DOMOV

Obvestilo o začetku stečajnega postopka

Spoštovani,

 

obveščamo vas, da je bila agencija Quo Vadis d.o.o. zaradi razvoja in posledic epidemije, ki imajo na turistični sektor katastrofalne posledice, primorana sprožiti stečajni postopek.

 

Lani smo glede na leto 2019 beležili več kot 95% padec prometa, trend upada prometa pa se nadaljuje tudi v letu 2021. Zaradi strogih in spreminjajočih se epidemioloških ukrepov Slovenije in drugih držav, zlasti z omejitvami svobode gibanja znotraj države in preko državnih meja, zaprtjem hotelov, muzejev, galerij, ter ostalih s turizmom povezanih ponudnikov, imamo agencije popolnoma zvezane roke za kakršnokoli redno in predvidljivo poslovanje. Strinjamo se, da je skrb za zdravje na prvem mestu. Epidemiološki ukrepi ciljajo na omejevanje fizičnega stika in mobilnosti ter druženja v zaprtih prostorih, ki pa so nepogrešljiv dejavnik potovalnega turizma. Spomnimo, s koncem februarja 2020 smo zaradi širjenja novega korona virusa med prvimi začeli z odpovedovanjem aranžmajev v Italiji, prvi val epidemije je nato onemogočil celotno pomladno sezono. Poleti smo beležili nekoliko večje zanimanje za poletne in jesenske aranžmaje, a smo jih zaradi ukrepov sosednjih držav in posledično premalo prijavljenih uspeli realizirati le v manjšem in zelo okrnjenem obsegu, drugi val epidemije pa je z zaprtjem celotnega dela turističnega gospodarstva onemogočil nadaljnje poslovanje.

Vsi do sedaj sprejeti paketi pomoči s strani države nam niso pomagali v zadostni meri, da bi lahko nadaljevali s poslovanjem.

 

V nasprotju s stališči dela javnosti, so turistični boni prinesli pomoč le ozko usmerjenemu segmentu turističnega gospodarstva – turističnim namestitvam oz. v največji meri večjim termalnim in obmorskim hotelom. Vsi ostali – potovalne agencije, turistični vodniki in prevozniki turističnih avtobusov, kongresni turizem, mestni hoteli, manjši namestitveni obrati in drugi – pa od omenjenega ukrepa nismo imeli kaj dosti.

V začetku maja 2020 so bile sprejete zakonske določbe o vrednotnicah, s katerimi so se zapadle obveznosti agencij do potrošnikov zaradi epidemije odložile do sredine leta 2021. Z drugimi besedami, država je agencijam dala le dodaten čas za prilagoditev poslovanja, ni pa prevzela obveznosti poplačila nase. Za vrednotnice smo sicer pričakovali, da se bo po vzoru številnih evropskih držav zanje uredilo državno jamstvo potrošnikom. A dolgotrajnost epidemioloških ukrepov in spremenjene potovalne navade potnikov izničujejo že tako omejeno dodano vrednost vrednotnic.

Druge oblike pomoči so bodisi neznatnega obsega bodisi v dani situaciji nerealne, na primer ponudba kreditov, za katere si ne predstavljamo, s čim in na kakšen način jih lahko odplačamo, če gospodarske panoge, s katero se ukvarjamo, trenutno praktično ni. Po naši oceni in predvidevanju drugih strokovnjakov bo proces okrevanja za turizem, s katerim se ukvarjamo sami – skupinska turistična potovanja, večleten.

 

Ker tudi v prihodnjih mesecih glede na trenutno epidemiološko situacijo ne pričakujemo, da bi v večji meri prišlo do zagona organiziranega potovalnega turizma, je bila žal edina možnost prenehati s poslovanjem.

Kot vsako leto, smo tudi v začetku lanskega leta vplačali avanse številnim namestitvenim ponudnikom in prevoznikom, saj na ta način zagotovimo, da so kapacitete rezervirane za naše potnike. Žal smo prejeli povrnjen le manjši del vplačanega, večina partnerjev, s katerimi smo sodelovali, pa sredstev ne vrača, številni so nas obvestili o začetkih stečajev.

Kljub krčenju stroškov in racionalizaciji poslovanja, odpuščanju zaposlenih, ki so bili dolgoletni nepogrešljivi člani naše ekipe, vsem drugim ukrepom ter poskusom rešitve podjetja, nam kot manjšemu podjetju ni uspelo priti do ugodnih rešitev, za letošnje leto pa se ravno tako napoveduje izjemno slaba sezona ter posledično dolgotrajno okrevanje turističnega sektorja.

Pretreseni smo in žal nam je, da se je morala zgodba, ki smo jo kot majhno podjetje pisali skoraj 30 let, ko smo s številnimi potniki postali že pravi prijatelji, zaključiti na takšen način. Vedno smo si prizadevali za kvalitetne storitve, z nami so potovali številni zadovoljni popotniki, a tako obširnega zaprtja in s tem onemogočenja poslovanja nismo uspeli preživeti, saj je epidemiološka situacija večja od naših zmožnosti.

Na tem mestu bi se radi še enkrat zahvalili vsem za podporo in vzpodbudne besede, razumemo tudi tiste, ki ste bili do nas nejevoljni.

Zahvaljujemo se vam za zaupanje, ki ste nam ga izkazali, in vas prosimo za razumevanje.

 

Potovalna agencija Quo Vadis

——-

Kontakt stečajne upraviteljice:
Brina Artač
01 438 40 40

Svojo terjatev v roku treh mesecev od začetka oklica prijavite v stečajno maso.

Terjatev v stečajno maso prijavite tako, da na sodišče, ki vodi stečajni postopek, pošljete dokument, v katerem navedete svojo terjatev, ki jo imate do dolžnika.