obuda, ki so se kasneje združila v Budimpešto – so se razvijala in kralji so se menjavali. Največji razcvet je Buda doživela v času Matije Korvina (15. stol.). Ogled glavnih mestnih znamenitosti z avtobusom in pa tudi peš: Trga junakov, bazilike sv. Štefana, Parlamenta … Nastanitev v hotelu. Nočitev.

Zajtrk. Nadaljevanje ogledov Budimpešte: Citadele, Ribiške trdnjave, Matijeve cerkve …  Nato se bomo še enkrat zapeljali na drugo stran Donave v staro judovsko četrt. Obiskali bomo Judovski muzej, ki nas bo seznanil z zgodovino madžarske judovske skupnosti, se v Wallenbergovem spominskem parku spomnili grozot holokavsta, videli spomenik Vrbe žalujke … Za konec pa bomo obiskali še Veliko sinagogo – zgradili so jo sredi 19. stol. in s svojo arhitekturo in živobarvnim okrasjem sodi med najlepše na svetu. Vrnitev ob južni obali Blatnega jezera proti Sloveniji in nato mimo Maribora v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 polpenziona in 2 nočitvi z zajtrkoma (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 in 4 zvezdicami, kosilo na salašu drugi dan, tradicionalni golaž četrti dan, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vinska pokušnja, predstava jahanja in vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS