DOMOV

Odmev Valvasorja na Notranjskem

Rakov Škocjan - Cerkniško jezero - Grad Snežnik - Bloška planota

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

11.05.2019

Cena

44,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,20 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom.

Rakov Škocjan – Cerkniško jezero – Grad Snežnik – Bloška planota
Ob 330-letnici prve izdaje Slave Vojvodine Kranjske
70-letnica prvega slovenskega krajinskega parka

Da bo naš izlet popoln in nepozaben, bo poskrbela ljubiteljica kulturne in naravne dediščine, vodnica Alenka Veber iz Zavoda Rihtarjeva domačija. Z njo boste odkrili še veliko več obzorij, kot ste kadarkoli slutili, da jih je v tem delu domovine sploh mogoče videti.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri in vožnja mimo Vrhnike in Unca proti Rakovemu Škocjanu. Najprej se bomo ustavili na razgledišču vrh Velikega naravnega mostu, kjer nam bo pogled splaval čez korito Raka, ki izginja pod mogočni obok Tkalca jame, v ozadju pa vidimo kopaste vrhove Javornika. Korak ali dva nas ločita do ruševin cerkvice sv. Kancijana. Nato se bomo spustili do enega izmed dveh naravnih mostov – Velikega naravnega mostu, ki nas spominja na kratek železniški predor. V nadaljevanju naše poti si bomo ogledali še Mali naravni most ter nadaljevali pot skozi Zelše, kjer na bližnjem hribčku stoji ena izmed najlepših renesančnih cerkva pri nas, cerkvica sv. Volbenka. Sledi vožnja skozi staro trško jedro Tabor v Cerknici. Tu se bomo poklonili spominu J. V. Valvasorju, ki je za svoj opis Cerkniškega jezera dobil edino priznanje v svojem življenju. Utrip Cerkniškega jezera nekdaj in danes bomo spoznali skozi iskrivo pripoved Vekoslava Kebeta v Muzeju Jezerski hram. Ob maketi presihajočega jezera in ogledu multivizije se bodo pred nami odstirale zgodbe Jezerjanov, velikokrat povezane tudi s krivolovom. Če Cerkniško polje zaznamuje svetovno znano jezero, pa je na Loškem polju pripoved drugačna. Domačini so Loško dolino poimenovali Dežela ostrnic, kjer se na vzhodnem robu Loškega polja nadaljuje zgodba o Reki sedmerih imen, na jugozahodnem robu pa ob prehodu v snežniške gozdove stoji eden izmed najlepših gradov na Slovenskem – grad Snežnik. Slednjega si bomo pred kosilom na Bloški planoti tudi ogledali. Nato bo sledila vožnja na Bloško planoto, kjer bomo  obiskali stalno muzejsko razstavo Bloški smučar, se sprehodili okrog Volčjega jezera ter si ogledali Napoleonov most in vaška korita. Vrnitev v Ljubljano.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodja poti in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS