DOMOV

Canal du Midi

pokušnja žlahtnega Bordojca v domačem okolju!

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

6 dni

Francija

Datum

15.08. - 20.08.2019

Cena

849,00 € pri najmanj 40 osebah929,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 270,00 €Odpovedni riziko: 46,45 €

Akontacija

300,00 €

Prijavnina

15 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2019.

Zamisel o gradnji kanala oz. vodne poti, ki bi povezovala sredozemsko morje z atlantskim oceanom, je že zelo stara, saj je mučila že Rimljane. Kasneje so si s kanalom belili glave razni francoski kralji, pa vse skupaj ni obrodilo sadov. Šele inženir Pierre-Paul Riquet je v času vladanja Ludvika XIV. naredil načrte in jih tudi izpeljal. Z gradnjo kanala so začeli leta 1666, končali pa 1681. Dolžina kanala, ki poteka med mestom Toulouse in pristaniščem Sete ob Sredozemskem morju, znaša 240 km. Leta 1856 so z gradnjo stranskega kanala reke Garone (193 km) resnično povezali Sredozemlje z Atlantikom in tako izjemno skrajšali vodno pot, saj ladjam, ki so bile iz Sredozemlja namenjene na Atlantik ali obratno, ni bilo treba pluti okoli Gibraltarja!

To je bil za tiste čase gigantski gradbeni dosežek mednarodnega pomena.

 “Canal du Midi” ali po naše “Južni prekop” je danes na Unescovem seznamu svetovne naravne in kulturne dediščine.

Z nadvse slikovito plovbo po kanalu bomo spoznali zakaj!

 

AIX-EN-PROVENCE – BÉZIERS – TOULOUSE – BORDEAUX – ST. ÉMILION

ATLANTSKE SIPINE – BIARRITZ – ST-JEAN-DE-LUZ – CARCASSONNE

Opis poti

dhod iz Ljubljane ob 4. uri. Vožnja mimo Benetk in Genove ter ob Azurni obali v notranjost večno lepe Provanse. Z ogledi bomo začeli v kraju Aix-en-Provence, stari prestolnici Provanse, ki jo krasi več kot sto vodnjakov. Da je kraj povezan z vodo, nam pove že staro rimsko ime Aquae Sextiae. Mesto je doživelo največji razcvet v 17. in 18. stol., ko so zgradili zelo lepo okrašene palače. Vse to bomo na sprehodu po mestu tudi videli, obiskali pa bomo tudi katedralo. Še vožnja do našega hotela. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Béziers, mesto, ki je cvetelo že pred prihodom Rimljanov v te kraje. Tukaj se je rodil Pierre-Paul Riquet (1604-1680), snovalec in graditelj velikega prekopa “Canal du Midi”. V pristanišču se bomo vkrcali na ladjo in se odpravili na odkrivanje zgodovinskega kanala. Z ladjo se bomo po “vodnih stopnicah” s pomočjo 9 zapornic povzpeli na hrib in nadaljevali plovbo skozi legendarni tunel Malpas na podeželje ljubkim vasicam nasproti. Naša plovba v senci stoletnih platan bo mirna in prijetna, na ladji si bomo privoščili tudi kosilo. Po izkrcanju bomo spet nadaljevali vožnjo z našim avtobusom. Vožnja v Narbonne, nekoč cvetoče antično mesto in veliko mediteransko pristanišče. Danes je na seznamu francoskih umetnostno-zgodovinskih mest. Ogledali si bomo gotsko katedralo sv. Justa iz 13. stol., ki je glavni umetnostni spomenik v mestu. In še zanimivost: s Canalom du Midi ga povezuje Canal de la Robine. Vožnja v Toulouse. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Živahni in iz rdeče opeke zgrajeni Toulouse je danes šesto francosko mesto po velikosti. Zgodovina mesta je več kot imenitna: prestolnica Vizigotov, prestolnica Akvitanije, razcvet pod vlado dinastije Raymond, katerih dvor je bil eden najbolj kulturnih v vsej tedanji Evropi, albižanska kriza … V mestu je nekaj zelo pomembnih spomenikov, ki jih bomo na sprehodu tudi videli: romanska bazilika sv. Saturnina, gotska cerkev jakobincev, mestna hiša Capitole … Nato bo spet na vrsti plovba z ladjo, tokrat po reki Garoni. Odkrivali bomo lepote starega mesta, se vozili pod romantičnimi mostovi, pot nam bodo spet prekrižale zapornice, pluli bomo po kanalu Brienne vse do križišča treh kanalov: Midi, Brienne ter stranskega kanala Garone. Torej, spoznali bomo glavne in najbolj atraktivne vodne poti v Toulousu. Nato bomo popotovanje spet nadaljevali z avtobusom. Naslednji postanek bo v mestecu Moissac, ki se je razvilo okoli opatije sv. Petra ob reki Tarn ter na obeh bregovih kanala Garone. Slovi tudi po posebno sladkem belem grozdju “chasselas”, ki uspeva tod. Sprehod po slikovitem mestecu. Vožnja v Bordeaux. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Bordeaux, prestolnica departmaja Gironde in sodobno pristanišče, ima slikovito lego ob izlivu reke Garone v Atlantski ocean. Elegantno mesto so zaznamovali pomembni zgodovinski dogodki ter vinogradništvo v zaledju, ki z okoli 135.000 ha predstavlja največji “vinograd” žlahtnih vin na svetu. Na sprehodu po mestu si bomo ogledali glavne znamenitosti: mestno hišo, katedralo, gledališče, pristanišče … Nato se bomo odpravili v St. Émilion, eno od najlepših vinogradniških področij Bordeauxa, ki slovi po rdečih vinih. Ogled srednjeveškega mesta, predvsem njegovih podzemnih znamenitosti. Odpravili se bomo tudi v vinograd, obiskali vinsko klet in slavnega bordojca tudi poskusili. Seveda bomo lahko ta žlahtna vina tudi kupili. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja do Atlantskega oceana, kjer bomo občudovali moč narave: največjo peščeno sipino v Evropi Dune du Pilat, ki doseže višino 114 m in se še vedno spreminja. Z vrha je čudovit razgled na Srebrno obalo oz. Côte d’Argent, na dolgo in ravno obalo s prekrasnimi peščenimi plažami, ki se razprostira od širokega rečnega ustja Gironde pa skoraj vse do španske meje. Za prostranimi plažami se vzdigujejo mogočne sipine. Zares nenavaden pogled! Nadaljevanje poti po pokrajini Landes, nekoč neprijaznemu predelu močvirnih pašnikov, ki ga zdaj pokrivajo koristni borovi gozdovi, v deželo francoskih Baskov, ki se razprostira na jugozahodu Francije v Gaskonjskem zalivu. Obiskali bomo mondeni Biarritz, ki zaradi odličnih hotelov in plaž z najbolj drobnim peskom, uživa svetoven ugled. Sprehodili se bomo po mestu in spoznavali najimenitnejše stavbe in promenade. Nato bo na vrsti St-Jean-de-Luz, dragulj baskovske obale, ribiško pristanišče in priljubljeno letovišče z razgibanimi pročelji in prelepimi peščenimi plažami, ki slovi po cerkvi sv. Janeza Krstnika posebne baskovske arhitekture z notranjimi balkoni – tu se je leta 1660 poročil Ludvik XIV. s špansko infantinjo Marijo Terezo in tako je za kratek zgodovinski hip mali St-Jean-de-Luz postal francoska prestolnica. Ogledi. Nadaljevanje vožnje proti našemu hotelu. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Nadaljevanje vožnje v slikoviti Carcassonne, srednjeveško mesto znotraj močno utrjenega obzidja z mnogimi obrambnimi stolpi – odličen primer vojaške arhitekture (na Unescovem seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine). Sprehod po mestu nas bo popeljal v zgodovino. Videli bomo mogočno obzidje, grad Comtal, baziliko sv. Nazarija … Mesto leži ob Južnem prekopu oz. ob “Canal du Midi”, zato je prav, da se še zadnjič srečamo z njim. Z ladjo se bomo zapeljali na nadvse romantično plovbo pod mestom na mirno in zeleno podeželje, se srečali s starimi drevesi in še zadnjič užili čare Riquetovih gradbenih dosežkov! Nato vrnitev proti domu. Vožnja po južni Franciji (nočna vožnja) in dalje po severni Italiji. Prihod v Ljubljano v dopoldanskih urah naslednjega dne.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 5 polpenzionov (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih z 2 in 3 zvezdicami, vse vožnje z ladjami po programu, 1 kosilo na ladji, pokušnja bordojca v vinski kleti, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS