DOMOV

Črna gora vabi

mogočni samostani, odlično vino, prijazni domačini

Prvomajska potovanja

na najlepše destinacije

5 dni

Črna gora

Datum

01.05. - 05.05.2019

Cena

369,00 € pri najmanj 45 osebah419,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 20,95 €Enoposteljna soba: 70,00 €

Akontacija

130,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. februarja 2019.

PIVSKI SAMOSTAN – SAMOSTAN OSTROG

NAJVEČJI EVROPSKI VINOGRAD – VINSKA KLET VELIKANKA – POKUŠNJA VRHUNSKIH VIN

CETINJE – LOVĆEN – BUDVA

sv. ŠTEFAN – MILOČER – BAR – ULCINJ – SKADARSKO JEZERO

KOTOR – PERAST – Z LADJO NA OTOK GOSPA OD ŠKRPJELA

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Zagreba do Okučanov. Tu bomo zapustili avtomobilsko cesto in pri Bosanski Gradiški vstopili v Bosno. Vožnja v Travnik, eno najbolj slikovitih bosanskih mest. Leži pod planino Vlašić ob reki Lašvi, kjer so že v antiki izpirali zlato. Mesto je bilo skoraj dve stoletji sedež bosanskega pašaluka, na kar še vedno spominjajo dobro ohranjeni spomeniki, kot so džamije in grobnice turških velikašev. Travnik slovi tudi kot rojstni kraj Iva Andrića, ki je leta 1961 dobil Nobelovo nagrado za književnost. V svojem delu “Travniška kronika” je odlično opisal življenje v mestu. Ogled njegove rojstne hiše – muzeja in drugih zanimivosti. Nadaljevanje poti v Sarajevo, prestolnico Bosne in Hercegovine. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Nadaljevanje poti v Črno goro, kjer se bomo najprej srečali s slikovitim umetnim Pivskim jezerom. Obiskali bomo Pivski samostan, ki je v 16. stol., ko so ga zgradili, stal ob izviru reke Pive. Zaradi gradnje hidroelektrarne so ga v drugi polovici 20. stol. prestavili na višjo lokacijo. Samostan je bil dolga stoletja pomembno duhovno in kulturno središče področja, kjer so gospodarili Turki. Ogled samostanske cerkve s freskami in drugo bogato opremo. Nadaljevanje vožnje mimo Nikšića proti samostanu Ostrog, ki kraljuje vklesan v steno 900 m nad dolino. V 17. stol. ga je ustanovil hercegovski metropolit Vasilij, svetnik in čudodelnik. Samostan sestavljata dva dela: spodnji, večji z vsemi samostanskimi objekti, in zgornji, manjši z dvema jamskima cerkvicama (cerkvica sv. Križa je čudovito poslikana s freskami). Do zgornjega samostana vodi 3 km dolga stara romarska pot. Ostrog je eden izmed najbolj obiskanih pravoslavnih samostanov na Balkanu, obiskujejo pa ga tudi romarji drugih veroizpovedi, ki na grobu sv. Vasilija prosijo za rešitev najrazličnejših težav. Do samostana in nazaj se bomo zapeljali s posebnimi vozili. Po ogledih nadaljevanje poti mimo Danilovgrada do Podgorice. Krajši avtobusni ogled črnogorske prestolnice. Še vožnja v hotel. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Odpravili se bomo  na področje največje črnogorske vinogradniške plantaže, ki se razprostira na okoli 2310 hektarih – to je hkrati tudi največji in najlepši vinograd v Evropi. Najbolj znani vini sta rdeči vranac in beli krstač. Vožnja skozi prostrani vinograd do vinske kleti Šipčanik, ki se nahaja okoli 30 m pod zemljo in ima obliko 356 m dolgega tunela z višino 7 m in širino 13,5 m. Tu hranijo in starajo 2 milijona litrov vina. Ogled kleti in pokušnja treh vrhunskih vin. Nato vožnja v Cetinje, nekdanjo prestolnico Črne gore, ki je nastala v 15. stol. iz zgodovinskih, političnih in ekonomskih vzrokov. Mesto je postalo središče črnogorskega političnega, kulturnega in verskega dogajanja, ki je kljub stalnim turškim napadom v 17. stol. vzcvetelo pod dinastijo Petrovićev. Najznamenitejši med njimi je gotovo Petar II. Petrović Njegoš, cerkveni (vladika) in posvetni vladar Črne gore, utemeljitelj moderne črnogorske države – bodoče kraljevine Črne gore. Poleg prosvetljenega reformatorja pa ga poznamo tudi kot pesnika – najbolj znana je njegova domovinska pesem “Gorski venec”, ki je prevedena v mnoge svetovne jezike. Cetinje, ki spet prevzemajo vlogo črnogorske prestolnice, so s svojo izredno bogato zgodovinsko dediščino ohranile svojo starodavno privlačnost. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti: Cetinjski samostan z bogatimi zakladi, Njegoševa rezidenca Biljarda, Dvor kralja Nikole, mnoge imenitne ambasade … Najlepši del današnjega dne pa bo vsekakor vzpon po slikoviti panoramski cesti v Narodni park Lovćen, kjer v istoimenskem pogorju skalnih pobočij in globokih prepadov kraljujeta dva vrhova: Štirovnik (1749 m) ter Jezerski vrh (1657 m). Na nižjem Jezerskem vrhu oz. na “črnogorskem Olimpu” stoji monumentalni Njegošev mavzolej, delo Ivana Meštrovića. Po 461 stopnicah se bomo povzpeli do mavzoleja, z bližnjega razgledišča pa bomo uživali v čudovitem pogledu na gorsko okolico ter Boko Kotorsko. Spust na črnogorsko obalo Jadranskega morja. Za konec dneva nas čaka še Budva, eno najbolj obiskanih turističnih mest v črnogorskem primorju. Leži v Budvanskem zalivu. Mesto je zelo staro in je nastalo na otočku, ki so ga peščeni nanosi sčasoma spojili s kopnim. Za beneškim obzidjem iz 15. stol. se skriva staro mestno jedro z ozkimi uličicami. Na sprehodu po mestu si bomo ogledali glavne znamenitosti. Vrnitev do hotela. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne se bomo sprehodili do Sv. Štefana. Na skalnem otočku je zrasla ribiška vasica, ki se prvič omenja že 1442. Na tem slikovitem otočku je danes luksuzni hotel. Nato nas bo pot vodila v Miločer, do nekdanje poletne rezidence kralja Aleksandra Karadjordjevića, ki stoji na eni izmed najlepših peščenih plaž Sredozemlja. Vožnja v Bar, veliko in moderno mesto na obali, ki slovi po prekrasnih okoliških večjih in manjših plažah. Sprehod do dvorca kralja Nikole, ki so ga zgradili leta 1885 na sami morski obali. Nadaljevanje poti v Ulcinj, znano klimatsko letovišče, saj ima skozi vse leto zelo ugodno klimo. Navdušuje tudi s svojim bujnim mediteranskim rastlinjem, najdaljšimi peščenimi plažami v Evropi ter kristalno čistim morjem. Obiskali bomo staro mestno jedro znotraj obzidja in občudovali imenitne arhitekturne spomenike. Zadnji postanek tega dne bomo naredili ob Skadrskem jezeru, največjem jezeru Balkanskega polotoka, ki si ga delita Črna gora in Albanija. Črnogorski del (okoli dve tretjini jezera) so leta 1983 razglasili za narodni park. S trsjem porasli močvirnati deli jezera nudijo zavetje pticam (okoli 270 različnih vrst), med njimi so tudi v Evropi že zelo redki pelikani. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Boko Kotorsko, prostran in zelo razčlenjen zaliv, ki ga štejejo za najjužnejši evropski fjord in sodi med najlepše zalive na svetu. Z manjšimi zalivi se je vrezal globoko v kopno do vznožja visokih kraških strmih planin Orjen in Lovćen. Prvi postanek bo v Kotorju, mestu, ki ga je Unesco uvrstil med spomenike najvišje kategorije. Leži v najbolj odmaknjenem delu Boke, lahko bi rekli kar v najbolj skritem kotičku zaliva ob vznožju mogočnega Lovćena. Zaradi izjemno slikovite lege in bogatih arhitekturnih spomenikov, ki pripovedujejo o dvatisočletni zgodovini je mesto zares vredno obiska. Sprehod po obzidanem starem delu mesta z ogledom največjih znamenitosti, še posebej imenitnih palač, katedrale sv. Tripuna iz 12. stol. ter zelo zanimivega Pomorskega muzeja Črne gore. Vožnja v Perast, starodavno mesto, ki leži na strateško najpomembnejšem položaju bokokotorskega zaliva, saj je lahko direktno kontroliralo ožino Verige, kjer je potekala morska pot proti Kotorju. Zato nič čudnega, da je bilo njihovo življenje že stoletja nazaj povezano z mornarico, ladjedelništvom, pomorsko šolo … Ogled baročnega mesteca s palačami slavnih pomorskih družin. Pred Perastom ležita otočka sv. Jurija in Gospe od Škrpjela, ki s svojo rajsko lepoto sredi temno modrega morja in visokimi gorami v ozadju jemljeta dih! Za slovo od prelestne Črne gore bomo z ladjico zapluli do otočka Gospe od Škrpjela in obiskali kamnito cerkvico, ki jo v notranjosti krasi kar 68 podob lokalnega baročnega umetnika Tripa Kokolja, eno od oltarnih slik pa pripisujejo slavnemu Tiepolu. Po ogledih vrnitev na kopno in nadaljevanje poti ob razgibanem zalivu veličastne Boke Kotorske proti Hrvaški. Vrnitev v Ljubljano s prihodom v poznih nočnih urah.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 4 polpenzioni (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 4 zvezdicami, vožnja s posebnimi vozili do samostana Ostrog, obvezno lokalno vodstvo po Cetinju in Kotorju, ogled vinske kleti Šipčanik s pokušnjo, plovba z ladjico na otok Gospe od Škrpjela, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Ostale vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS