DOMOV

Dunaj: Mark Rothko

Z umetnostnim zgodovinarjem

Strokovno

z umetnostnim zgodovinarjem

1 dan

Avstrija

Datum

15.06.2019

Cena

49,00€ pri najmanj 40 osebah63,00€ pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 3,15€

Akontacija

20,00€

Prijavnina

/

V dunajski Umetnostnozgodovinski muzej prihaja retrospektivna razstava velikega ameriškega umetnika Marka Rothka, ki je bil skupaj z Jacksonom Pollockom, Barnettom Newmanom in Willemom de Kooningom eden izmed najpomembnejših predstavnikov abstraktnega ekspresionizma, njihova dela pa so New York postavila na zemljevid pomembnih prestolnic moderne umetnosti. V svojem življenju se je večkrat podal na potovanje po stari celini, kjer je raziskoval evropsko arhitekturno dediščino ter obiskal številne muzejske in galerijske zbirke, vse to pa se je zrcalilo v njegovih poznejših delih. Razstava pregledno predstavlja njegova najbolj plodovita obdobja, od zgodnjega, še figurativnega v 30. in 40. letih, pa vse do klasičnega abstraktnega slikarstva v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, s katerimi je tudi zaslovel.

 Mark Rothko se je rodil 25. septembra 1903 kot Markus Yakovlevich Rothkowitz v ruskem mestu Dvinsk (danes Daugavpils v Latviji). Pri desetih letih se je z družino preselil v Portland v Oregonu. Študij na univerzi Yale je opustil in se leta 1925 preselil v New York, kjer ga je prijatelj povabil, da se je pridružil risarskim delavnicam. Kmalu nato je s skupino prijateljev ustanovil umetniško skupino »Deset« (The Ten), ki je obstajala do leta 1939, ob koncu druge svetovne vojne pa se je skupaj z Jacksonom Pollockom, Barnettom Newmanom, Willemom de Kooningom in Clyffordom Stillom povezal v skupino abstraktnih ekspresionistov, ki so kmalu začeli obvladovati newyorško umetniško sceno. Z njihovim naprednim stilom in radikalnimi kompozicijskimi ter kolorističnimi spremembami so New York spremenili v center sodobne umetnosti.

Za Rothka je bilo prelomno leto 1949, ko je naslikal prvo »klasično« kompozicijo, ki ga je naredila svetovno znanega. Leta 1954 je imel v Chicagu prvo večjo samostojno razstavo, v naslednjih letih pa je delal na treh večjih naročilih: za Segram Building v New Yorku, Univerzo Harvard ter za kapelo v Houstonu, kjer je slikal monumentalen cikel, zaradi katerega se kapela danes imenuje Rothkova kapela.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Maribora in Gradca proti Dunaju. Zgodovina Dunaja je izjemno pestra, vsako obdobje je pustilo sledove, najbolj pa cesarji in cesarice ter umetniki, ki so ustvarjali po njihovem naročilu. Da si bomo vtisnili lepote Dunaja čim bolj v spomin, se bomo najprej zapeljali po Ringu okoli središča mesta in občudovali univerzo, mestno hišo, parlament, muzeje, gledališča, opero, razne palače … Nato ogled razstave »Mark Rothko« v dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju s strokovnim vodstvom. V prostem času po želji sprehod do katedrale sv. Štefana. V večernih urah vrnitev v Ljubljano.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo umetnostnega zgodovinarja in organizacija. Vstopnina na razstavo »Mark Rothko« s strokovnim vodstvom ni vračunana in bo približno 18,00 EUR za osebo. Točen znesek bo znan v obvestilu o odhodu.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS