DOMOV

Najlepše razstave 2019/2020

Umetnostnozgodovinski navdušenci in ljubitelji razstav bodo konec letošnjega leta, pa tudi v prihodnjem letu lahko prišli na svoj račun. V bližnjo okolico prihajajo namreč izjemne razstave, ki jih nikakor ne smete zamuditi, saj bodo na ogled dela, ki le redko zapustijo matične muzejske in galerijske zbirke. Preverite, na katerih razstavah vse lahko ujamete svoje najljubše slikarje, kiparje in druge umetnike, ki vas bodo popeljali v čudoviti svet umetnosti!

 

V članku smo za vas pripravili izbor naslednjih razstav:

 

Dunaj: razstava »Cézanne, Matisse in Hodler«

Padova: razstava »Van Gogh, barve življenja«

 

Opis minulih razstav:

 

Conegliano: razstava »Od impresionistov do Picassa«

Verona: razstava »Čas Giacomettija – Od Chagalla do Kandinskega«

Milano: razstava »Od Van Gogha do Picassa«

Padova: razstava »Van Gogh, Monet in Degas«

Bologna: razstava »Chagall, sanje in magija«

 

 

Prihajajoče razstave:

 

Dunaj: razstava »Cézanne, Matisse in Hodler«

 

V dunajsko galerijo Albertina spomladi prihajajo na ogled najlepša dela iz Hahnloserjeve zbirke, ki velja za eno izmed najpomembnejših zasebnih zbirk francoske moderne umetnosti. Dela sta med leti 1905 in 1936 zbrala velika umetnostna mecena Arthur in Hedy Hahnloser-Bühler ter njuni prijatelji Pierre Bonnard, Ferdinand Hodler, Henri Matisse in Félix Vallotton, kasneje pa so se pridružili še Cézanne, Renoir, Toulouse-Lautrec, Van Gogh in drugi.

 

Na razstavi bo na ogled cca. 120 del, ki prihajajo iz omenjene zbirke ter iz Umetnostnega muzeja v Bernu in Umetnostnega muzeja Winterthur. Poudarek bo na najlepših motivih Cézanna, Matissa in Hodlerja.

Na Dunaju si lahko razstavo s strokovnim vodstvom v slovenskem jeziku ogledate v organizaciji naše agencije.

Obiščite razstavo v Albertini

 

Padova: razstava »Van Gogh, barve življenja«

V Padovo naslednjo jesen prihaja izjemna razstava, posvečena velikemu postimpresionističnemu slikarju Vincentu van Goghu, ki jo pripravlja ena izmed najpomembnejših fundacij na področju umetnosti v Italiji Linea d’ombra ob svoji 25-letnici obstoja.

 

Razstava »Van Gogh, barve življenja« se posveča slikarjevemu celotnemu opusu in želi predstaviti vsa glavna stičišča na njegovi umetniški poti. Spoznali bomo kraje, ki so ga fascinirali s svojo zgodovino in pojavnostjo, analiziran bo odnos med naravo in mesti ter med človeško notranjostjo in slikarjem samim. Delom na razstavi bomo sledili kot v nekakšnem itinerariju, ki nam bo predstavil van Goghovo evolucijo skozi njegovo bivanje v Belgiji, na Nizozemskem in v Franciji. Na ogled bo okoli 80 van Goghovih del Muzeja Van Gogh v Amsterdamu, Muzeja Kröller-Müller iz Otterloja in drugih ameriških in evropskih umetniških zbirk, videli pa bomo tudi 25 del drugih velikih slikarjev, ki so vplivali na van Goghov razvoj, na ogled bo Monet, Pissarro, Seurat, Gauguin, Signac …

 

Brabant, kjer se je van Gogh rodil, bo v ospredju v prvem delu razstave. Poseben poudarek bo na krajinskih motivih, hkrati pa tudi na upodabljanju figur, še posebno kmetov in tkalcev pri delu v Neuenenu, kmetov v Ettenu in v okolici Haaga, starejših oseb v hospicu in družinskih prizorov.

 

Drugi del razstave se posveča času, ki ga je van Gogh preživel v Parizu in njegovi okolici ter postavlja v ospredje mogočne krajinske kompozicije, kjer se prepletajo gosti nanosi barv, ki misteriozno prepletajo učinke dih jemajoče narave in njenih atmosferskih pojavov. Na razstavi bo tudi znameniti avtoportret s klobučevinastim pokrivalom, ki prihaja iz slavnega muzeja v Amsterdamu, občudovali bomo figuralne kompozicije iz obdobja Roulina in Ginouxa, pa vse do čudovitih del upodabljanja narave iz Saint-Rémya in Auversa.

Izjemno razstavo si lahko ogledate v organizaciji naše agencije s strokovnim vodstvom umetnostnega zgodovinarja v slovenskem jeziku.

Preverite podroben program

 

Minule razstave

 

Conegliano: razstava »Od impresionistov do Picassa«

 

 

V palačo Sarcinelli v bližnji italijanski Conegliano prihaja 60 del največjih imen slikarstva 19. in 20. stol., ki so prepotovali 11.000 km iz južnoafriške Umetnostne galerije v  Johannesburgu, ki velja za najpomembnejšo galerijsko ustanovo afriške celine. Na ogled bodo dela angleškega slikarstva 19. stol., čudovite kompozicije velikih evropskih impresionističnih slikarskih imen ter dela slikarskih smeri z začetka 20. stol.

 

Razstava se posveča zapuščini Lady Florence Phillips, ki je bila pomembna južnoafriška podpornica in zbirateljica umetnosti in ena izmed ustanoviteljic Umetnostne galerije v Johannesburgu v začetku 20. stol. Zbirka obsega dela Gabriela Rossettija, Pabla Picassa, Clauda Moneta, Edgarja Degasa, Augusta Rodina, Camilla Pissarroja, Henrya Moora in drugih.

 

Verona: razstava »Čas Giacomettija – Od Chagalla do Kandinskega«

 

 

V veronsko palačo Gran Guardia prihaja razstava “Čas Giacomettija – od Chagalla do Kandinskega”, na kateri bo moč občudovati dela iz slovitega muzeja moderne umetnosti Fondation Maeght, ki se nahaja v bližini francoske Nice in velja za najpomembnejšo muzejsko ustanovo umetnosti 20. stol. v Evropi. Na razstavi bo okoli 100 slikarskih, kiparskih in risarskih del najpomembnejših umetniških imen, ki so ustvarjala med vojnama v Parizu.

 

Velik del razstave je posvečen Albertu Giacomettiju, enemu izmed najpomembnejših kiparjev 20. stol., na katerega sta vplivala predvsem kubizem in nadrealizem, posvečal pa se je predvsem figuralnim kompozicijam. Na razstavi ga bodo spremljala dela Kandinskega, Braquea, Chagalla, Mirója in drugih.

 

Milano: razstava »Od Van Gogha do Picassa«

 

 

V milansko kraljevo palačo prihaja razstava »Od Van Gogha do Picassa« iz fundacije Salomon R. Guggenheim, ki je dela leta 1965 prejela od Heinricha in Justina K. Thannhauserja, pomembnih nemških zbiralcev umetniških del. Oče in sin sta v prvi polovici 20. stol. igrala pomembno vlogo v razvoju moderne umetnosti v Evropi ter sodelovala pri ustanovitvi Moderne galerije v Münchnu.

 

Na razstavo v Milanu bo petdeset najlepših del največjih umetnikov impresionizma, postimpresionizma in avantgardnih smeri 20. stol. Uživali boste ob Paulu Cézannu, Augustu Renoirju, Edgarju Degasu, Paulu Gauguinu, Edouardu Manetu, Claudu Monetu, Vincentu van Goghu in Picassu.

 

Če ste že v Milanu, skočite še do slavne pinakoteke Brera, kjer so predstavljeni vrhunski italijanski slikarji, med njimi Mantegna, Veronese, Signorelli, Canaletto, Guardi, Tiepolo, pa tudi nekaj tujih imen kot sta Rubens in Rembrandt. Občudujete pa lahko tudi slavno Bellinijevo “Pieta”, Tintorettov “Čudež sv. Marka” ter Rafaelovo “Marijino poroko”.

 

Padova: razstava »Van Gogh, Monet in Degas«

Slika sejalca na polju

Slavni Sejalec

Palača Zabarella v Padovi gosti novo razstavo “Van Gogh, Monet in Degas”, kjer bodo na ogled dela iz zbirke Paula Mellona in njegova žene Rachel »Bunny« Lambert, dveh pomembnih mecenov 20. stol. Videli bomo več kot sedemdeset del Edgarja Degasa, Eugèna Delacroixa, Clauda Moneta Pabla Picassa, Vincenta van Gogha in drugih. Umetnine so danes del zbirke Mellon francoske umetnosti v Galeriji lepih umetnosti Virginia v Richmondu in obsegajo umetnostno obdobje od sredine 19. stol. do zgodnjih let 20. stol. oziroma od romantike do kubizma.

 

Paul Mellon, sin Andrewa Mellona, enega izmed najbogatejših ameriških bankirjev in zbiralcev umetniških del, ki je imel velike zasluge tudi za ustanovitev Narodne galerije v Washingtonu leta 1937, je več kot tisoč del očetove zbirke podaril washingtonski Narodni galeriji. Navduševal se je predvsem nad angleško umetnostjo, po poroki z Rachel »Bunny« Lambert, ki je bila velik frankofil, pa se je preusmeril v zbiranje najlepših del francoske sodobne umetnosti. Prav ta dela so del zbirke v Richmondu, ki sedaj prihaja v padovansko palačo Zabarella.

 

Bologna: razstava »Chagall, sanje in magija«

 

Bolonjska palača Albergati pripravlja razstavo »Chagall, sanje in magija«, ki bo na ogled postavila 160 del slavnega rusko-francoskega umetnika Marca Chagalla (1887–1985) belorusko židovskih korenin. Bil je pionir modernizma in najpomembnejši židovski umetnik, v pariških letih je prepletal motive kubizma, simbolizma in fauvizma, nato pa ustvarjal v smeri magičnega nadrealizma. V njegovih delih so vidne ideje židovske, zahodne in ruske kulture, upodabljal je svojo ljubezen do literature, verskih prepričanj, naklonjenost do njegove Belle.

 

V Chagallovih kompozicijah najdemo njegovo zgodbo, polno spominov na otroštvo, pravljice, sanje in izmišljene pokrajine, kjer nastopajo resnični ali namišljeni liki, ki so se množili v umetnikovi domišljiji, in kjer težko razločimo med resničnostjo in sanjami.

 

Razstava je razdeljena na pet sklopov, ki povezujejo vse teme, ki so zanimale Chagalla: otroštvo in ruska tradicija, sanjski svet pravljic, posvečeni svet, biblija, nadzemni slikar in ljubezen, ki kljubuje gravitaciji.