DOMOV

26. pomladansko romanje v Italijo: SV. ALOJZIJ IN MOGOČNI BENEDIKTINSKI SAMOSTANI

Duhovno vodstvo: upok. nadškof msgr. Alojz Uran

Romanja

z duhovnim vodstvom

3 dnevi

Italija

Datum

05.04. - 07.04.2019

Cena

Pohitite s prijavo!

279,00€ za osebo

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 13,95€Enoposteljna soba: 50,00€

Akontacija

100,00€

Prijavnina

15,00€

26. TRADICIONALNO POMLADANSKO ROMANJE

 

SV. ALOJZIJ IN MOGOČNI BENEDIKTINSKI SAMOSTANI

 

CASTIGLIONE DELLE STIVIERE – CREMONA

NONANTOLA – MODENA – SAN BENEDETTO PO

Duhovno vodstvo: upok. nadškof msgr. Alojz Uran

 

“NA ŠESTINDVAJSETO ROMANJE SE BOMO PODALI V SOSEDNJO ITALIJO. PRVI DAN BOMO OBISKALI ROJSTNI KRAJ SV. ALOJZIJA GONZAGE, ZAVETNIKA MLADINE IN TUDI MOJEGA NEBEŠKEGA ZAVETNIKA. PRVA SV. MAŠA NAŠEGA ROMANJA BO V CERKVI, KJER JE BIL KRŠČEN. OBISKALI BOMO SLAVNE SAMOSTANE IN ZADNJI DAN OBHAJALI SVETO MAŠO V VELIKI BAZILIKI BENEDIKTINSKEGA SAMOSTANA OB REKI PAD. V ENI OD KAPEL POČIVA SKROMEN SVETNIK SV. ANZELM. IZ DALJNE ARMENIJE JE NAJPREJ OBISKAL VELIKE BOŽJE POTI – OD JERUZALEMA, RIMA, SANTIAGA DE COMPOSTELE IN TOURSA IN SE KONČNO USTAVIL V SKROMNI CELICI SAMOSTANA OB PADU TER Z GESLOM ORA, LEGE ET LABORA (MOLI, BERI IN DELAJ) POMAGAL BENEDIKTINSKIM MENIHOM. PREBIRANJE BOŽJE BESEDE NAJ NAS TOKRAT PRIPRAVI NA PRAZNIK VSTAJENJA IN ŽIVLJENJA. ŠE POSEBEJ PA BOMO SV. ALOJZIJU PRIPOROČILI NAŠO MLADINO.”

– upok. nadškof msgr. Alojz Uran

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Sežane (en avtobus po Vipavski dolini) v Italijo. Nadaljevanje vožnje mimo Padove in Verone v Castiglione delle Stiviere, ki se razprostira na gričku južno od Gardskega jezera. Tu se je v bogati plemiški družini Gonzaga leta 1568 rodil priljubljeni svetnik Alojzij, zavetnik mladine. V katedrali, kjer je bil krščen, bo prva sveta maša našega romanja. Nato se bomo sprehodili do bazilike sv. Alojzija, ki hrani svetnikove relikvije. Castiglione slovi tudi kot kraj ustanovitve Rdečega križa. Nadaljevanje poti proti Cremoni, kjer bomo na obrobju mesta obiskali cerkev sv. Sigismunda, ki je nekoč pripadala samostanu menihov sv. Hieronima, danes pa so tu sestre dominikanke. Notranjost cerkve je čudovito poslikana s freskami cremonske šole in slovi kot biser manierizma v severni Italiji. Še vožnja v deželo z imenom Emilia-Romagna v hotel. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja po Padski nižini v Nonantolo, kjer kraljuje opatija sv. Silvestra. V 8. stol. jo je ustanovil benediktinec sv. Anzelm, svak langobardskega kralja Astolfa, in slovi kot najpomembnejše srednjeveško versko središče. Umetnostna, kulturna in zgodovinska dediščina samostana je neprecenljiva. Dan bomo začeli s sveto mašo v samostanski baziliki, eni najlepših romanskih cerkva v Evropi. Pod visoko dvignjenim prezbiterijem je znamenita kripta z več kot 60 stebri, katerih kapiteli so mojstrsko okrašeni, segajo v čas od 8. do 12. stol. Ogledali si bomo tudi muzej s samostanskimi zakladi: dragocene papeške in vladarske listine ter dokumenti, relikvija Kristusovega križa, glasbeni kodeksi, graduali, umetnine … Vožnja v Modeno, škofijsko in univerzitetno mesto s prostranimi trgi. Sprehodili se bomo do mogočne romanske katedrale, posvečene Mariji Vnebovzeti, ki predstavlja srce mesta. Zaradi svoje lepote in arhitekturne harmonije si je prislužila mesto na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Občudovali bomo razgibano pročelje, ekspresivno notranjost ter 88 m visok romanski zvonik iz belega marmorja z imenom Ghirlandina. Tu bomo zapeli litanije Matere Božje. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v San Benedetto Po. Tu so na otoku med rekama Pad in Lirone leta 1007 zgradili benediktinski samostan Polirone, ki je skozi stoletja odigral pomembno versko, kulturno in politično vlogo v zgodovini italijanskega redovništva. Žal ga je Napoleon leta 1797 ukinil. Monumentalne zgradbe, kot so cerkev, križni hodniki, kapiteljska dvorana, redovne celice, refektorij, kleti … pričajo o izredni pomembnosti samostana. Ogled samostanskega kompleksa, kamor sodi tudi zanimiv muzej o življenju v Padski nižini. Sklepna maša našega romanja bo v prelepi Marijini samostanski baziliki, ki je stvaritev renesančnega umetnika Giulia Romana. Sledi skupno kosilo in veselo druženje. Slovo od lepega mesta in vrnitev proti domu. Vožnja mimo Verone in Benetk v Ljubljano.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 polpenziona (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, skupno kosilo s pijačo (kozarec vina ali brezalkoholne pijače) tretji dan, osnovno nezgodno zavarovanje, duhovno vodstvo, naše vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane in bodo cca. 20,00 EUR za osebo.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

KONTAKTIRAJTE NAS