DOMOV

Čari antične in bizantinske Turčije

mogočne kupole, zgodovinske ostaline in pridih orienta

Prvomajska potovanja

na najlepše destinacije

8 dni

Turčija

Datum

29.04. - 06.05.2019

Cena

689,00 € pri najmanj 35 osebah729,00 € pri najmanj 30 osebah759,00 € pri najmanj 25 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 46,00 €Enoposteljna soba: 150,00 €Križarjenje po Bosporju: 50,00 € / os.

Akontacija

250,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. februarja 2019.

MUZEJ KARIYE – ISTANBUL – PERGE – ANTALIJA – ASPENDOS – SIDE – PAMUKKALE – HIERAPOLIS – DOLINA REKE MENDERES – EFEZ – KUSADASI – PERGAMON – TROJA – DARDANELE – GALIPOLI – ISTANBUL – PALAČA TOPKAPI

Opis poti

Zbirališče potnikov na letališču Jožeta Pučnika v jutranjih urah in polet proti Istanbulu. Po opravljenih mejnih formalnostih se bomo najprej odpeljali do enega izmed najlepših bizantinskih biserov, in sicer do muzeja Kariye. Cerkev je bila zunaj obzidja (kar beseda »kariye« tudi pomeni) zgrajena v času cesarja Justinijana, v 11. stol. pa je bila po križarskih pohodih popolnoma obnovljena. Takrat je tudi dobila čudovit mozaični in freskantski okras s prizori »Vstajenja« in »Poslednje sodbe«. Nato se bomo odpravili do središča mesta, ter si tako med panoramsko vožnjo prvič ogledali mesto, ki nikoli ne spi. Zapeljali se bomo čez del mesta z imenom Kumkapi, armenski del Istanbula, kjer je tudi sedež armenske pravoslavne cerkve. Predel slovi tudi po številnih ribjih restavracijah. Avtobusni ogled bomo nadaljevali v najstarejšem delu Istanbula – Sultanahmet, kjer stojita tudi bizantinska znamenitost Hagia Sophia in Modra mošeja. Zvečer prosto v starem mestnem jedru, kjer si bomo po želji lahko privoščili slavni turški kebab ali znamenito turško specialiteto – mesne kroglice. Nato nočna vožnja iz Istanbula do Antalije.

Dopoldanski prihod na mediteransko obalo v Antalijo. Ta dan se bomo zapeljali do antičnega grško-rimskega mesteca Perge, prestolnico starogrške pokrajine Pamfilije in enega izmed najbogatejših in najuspešnejših mest  v času helenizma. Ogledali si bomo arheološke ostanke gledališča, stadiona in monumentalnih helenističnih vrat. Po nastanitvi v hotelu v Antaliji prosto. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Ta dan nas čaka obisk dih jemajočega rimskega amfiteatra v Aspendosu, ki velja tudi za najbolje ohranjenega v Turčiji. Mesto je bilo v rimskih časih pomembno trgovsko središče, v času Marka Avrelija pa so v sredini 2. stol. zasnovli mogočen amfiteater, ki sprejme okoli 12.000 gledalcev. V poletnem času vsako leto v njem poteka izjemno obiskan »Mednarodni festival opere in baleta«. Nadaljevanje vožnje v znano turško letovišče Side na idiličnem polotoku, o katerem je v 1. stol. pr. n. št. pisal že grški zgodovinar Strabon. Mesto se omenja kot center antičnega piratstva, kjer so tudi v rimskih časih trgovali s sužnji. Arheološko najdišče vabi s čudovitim grškim Apolonovim templjem, ki ga krasi friz Meduzinih glav, v času sončnega zahoda pa tempelj poskrbi za romantično panoramo. Side skrivajo tudi rimski amfiteater iz 2. stol., ki velja za največjega v nekdanji Pamfiliji, saj je sprejel kar 17.000 gledalcev. Po ogledih prosto za oglede in sprehode po želji ali za pogumne – skok v morje na eni izmed plaž v Sidah. Vrnitev v Antalijo, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Pamukkale, enega izmed najlepših naravnih draguljev Turčije. Pamukkale v turščini pomeni »bombažni grad«, sestavljajo ga bele travertinske terase iz karbonatnih mineralov, ki jih za seboj puščajo pritekajoči vodni vrelci. Vroči vodni vrelci so služili za osnovanje term že v 2. stol. pr. n. št., ko se je na vrhu teras razvila antična naselbina Hierapolis, ki skupaj s Pamukkalami od leta 1988 sodi na Unescov seznam svetovne dediščine. Ogled travertinskih teras in arheološkega najdišča na vrhu z Domicijanovim slavolokom, bazenom z antičnimi ostanki Apolonovega templja, nekropole z okoli 1200 sarkofagi in grobnicami iz grškega, rimskega in zgodnjekrščanskega obdobja, martirija sv. Filipa, gledališča z odlično ohranjenimi skenami in muzeja. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja po slikoviti in rodovitni dolini reke Menderes s številnimi nasadi sadja, oljk in bombaža. Reka, ki teče na področju antične pokrajine Karije, s svojimi številnimi okljuki riše vzorec meandra, kar nam pove že s svojim imenom Menderes oz. v stari grščini Maiandros. Oglede bomo nadaljevali v znamenitem Efezu na zahodni obali Male Azije ob Egejskem morju. Mesto je bilo v zgodovini še posebno znano po Artemidinem templju, ki sodi med »sedem čudes antičnega sveta«. Od templja so danes ohranjeni le fragmenti. Sprehod po antičnem področju z ogledi monumentalne Celzijeve knjižnice iz 1. stol., ki jo je dal postaviti rimski konzul in kasneje senator Tiberij Julij Celzij Polemeanij – v sarkofagu pod knjižnico je tudi pokopan. Knjižnica je nekoč hranila kar 12.000 pergamentnih zvitkov. Obiskali bomo tudi grško gledališče, ki naj bi bilo s prostorom za 44.000 gledalcev, največje gledališče antičnega sveta; Hadrijanov tempelj z reliefi rimskih bogov, zgrajen leta 123 v čast cesarjevemu obisku; helenistična Herkulova vrata z reliefom motiva heroja z levom; odeon – nekdaj majhno pokrito gledališče; Domicijanov tempelj … V bližini je tudi hiša, v kateri naj bi živela Jezusova mati Marija. Vožnja v Kusadasi, turško letovišče ob Egejskem morju. Nastanitev v hotelu, prosto za kopanje, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja mimo Izmirja v Bergamo, kjer se nad modernim mestom na hribu nahaja akropola antičnega Pergamona. Prestolnica Pergamonskega kraljestva pod dinastijo Atalidov, se je razvila v 3. stol. pr. n. št., ko je veljala za eno izmed najpomembnejših središč znanja in učenja. Tukaj se je v začetku 2. stol. rodil tudi sloviti zdravnik in filozof Galen, ki je v Pergamonu deloval in zdravil v Asklepijevem svetišču. Ogledali si bomo Trajanov tempelj iz 2. stol., grško gledališče, Atenin tempelj ter arheološke ostanke Zeusovega oltarja, ki so ga odkopali, razstavili in prestavili v Berlin konec 19. stol., kjer je še danes. Nadaljevanje vožnje na sever v Trojo. Ogled domnevne antične Troje, ki jo je v znamenitem epu Iliada opisoval Homer. Leta 1868 jo je odkril slavni arheolog Heinrich Schliemann, danes pa si lahko ogledamo ostanke svetišč in obrambnega zidu, v spomin na trojansko vojno pa stoji rekonstrukcija lesenega trojanskega konja. Vožnja v Canakkale, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Najprej se bomo zapeljali do morske ožine Dardanele oziroma do antičnega Helesponta, ki ločuje maloazijski del Turčije od evropskega in tako povezuje Marmarsko in Egejsko morje. Postanek za razglede. Nato vožnja s trajektom na evropsko stran, na polotok Galipoli in nadaljevanje vožnje v Istanbul. Ogled glavnih znamenitosti: rimskega hipodroma, kjer danes kraljuje mogočen egipčanski obelisk; Modre mošeje s šestimi minareti in z notranjostjo, ki jo prekriva kar 20.000 ročno izdelanih modrih keramičnih ploščic; Hagie Sophie, bizantinskega bisera, ki ga je v 6. stol. dal postaviti Justinijan in danes velja za eno najlepših stavb na svetu. V bližini si bomo ogledali tudi monumentalno rimsko podzemno cisterno, ki jo zaradi velikosti imenujejo kar bazilika. Strop cisterne podpira 336 marmornih stebrov, ki naj bi jih v času Justinijana postavljalo okoli 7000 sužnjev. Prosto za večerjo po želji ali možnost križarjenja po Bosporju z večerjo na ladji (odločitev in plačilo vodniku na poti). Nastanitev v hotelu in nočitev.

Zajtrk. Sprehodili se bomo do palače otomanskih sultanov Topkapi, ki je svojo funkcijo opravljala skoraj 400 let. Čudovit preplet vrtov, dvorišč in stavb nam pričara vtis nekdanje veličine turškega imperija. Čas bo tudi za obisk največjega bazarja z okoli 4000 trgovinami!  Sledi prevoz na letališče in polet proti Ljubljani, kjer bomo pristali v večernih urah.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: letalski prevoz na relaciji Ljubljana-Istanbul-Ljubljana, vse letališke in varnostne pristojbine (v znesku 124,50 EUR, veljavne na dan izračuna in se lahko spremenijo), 5 polpenzionov in 1 nočitev z zajtrkom (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 4 zvezdicami, vožnje z avtobusom po Turčiji po programu, vožnja s trajektom, osnovno nezgodno zavarovanje, obvezno lokalno vodstvo ves čas potovanja, naše vodstvo in organizacija. Vstopnine niso vračunane.

Doplačilo po želji za križarjenje po Bosporju z večerjo: 50,00 Eur za osebo

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS