DOMOV

Alzacija in Burgundija

Slikoviti deželi vinogradov in žlahtne kapljice

Prvomajska potovanja

na najlepše destinacije

4 dnevi

Francija

Datum

02.05. - 05.05.2019

Cena

339,00€ pri najmanj 45 osebah389,00€ pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 19,45€Enoposteljna soba: 140,00€

Akontacija

120,00€

Prijavnina

15€ za prijavo

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. februarja 2019.

Strasbourg – Colmar – Riquewihr – Grad Haut-Koenigsburg – Dijon – Opatija Fontenay – Noyers – Vezelay – Beaune

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Münchna in Stuttgarta proti Franciji. Naš današnji cilj je Alzacija, dežela na levem bregu Rena med Juro in Vogezi. Ustavili se bomo v lepem in nadvse zanimivem Strasbourgu, alzaški prestolnici z bogato zgodovino, ki je od leta 1949 sedež Sveta Evrope. Njegovo predmestje kaže videz moderne prestolnice, toda samo mestno jedro s svojo staro alzaško arhitekturo nehote povrne obiskovalca za nekaj stoletij nazaj. Sprehod po starem delu mesta do mogočne gotske katedrale Notre-Dame. Nadaljevanje vožnje po gosto naseljenem in obdelanem nižinskem svetu v Colmar, prestolnico Zgornje Alzacije, pa tudi prestolnico alzaških vin. Sprehod po slikovitem starem mestnem jedru, kjer nas bodo očarale s tramovi narejene hiše, okrašene s stolpiči, štrlečimi okni, balkoni in raznobarvnim cvetjem. Vožnja v hotel. Nočitev.

Zajtrk. Alzacija zaradi ugodnega podnebja slovi po vinogradih in več kot odličnih vinih. Odpravili se bomo po stari alzaški vinski cesti in spoznavali glavne znamenitosti. Ogledali si bomo nekaj pravljično lepih vasic, kjer je vinogradništvo glavna panoga, med njimi Kayserberg, Riquewihr in Ribeauville. Obiskali bomo tudi eno izmed starih vinskih kleti, kjer bomo slišali marsikaj zanimivega in poskusili nekaj vrst vina. Nato se bomo povzpeli do mogočnega srednjeveškega gradu Haut-Koenigsburg, ki gnezdi na strateški lokaciji na pobočju Vogezov nad alzaško ravnino. Videli bomo bogato opremljeno notranjost ter srednjeveški vrt. Grad je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih atrakcij Alzacije. Nadaljevanje vožnje mimo Besançona v Dijon, prestolnico Burgundije, gričevnate dežele ob pomembni trgovski poti, ki je nekoč povezovala severno Evropo s Sredozemljem. Prosto za večerjo po želji. Nastanitev v hotelu in nočitev.

Zajtrk. Ogled Dijona, velikega vojvodskega mesta: Vojvodske palače, sedež nekdanjih vladarjev, kjer je cvetela viteška kultura, in cerkve Notre-Dame, ki velja za mojstrovino gotske arhitekture 13. stol. Nadaljevanje vožnje po razgibani Burgundiji do opatije Fontenay, ki jo je v začetku 12. stol. ustanovil sv. Bernard, eden največjih duhovnih voditeljev srednjega veka. Sodi med najstarejše cistercijanske samostane v Evropi. Ogled opatije, ki je skoraj do popolnosti ohranila značilno cistercijansko romansko arhitekturo. Nato vožnja po severni Burgundiji skozi ljubke vasi ter mimo vinogradov, kjer pridelujejo znano belo vino chablis, ki je ime dobilo po osrednji vasi tega vinorodnega področja. Spet bomo obiskali vinsko klet, kjer bomo okušali slastno kapljico. Popoldne bomo obiskali še slikovito vasico Vezelay, ki se sonči na skalnem hrbtu pogorja Morvan in slovi po veličastni baziliki sv. Magdalene. Prekrasna romanska arhitektura izjemno velike bazilike, katere začetki segajo v 11. stol., prevzame še tako ravnodušnega obiskovalca. Prosto za večerjo po želji. Vrnitev v hotel in nočitev.

Zajtrk. Vožnja na jug v Nuits-St-Georges, središče vinskega področja Côte de Nuits, ki slovi po odličnih rdečih vinih. Po krajšem postanku nadaljevanje vožnje v Beaune, prestolnico burgundskih vin, ki leži v srcu najbolj kakovostnih vinogradov, znano pa je tudi z imenom “mesto umetnosti in zgodovine”. Trto so zasadili že v rimskih časih in burgundska vina tega okoliša so bila zelo cenjena na dvoru burgundskih vojvod, ki so se kasneje od tod preselili v Dijon. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti, predvsem pa Hôtel-Dieu, zavetišča in bolnišnice za revne, ki jo je v 15. stol. ustanovil Nicolas Rolin, delovala pa je vse do leta 1971. Popolnoma ohranjena flamsko-burgundska arhitektura bolj spominja na palačo. Elegantna stavba v veliki dvorani skriva izredno umetnino – poliptih, kjer je naslikana “Poslednja sodba”, ena najboljših gotskih podob. Obiskali bomo tudi eno izmed zgodovinskih vinskih kleti ter poskusili več vrst vina. Slovo od vinorodnih krajev in vrnitev proti domu. Vožnja mimo Lyona, Torina, Milana, Verone in Benetk s prihodom v Ljubljano v poznih nočnih urah.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 3 nočitve z zajtrkom v hotelih z 2 in 3 zvezdicami (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC), osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS