DOMOV

Lepote jantarnega Baltika

tris prečudovitih baltskih držav

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

8 dni

Estonija

Latvija

Litva

Datum

08.07. - 15.07.2019

Cena

1.069,00 € pri najmanj 35 osebah1.139,00 € pri najmanj 30 osebah1.199,00 € pri najmanj 25 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 245,00 €Odpovedni riziko: 69,00 €

Akontacija

400,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2019.

OB SEVERNEM MORJU SE NAHAJAJO TRI DEŽELE “NEUKROTLJIVIH GALCEV”,  KI VSAKEGA OBISKOVALCA OČARAJO S ČUDOVITIM ZLITJEM MELANHOLIČNE SEVERNJAŠKE NARAVE, STARODAVNE KULTURE IN IZNAJDLJIVOSTI, KI SE NAJBOLJE KAŽE V TEHNOLOŠKI NAPREDNOSTI DANAŠNJIH BALTSKIH MEST.

 

TRIS PREČUDOVITIH BALTSKIH DRŽAV: LATVIJA, ESTONIJA IN LITVA

 VSTOPNINA V GRAD TRAKAI JE VRAČUNANA V CENO! 

 

RIGA – TALIN – LAHEMAA – CESIS – VILNA – TRAKAI – RUNDALE

Opis poti

Odhod iz Ljubljane in vožnja do beneškega letališča, od koder bomo poleteli z direktnim letom do latvijske prestolnice Rige. Vožnja do hotela in namestitev. Prosto za samostojne oglede mesta. Večerja in nočitev.

Po zajtrku nas čaka ogled Rige. Največjo izmed treh baltskih prestolnic je leta 1201 ustanovil nemški škof Albert, že od davnin pa je bila pomembna trgovska postojanka za ruske, skandinavske in nemške trgovce. Riga je bila za časa Sovjetske zveze znana kot najbolj “zahodnjaško” mesto, ki ga krasi kalejdoskop različnih arhitekturnih stilov, kar bomo sami najbolje spoznali med sprehodom po starem mestu, kjer kraljujejo grad, katedrala, gotska cerkev sv. Petra, Trije bratje, Švedska vrata … Popoldne bomo pot nadaljevali po obalni cesti proti estonski prestolnici Talinu, kamor bomo prispeli pozno popoldan. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Talin je zanimiva mešanica srednjeveškega utripa in sodobnega urbanega življenja, ugnezdena v zaliv, nad katerim se dviga hrib Toompea. Zgodovina Talina je dolga in burna, oblast so si izmenjevali Danci, Nemci in Rusi, od osamosvojitve naprej pa je Talin postal tehnološko razvito mesto, kar na svojstven način čudovito sovpada z neponovljivo lepoto srednjeveškega mestnega jedra. Stari del mesta je poleti zelo živahen, vse je polno majhnih trgovinic, galerij in restavracij. Sprehodili se bomo ob obzidju in si ogledali grad Toompea na istoimenskem griču, katedralo sv. Marije, pravoslavno katedralo Aleksandra Nevskega, srednjeveško mestno hišo … Popoldne si bomo po želji lahko ogledali tudi novi estonski umetnostni muzej KUMU in park Kadriorg. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

Po zajtrku se bomo poslovili od prelepega Talina in se odpravili z avtobusom v Narodni park Lahemaa, kjer bomo obiskali Palmse, čudovito baročno posestvo, ki nas bo popeljalo v različna obdobja življenja baltske podeželske aristokracije. Posest je bila prvič omenjena leta 1287 kot del cistercijanskega samostana. Po ogledih bomo pot nadaljevali v staro univerzitetno mesto Tartu, kjer je Estonija pridobila državnost. Področje današnjega Tartuja je poseljeno že od 5. stol. dalje, od takrat je ujeto v močan vihar zgodovine – več spopadov in različnih oblasti, ki so se zvrstile v Tartuju, od poljske in švedske, preko ruske, do današnje estonske. Danes mesto slovi kot intelektualni center države, saj se v njem nahaja najstarejša estonska univerza, vrhovno sodišče, nova stavba Narodne galerije … Ogledali si bomo staro mesto z glavnimi znamenitostmi – stavbo glasbenega festivala, cerkev sv. Petra, ruševine katedrale in univerzo, ustanovljeno leta 1632. Iz Tartuja se bomo odpravili v Latvijo, v Cesis, čudovito hanzeatsko mesto v osrčju Gaujskega narodnega parka. Osrčje mesta krasita grajski kompleks, ki so ga večkrat porušili in obnovili, današnjo obliko pa je dobil v 16. stol., in stari del mesta s tipičnimi baltskimi hišami. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja skozi zeleni Gaujski narodni park v Siguldo, priljubljeno latvijsko mesto, kamor je mestno prebivalstvo desetletja bežalo v objem narave pred mestnim vrvežem. Tam si bomo poleg samega mesta, ki je danes priljubljena točka za oddih Latvijcev, saj so na voljo različne kratkočasne dejavnosti, ogledali mogočne ruševine episkopalnega gradu, stare viteške obrambne postojanke, zgrajene leta 1214, in grad vitezov meča. Nadaljevanje vožnje proti litovski Vilni, kamor bomo prispeli pozno popoldne. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vilna slovi kot najbolj zelena izmed baltskih prestolnic in po več kot 1200 srednjeveških hišah in 48 cerkvah. Razprostira se na majhnih gričkih ob reki Neris, zanimiva legenda pa pripoveduje, da je mesto nastalo v začetku 14. stol. Mesto je najbolj cvetelo v 15. in 16. stol., veliko vlogo v razvoju mesta so imeli Poljaki in judje. Zjutraj se bomo najprej odpravili na panoramsko vožnjo po mestu, nato pa peš po starem delu mesta, ki slovi po vilenski katedrali, stolpu Gediminas, cerkvi sv. Petra in Pavla, cerkvi sv. Ane in stari univerzi. Popoldne se bomo odpravili na obisk srednjeveške litovske prestolnice Trakai, kjer si bomo ogledali starodavni grad Trakai, zgrajen na otoku na jezeru Galve. Po ogledih še vožnja do hotela, večerja in nočitev.

Po zajtrku se bomo odpravili v smeri našega izhodišča, Rige. Najprej se bomo ustavili na hribu križev, enem najsvetejših mest litovskih rimokatoličanov. Sami začetki tega romarskega kraja so nejasni, obstaja pa splošno prepričanje, da so prve izmed današnjih približno 100.000 križev postavili malo po novembrski vstaji leta 1831. Po vstopu v Latvijo se bomo pripeljali do veličastne palače Rundale, čudovite nekdanje baročne rezidence kurskega vojvode. Ime palače izvira iz nemščine (Ruhenthal – dolina miru). Začetki gradnje na posestvu segajo v 14. in 15. stol., današnja palača pa je bila zgrajena v 18. stol. Po ogledu se bomo odpravili preko gričevnate južne Latvije do Rige, kamor bomo prispeli pozno popoldne. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Po zajtrku se bomo odpravili proti letališču v Rigi, od koder bomo poleteli do beneškega letališča. Avtobusni prevoz do Ljubljane.

V ceno je vračunano: povratni letalski prevoz v Rigo (kabinski kovček največjih dimenzij 55x40x20 cm in 1 kos oddane prtljage največjih dimenzij 100x50x80 cm do 20 kg), avtobusni prevoz do beneškega letališča in nazaj, avtobusni prevoz po baltskih državah po programu, 7 polpenzionov v hotelih s 3* (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC), vstopnina v grad Trakai, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Ostale vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS